najlepše plaže u srbiji
Beograd na vodi, Savsko pristanište, Čukarički rukavac i Šećerana Foto:Goran Srdanov/Nova.rs/Vesna Lalić/Nova.rs

Luksuzno naselje “Beograd na vodi” praktično će postati grad u gradu, budući da će se, kako pokazuju podaci iz odluke o izmeni prostornog plana, proširiti na dodatnih 327 hekatara i zauzeti dobar deo obala Novog Beograda i Čukarice, ali i nove parcele na Starom gradu i Savskom vencu. Sudeći po brojevima parcela koji su objavljeni u tom dokumentu, ovo “naselje” zauzeće prostor Beogradskog sajma, deo Savskog pristaništa, najzeleniji deo Ade ispod mosta, kao i parcele na kojima se nalazi Stara šećerana.

Beograd na vodi prvobitno je bio predviđen na prostoru od 100 hekatara zemljišta. Vlast je međutim odlučila da površinu tog naselja poveća za dodatnih 327 hektara. Tako će se to luksuzno naselje drastično proširiti i zauzeti delove Novog Beograda i Čukarice, ali i dodatne parcele u Starom gradu i Savskom vencu i to uz obalu reke.

Sudeći prema Odluci o izradi izmena i dopuna Prostornog plana – područje priobalja reke Save za projekat “Beograd na vodi”, na teritoriji opštine Stari grad proširiće se na delove tri parcele.

Jedna od njih obuhvata gotovo celo Savsko pristanište /potez ispod Kalemegdana do Brankovog mosta), što znači da će bar deo po novom prostornom planu pripadati Beogradu na vodi. Takođe, zahvatiće deo zemljišta između Pariske i Karađorđeve.

Pročitajte još

To naselje preuzeće i deo novobeogradske obale.  Reč je o zemljištu koje se nalazi uz most Gazela, na kojem pravo korišćenja ima Mostogradnja, ali i o parcelama nad kojima pravo korišćenja ima firma Filipa Ceptera, grad Beograd, Beogradske elektrane, Udruženja ljubitelja Save i Dunava…

Sa druge strane obale, situacija je dosta komplikovanija. Sudeći po mapi koja je objavljena u samom dokumentu, Beogradu na vodi pripašćei deo ispod Mostarske petlje, zatim prostor na kome se sada nalazi Beogradski sajam, ali i delovi Ade Ciganlije.

Reč je zapravo o najzelenijem delu Ade ispod Mosta preko Ade, odnosno leva i desna obala Čukaričkog rukavca.

Pročitajte još

Takođe, preko puta velike površine zemljišta takođe će pripasti Beogradu na vodi. Reč je o parcalama na kojima se nalazi Stara šećerana, odnosno kompleks od 30-tak objekata na površini od oko 10 hektara.

Granica preko koje za sada Beograd na vodi neće ići je Hipodrom. Međutim, prema Generalnom urbanističkom planu, njegovo izmeštanje predviđeno je do 2041. godine, a kao lokacija navedena je Ovča.

Inače, u Odluci o izradi nacrta Prostoronog plana navodi se da je rok 10 meseci od stupanja na snagu ove odlue, a sredstva za izradu obezbediće Beograd na vodi. U Odluci se navodi i da je potrebno izraditi Studiju zaštite nepokretnog kulturnog dobra.

BONUS VIDEO Kod hotela Bristol umesto parka gradi se parking: „Beograd na vodi“ planira da ukloni čak 81 stablo platana i kestena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare