Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Shutterstock

Najstariji građani često su ograničenih mogućnosti kada su u pitanju zaduživanja kod banaka i pronalaženje dodatnih novčanih sredstava. Zbog godina i kreditne sposobnosti koja zavisi od primanja, uglavnom jedine opcije koje su im dostupne kod banaka jesu keš krediti kreirani posebno za penzionere. Međutim, budući da je ova vrsta zaduživanja jako skupa, penzionerima su na raspolaganju još neke opcije koje mogu olakšati život sa malim penzijama, poput penzionerskih kartica.

Keš krediti za penzionere do dva miliona dinara

Stanoje R. je penzioner iz Beograda koji je u jednoj banci uzeo keš kredit u iznosu od 500.000 dinara, sa periodom otplate od 71 meseca i kamatom od 13,95 odsto. On mesečno banci plaća ratu od 10.382 dinara. Međutim, zbog ovako visoke kamate, on će banci na kraju isplatiti preko 737.000 dinara, što je osetno više od iznosa koji je uzeo i to penzionerske kredite čini jako skupim oblikom finansijske „pomoći“.

„Kredit sam podigao kako bih sebi olakšao svakodnevni život, budući da živim sam i sa jako malom penzijom. U tom trenutku, činilo se kao jedina opcija. Da mi je neko rekao koliko će me zapravo ovo koštati i da postoje i druge opcije koje bi mi bar malo olakšale finansijsku situaciju, nikada ga ne bih uzeo“, objašnjava Stanoje R.

Većina banaka koje posluju na srpskom tržištu penzionerima nudi keš kredite, koji se uglavnom kreću do maksimalnog iznosa od dva miliona dinara.

Maksimalni period otplate kreće se oko šest godina, takođe kod većine banaka, a kamata je uglavnom fiksna i u proseku se kreće oko 14 odsto.

Budući da najveći broj penzionera, kojih u Srbiji ima oko 1,6 miliona, ne može da priušti ovaj tip bankarskog proizvoda, postoje i neke druge opcije koje im mogu olakšati svakodnevni život.

Većina banaka koje posluju na srpskom tržištu penzionerima nudi keš kredite, koji se uglavnom kreću do maksimalnog iznosa od dva miliona dinara.

Maksimalni period otplate kreće se oko šest godina, takođe kod većine banaka.

Pročitajte još:

Ipak, ovakvo zaduživanje prilično je skupo, budući da je kamata uglavnom fiksna i u proseku se kreće oko 14 odsto.

Tako će neko ko uzme kredit od 500.000 dinara, sa periodom otplate od 71 mesec i kamatom od 13,95 odsto, mesečno banci plaćati ratu od 10.382 dinara. Zbog ovako visoke kamate, banci će na kraju isplatiti preko 737.000 dinara, što je osetno više od iznosa koji je prvobitno uzet.

Budući da najveći broj penzionera, kojih u Srbiji ima oko 1,6 miliona, ne može da priušti ovakav način finansijske “pomoći”, postoje i neke druge opcije koje im mogu olakšati svakodnevni život.

Penzionerska kartica PIO fonda

PIO fond pruža mogućnost izdavanja penzionerskih kartica, koje omogućavaju dokazivanje statusa penzionera u svakoj situaciji.

Uz pomoć ove kartice, penzioneri mogu iskoristiti popuste koje neke trgovine inače daju penzionerima pri kupovini, kao i za popuste kojji se daju za plaćanje nekih računa.

Tako, na primer, penzioneri mogu da ostvare pravo na subvencije do 30 odsto na račune za Infostan, ali je ova mera ograničena na one koji primaju najnižu penziju, pod uslovom da nemaju drugih prihoda u domaćinstvu ili nepokretnu imovinu, osum stana u kojem stanuju.

Kako bi dokazali svoj status, penzioneri su do 2018. morali da pokažu poslednji penzioni ček ili rešenje o ostvarenom pravu na penziju, a sada za to mogu da koriste kartice.

Ove kartice se, inače, najčešće koriste za ostvarivanje popusta u trgovinama, u prevozu, kao i za besplatne ili minimalne naknade korišćenja sportskih objekata i kulturnih ustanova.

Uz beogradsku senior karticu jeftiniji i tehnički pregled

I Grad Beograd nudi svoju verziju penzionerske kartice, a na sajtu grada može se pronaći čak i spisak objekata i usluga na koje penzioneri, uz ovu karticu, mogu ostvariti popust.

Dobar deo objekata sa spiska jesu zdravstvene i specijalističke ustanove, apoteke mesta koja prodaju medicinska pomagala, kao i optičarske radnje.

Tu su i trgovine, turističke agencije, frizerski saloni, prodavnice bele tehnike.

Penzioneri na teritoriji Beograda uz pomoć ove kartice mogu ostvariti i popuste u pozorištima, bioskopima i ostalim ustanovama kulture.

Takođe, i brojni auto centri nude popuste na svoje usluge, poput tehničkog pregleda.

BONUS VIDEO Stariji Beograđani o povećanju penzija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare