Foto:AP Photo John Antczak; shutterstock; TANJUG/ VLADIMIR SPORCIC

Između Srbije i Azerbejdžana sklopljen je međudržavni sporazum o kupovini električne energije, i to po, kako nas uveravaju iz kabineta predsednika Aleksandra Vučića, "povoljnim uslovima". Ipak, kako sagovornici Nova.rs objašnjavaju, problem je što se ništa o ovom ugovoru ne zna – ni količina koja se uvozi, a ni njena cena.

Šta Srbija dobija sporazuom sa Azerbejdžanom? Šturo saopštenje za javnost kabineta predsednika Aleksandra Vučića ne daje odgovor na ovo pitanje. Upravo zbog toga, teško je i pretpostaviti da li će ovaj sporazum uticati na cenu struje za potrošače. Jedno je izvesno, Srbija je struju uvozila protekle zime, uvozimo je i tokom leta kada bi trebalo da je izvozimo, a uvozićemo je i u zimskoj sezoni koja nas čeka.

Jedan od prvih posledica takve situacije po građane su uvećani računi za struju od 8,3 odsto od 1. septembra.

Havarije u EPS-u, korišćenje blata umesto uglja u elektranama zbog nedostatka istog za mandata bivšeg direktora najvećeg javnog preduzeća u Srbiji Milorada Grčića, uslovili su ogromne troškove za uvoz struje koju Srbija više nije u stanju da proizvede. Cene po kojima Srbija kupuje struju na berzi su sve vreme astronomske, a kabinet predsednika tvrdi da ima rešenje za skupu struju.

Kako je saopšteno, Vučić je razgovarao telefonom sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevim, i tom prilikom ga „zamolio“ za pomoć u obezbeđivanju dovoljnih količina električne energije. To je sve što je rečeno, sve ostalo je misterija.

Foto: EPA-EFE/CLAUDIO PERI

Kako za „Novu“ ističe stručnjak za energetsku politiku Miodrag Kapor, veliki problem trenutno predstavlja to što je sve potpuno netransparentno. Ne zna se, kako kaže, ni da li smo ikada ranije uvozili struju baš iz Azerbejdžana.

On objašnjava da bi „povoljni uslovi“ u ovom slučaju trebalo da znače povoljnu cenu (koja je takođe pod velom tajne), ali postavlja se pitanje i šta je Srbija ponudila Azerbežanu kako bi obezbedila jeftiniju struju.

„Struja je berzanska roba i to znači da je niko neće naplaćivati po nižoj ceni od tržišne, osim ako ne dobija nešto zauzvrat od druge strane. Ovako nešto ne može da se dobije ‘na lepe oči’. Poznato je da su Vučić i Alijev dobri prijatelji, tako da, ukoliko nabavimo struju iz Azerbejdžana po niskim cenama, to je isključivo politička odluka“, kaže Kapor i dodaje:

„A politička je odluka i da li će struja za potrošače ponovo poskupeti“.

Podsećamo, nove, više cene električne energije, počinju da važe od prvog septembra, ali ukoliko se ipak ispostavi da uslovi ovog ugovora nisu toliko povoljni, novo poskupljenje je neminovno.

„Cena struje u Srbiji već dugo nije tržišna, već niža, a razlika se nadomešćuje subvencionisanjem iz budžeta, što znači da teret pada na sve poreske obveznike, bez obzira na to koliko struje troše. Da li će do novog poskupljenja doći zbog uvoza iz Azerbejdžana, to je, kao što su i uslovi sporazuma, politička odluka“, zaključuje naš sagovornik.

Ekonomski novinar Miša Brkić saglasan je sa Kaporom – o detaljima sporazuma ne može se pričati, jer o njemu ama baš ništa ne znamo.

Miša Brkić Foto:FoNet/Božana Pavlica

„O tome nema šta da se kaže jer ništa ne znamo, a velike su šanse da nikada i nećemo saznati. Onaj koji je to potpisao će, kada za 100 godina umre, sa sobom u grob poneti to“, kaže Brkić.

On dodaje i da vlasti u Srbiji vole da potpisuju međunarodne sporazume koji su problematični upravo zbog toga što se čuvaju kao tajna.

Kako dalje objašnjava, struja koju nabavimo iz Azerbejdžana koristiće kasnije, za oko pet meseci.

„Takvi sporazumi se uvek sklapaju unapred, zato što je tada cena povoljnija, iz prostog razloga što prodavac, u ovom slučaju Azerbejdžan, zna da će imati sigurnu prodaju“, zaključuje Brkić.

Pitanja od detaljima ugovora i ceni po kojoj ćemo nabavljati struju od Azerbejdžana uputili smo Ministarstvu za energetiku i predsedništvu. Odgovore do objavljivanja ovog teksta nismo dobili.

Na uvoz struje i gasa potrošeno do sad milijardu i po evra

Posle havarije u EPS-u, još u decembru prošle godine, posledice se još uvek osećaju, a upravo je ta havarija uticala na to da budžet Srbije za samo nekoliko meseci bude umanjen za 1,5 milijardi evra.

Da je toliko potrošeno na uvoz struje i gasa zvanično je saopštila ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže i da na dnevnom nivou država plaća dva do tri miliona evra za kupovinu struju.

BONUS VIDEO Pavlović: Strujna energetska kriza je trenutno br.1 u zemlji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare