Foto:Nemanja Jovanović

Luksuzno naselje "Beograd na vodi" proširiće se na dodatnih 327 hektara i zauzeće, između ostalog, prostor na kojem se nalazi Stara šećerana. Tim povodom Ljubiša Ristić, direktor pozorišta KPGT koje se nalazi na toj lokaciji, otkriva za Nova.rs da su predstavnici "Beograda na vodi" još pre godinu dana dolazili na sastanke povodom saradnje. On tvrdi da i oni znaju da moraju da se drže zakona o zaštiti spomenika kulture, te da tu može da bude isključivo novi kulturni centar.

Vlada Srbije usvojila je Odluku o izradi izmena i dopuna Prostornog plana – područje priobalja reke Save za projekat “Beograd na vodi”, kojom je između ostalog predviđeno da se to naselje širi, između ostalog, i na prostor na kom se nalazi Stara šećerana.

Ljubiša Ristić navodi da je više od 10 hektara i 30 zgrada na prostoru Stare šećerane zaštićeno kao spomenik kulture.

„Prema poslednjim informacijama koje imam je da će se nakon što bude formirana Vlada krenuti u organizaciju radne grupe i projektovanje novog kulturnog centra. Država je odlučila da finansira taj plan, a saradnja sa Beogradom na vodi može da ubrza realizaciju. Važno je da po zakonu kulturna namena ne sme da se menja“, kaže on.

Ristić ističe da Grad i Republika treba da preuzmu objekat iz stečaja, te da se prione na realizaciju kulturnog centra.

Foto:Nemanja Jovanović

„Ko kod da je do sada imao ambicije da pravi na tom prostoru stambene bolokove ili bilo šta drugo što nema kulturnu namenu, morao je da odustane. Iz ‘Beograda na vodi’ su dolazili pre godinu dana da razgovaraju, verovatno je reč o finansiranju. Oni imaju svoje interese, postoje rubni delovi kompleksa koji mogu da koriste za njihove potrebe“, kaže direktor KPGT.

Podseća da je, kada je došao na tu ruševinu pre 25 godina, napravio čitav plan za kulturni centar.

„Grad se zahvalio što smo sačuvali te planove i tvrde da će oni sada pokrenuti rad na kulturnom centru. Grad i Republika će napraviti program kako bi se utvrdilo šta će biti na tim lokacijama – pozorišta, galerije, prostori za umetnike… Mnogo je novca potrebno da se svih 30 zgrada vrati u prethodno stanje kako je bilo pre 120 godina, ali moraju, tako je po zakonu“, dodaje Ristić.

On kaže da će sve iz objekata biti izmešteno, osim pozorišta.

„Pozorište jedino ostaje, ono je začetak kulturnog centra. Verovatno će se malo renovirati, ali to je to. Kada se oformi pomenuta grupa, slede konkursi i planovi… Ono što je najznačajnije je da je to zapravo centralni park Beograda – Ada Ciganlija, Šećerana, hipodrom i Košutnjak. Mora da se posmatra kao važna celina kada se realziju urbanistički koncepti“, ocenjuje Ljubiša Ristić.

Bonus video: NMP planovi za Beograd na vodi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare