Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da bi Srbiji odgovaralo da odmah postigne dogovor sa Azerbejdžanom o uvozu određene količine gasa iz te zemlje, ali da je problem cena i to što oni traže da se potpišu dugoročni ugovori na deset i više godina.

Posle ceremonije obeležavanja početka radova na izgradnji gasnog interkonektora Bugarska-Srbija u Kostinbrodu, a na pitanja novinara da li je moguće da sa Azerbejdžanom izgradimo neko gasno postrojenje i da li bi taj gas išao tom konekcijom, Vučić je odgovorio da budući gasovod može da se koristi za to, ali da prethodno moramo da razgovaramo sa Azerbejdžanom, koji traži dugoročne ugovore, kao i sa Rusima, te da sagledamo geopolitičku situaciju.

Naglasio je da nam budući interkonektor sve to omogućava, a da pregovori sa Azarbejdžanom neće biti laki.

„Ti ljudi hoće da zarade i da se obezbede za nekih 10 do 15 godina. Niko od njih neće ugovore na godinu, dve ili tri, svi hoće na 10,15 ili 20 godina. Tako da i mi moramo da razmišljamo.

Naša industrija raste, naša potrošnja raste, biće sve više potrošnje gasa, sve manje će biti potrošnje uglja i fosilnih goriva. Videli ste da je gas proglašen za zelenu energiju od EU, tako da će biti mnogo veće potrošnje gasa“, poručio je Vučić.

PROČITAJTE JOŠ

Dodao je da bi nama, u svakom slučaju, odgovaralo da odmah postignemo dogovor sa Azerbejdžanom o 0,5 do jedne milijarde kubnih metara gasa, jer su nam to nedostajuće količine.

Istakao je da je za nas veoma važan predlog predsednika Bugarske Rumena Radeva da zajedno kupujemo gas.

„Ako budemo išli na izvesne količine tečnog gasa LNG, da idemo zajedno, da istupamo regionalno, jer kada tražimo više onda će i ti brodovi radije da dođu ovde, nego tamo gde je manja potražnja, moći ćemo da dobijemo 10 do 15 odsto, a možda i 20 odsto, nižu cenu“, smatra Vučić.

Dodaje da je kada je postao predsednik Vlade potrošnja bila 1,1 milijardi kubnih metara gasa godišnje, a danas trošimo 3,2 – 3,3 milijarde.

„Mnogo je Srbija napredovala u proteklih devet ili 10 godina i tako će biti i ubuduće. Moramo da računamo na te količine i zato je ovaj interkonektor važan za nas“, poručio je Vučić.

BONUS VIDEO Da li bi Azerbejdžanski SOKAR-u bilo dobro rešenje za NIS

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar