Luksuzni parfemi i skupoceni nakit samo su deo troškova koje je tokom prošle godine imala, ni manje ni više, Visoka poslovnih škola strukovnih studija u Novom Sadu. Umesto, recimo, na unapređenje uslova rada, ova visokoškolska ustanova na čelu sa direktorkom Jelenom Damnjanović, novac iz sopstvenih sredstava troši na vredne poklone poslovnim saradnicima, litre alkohola. Za skupo plaćena službena putovanja nema dokaza da su se uopšte desila.

Ovaj finansijski skandal nije priča zaposlenih, već je sve utvrdila i potvrdila Državna revizorska institucija (DRI). DRI u izveštaju nema dilemu, finansije Visoke poslovne škole strukovnih studija u Novom Sadu nisu čiste i novac troši onako kako ne bi smeo i pritom se krše zakoni.

Milion za jednog zaposlenog i litre alkohola

Tokom 2022. godine, ova državna ustanova, na čelu sa direktorkom dr Jelenom Damnjanović, na troškove reprezentacije i poklone potrošila je 2.822.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Inače, troškovi reprezentacije nastaju pri poslovanju sa različitim poslovnim partnerima, a to su najčešće ugostiteljske usluge, prilikom obeležavanja jubileja, poslovnih proslava, učešćem na sajmovima, puštanja u rad novih objekata i slično.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Samo na račun jednog zaposlenog na ime reprezentacije isplaćeno 1.032.000 dinara, odnosno oko 8.800 evra.

Potom, Visoka škola je sa jednim lancem marketa sklopila ugovor vredan 399.000 sa PDV-om.

Na osnovu zaključenog ugovora, škola je platila 380.000 dinara.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Petog aprila prošle godine, troškovi koje je u marketu napravila škola iznosili su 208.000 dinara, od čega je 117.000 otišlo na kupivinu alkoholnih pića: po tri vrste džina i likera, po četiri vrste piva, vina i viskija, pet vrsta rakije, jednu vrstu ruma i dve vrste votke.

Inače, DRI je procenila da su ovi rashodi izvršeni na način koji nije u skladu sa Zakonom o budžetskom sistemu i Zakonom o visokom obrazovanju. Član 70, inače, kaže da se sredstva koja visokoškolska ustanova ostvari, dakle koja nisu iz državnog budžeta, poput prihoda od školarine ili poklona, koriste za unapređenje delatnosti i podizanje kvaliteta rada.

„VPŠ je, kao i što sam izveštaj DRI kaže, transparentna u poslovanju, i jako je važno skrenuti pažnju na to da se VPŠ ne finansira samo od školarina studenata, već ostvaruje i sopstvene prihode na drugi način, na šta ima pravo. Zbog toga se, svi vanredni troškovi ne plaćaju od školarina nego iz sredstava koje je škole ostvarila održavanjem različitih kurseva u školi, konsultativnih usluga, pa i kroz donacije, što je sve vidljivo na sajtu VPŠ“, kažu, ipak, iz ove ustanove.

Alkohol, svakako, tome ne doprinosi.

Foto: Žikica Babović/Nova.rs

To, dakle, znači, da je novac koji su, primera radi, uplatili studenti za školarinu, potrošen mimo zakona.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„Alkoholna pića koja su naručena namenjena su za poklone van škole (najčešće kad se ide u posetu drugim školama ili kompanijama) i za posluženje na proslavama i konferencijama koje se održavaju u školi, uz prisustvo prosvetnih delegacija iz lokalnih ili pokrajinskih institucija“, odgovor je Visoke škole na pitanje „Nove“ za koju namenu je kupljen alkohol u vrednosti od 117.000 dinara

Dior parfemi i Svarovski nakit kao poklon

Kada su u pitanju pokloni, još 1.197.000 dinara isplaćeno je zaposlenom, u transakcijama između 11.000 i 142.000. Taj zaposleni, novac je dobio kako bi nabavio poklone.

DRI je u postupku revizije „prečešljala“ pet računa na osnovu kojih je, za nabavku poklona, dobavljačima isplaćeno 432.000 dinara.

Ovaj novac potrošen je na kupovinu luksuznih poklona.

Tu su kozmetički paketi, kreme i serumi za lice, pilinzi za telo i kreme za „oblikovanje tela i masne naslage“ – ništa specijalno, na prvi pogled.

A onda na red dolaze i dva Dior parfema, jedan od 50, drugi od 100 mililitara, pa četiri komada Svarovski nakita i dva pribora za čišćenje, jedna zlatna ogrlica i još jedna zlatna narukvica.

Zlatna ogrlica i narukvica namenje su kao poklon koleginicama koje odlaze u penziju, a sve ostalo – poslovnim saradnicima.

DRI je jasno utvrdila – za ove troškove nikako se ne može smatrati da su nastali radi unapređenja delatnosti i podizanja kvaliteta rada Visoke škole. Ponovo je ova ustanova trošila novac na nešto na šta nije smela, a takođe je, kako DRI navodi prekršila član 24. Posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, koji zapravo utvrđuje u kojim prilikama poslodavac zaposlenom sme da kupi poklon – a odlazak u penziju to nije.

Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

„VPŠ sarađuje sa gotovo 50 kompanija, koji studentima obezbeđuju stručnu praksu, a od prošle godine i plaćenu praksu. Budući da je ta saradnja na izuzetno visokom nivou, te da naši studenti često ostaju i zaposleni u kompanijama u kojima su obavili praksu, ovim poslovnim partnerima predstavnici škole često namenjuju poklone na važne datume, kao što je proslava godišnjice firme i slično, u vidu znaka pažnje zbog kvalitetne saradnje“, kažu iz škole, upitani zbog čega su se na listi poklona našli i oni luksuzni, poput skupih parfema i nakita.

Da li je bilo službenog puta?

Još jedna nepravilnost koju je ustanovila DRI odnosi se na plaćanje hotelskog smeštaja u zemlji.

Foto: N1

Naime, utvrđeno je da je škola isplatila najmanje 763.000 dinara za smeštaj u hotelskim apartmanima sa po četiri zvezdice, što takođe nije u skladu sa Posebnim kolektivnim ugovorom za visoko obrazovanje.

Foto: bibiphoto / Shutterstock

Problem je što je škola za službena putovanja za dva zaposlena, isplatila najmanje 181.000 dinara, bez validne dokumentacije koja bi potvrdila da je putovanje zapravo bilo službeno.

Nakon što su se zaposleni vratili sa puta, zaposleni su dobili novac za hranu i piće na službenom putu, iako to zapravo pokiravaju isplaćene dnevnice.

Tu su, potom, i troškovi službenih putovanja u inostranstvo.

Škola je u tu svrhu isplatila 2.153.000 dinara.

Inače, ona je u obavezi da zaposlenima obezbedi naknadu za vreme provedenu na putu, troškove smeštaja, ishrane i gradskog prevoza, kao i prevoza do destinacije, kao i po potrebi pribavljanja pasoša, vakcinacije, lekarskih pregleda i slično. Međutim, bar 254.000 dinara plaćeno je za hranu i piće na službenom putu u Crnoj Gori, što nije u skladu sa članovima 18. i 20. Uredbe o naknadi troškova i otpremnini državnih službenika i nameštenika.

Dnevnice koje su primali zaposleni iznosile su 40 evra po danu putovanja, umesto Uredbom propisanih 15, zaključuje DRI.

To je uvećalo troškove ove obrazovne ustanove za najmanje 170.000 dinara.

Što se tiče službenih putovanja, iz VPŠ kažu da su zakonski propisane dnevnice 15 evra po 150 dinara u zemlji, odnosno 15 evra u inostranstvu, a da „kada pošalju zaposlene na put, za taj novac ne mogu ni doručak da obezbede sebi za taj dan“.

„Budući da se VPŠ finansira i iz sopstvenih sredstava, a ne samo od školarina, mi smo taj iznos podigli. Međutim, državni revizor nam je ukazao da na to nemamo pravo i dao preporuku da uskladimo obračun dnevnica u skladu sa Kolektivnim ugovorom u visokom obrazovanju. Škola je već tu preporuku izvršila i umanjila dnevnice na iznos od 150 dinara u zemlji i 15 evra u inostranstvu“, navodi se u odgovoru za „Novu“.

Kršenje zakona na svakom koraku

Pored svega, škola je pokušala da izbege primenu Zakona o javnoj nabavci tako što je jednu podelila na tri nabavke.

Posao štampanja reklamnog materijala, vredan 1.482.000 dinara, dobile su dve firme, „Futura“ d.o.o. Novi Sad i „Bajka Office Group“ d.o.o. Grocka. Time je prekršen Zakon o javnim nabavkama, kojim je propisano da ne može da se vrši podela predmeta javne nabavke na više nabavki, kako bi se izbegla primena Zakona.

„Propust je napravio sektor za nabavke i Državni revizor ukazao je na to. Taj tehnički nedostatak takođe je ispravljen već u toku samog postupka revizije“, kažu iz VPŠ.

Za jubilarne nagrade za devet zaposlenih, koji su proveli 15 godina u ovoj instituciji, škola je potrošila 790.000 dinara, iako je Posebnim kolektivnim ugovorom za visoko obrazovanje utvrđeno da ne postoji jubilarna nagrada za 15 godina rada.

Tokom 2022. godine, škola je potrošila najmanje 271.000 dinara za nabavku kartica za korišćenje sportskih objekata, iako prema zakonu, sopstvena sredstva treba da se troše na unapređenje delatnosti i podizanje kvaliteta rada, što ovo svakako nije.

„Kartice u vrednosti od 2.100 dinara su bile namenjene zaposlenima škole radi unapređenja zdravlja zaposlenih kroz sport. Po preporuci DRI, govor je već raskinut“, kažu iz ove ustanove za „Novu“.