Mleko Foto:Shutterstock

Predstavnici trgovinskih lanaca traže da mlekare obore cenu svojih proizvoda i da ta cena od 1. aprila bude ista kao cena mlečnih proizvoda uvezenih iz EU, kaže Vukašin Baćina, predstavnik proizvođača mleka iz Banata.

On kaže da je cena sirovog mleka i dalje u padu i proizvođači mleka apeluju na državu da što pre uvede prelevmane na uvoz sireva, prenosi Danas.

“Ako država ne uvede prelevmane u visini od 330 dinara po kilogramu u narednih 10 dana mlekare obaraju cenu sirovog mleka i staju sa otkupom mleka jer neće moći da prodaju svoj proizvod. Veliki broj zaposlenih ljudi u mlekarama ostaće bez posla”, napominje on.

Proizvođači mleka biće prinuđeni da prodaju krave klanicama, kako kaže, a trend pada cena mleka i mlečnih proizvoda u EU usmeren ka izvozu u zemlje koje su van EU će se nastaviti.

PROČITAJTE JOŠ

“Uvoz mlečnih proizvoda, naročito sireva u prva dva meseca ove godine bio je oko 2.380 tona. Ovaj uvoz sireva stvara dalji pad cene sirovog mleka u Srbiji. Zahtevamo hitnu i brzu reakciju države. Ne smemo dozvoliti da uvoznici i trgovinski lanci gase farme i mlekare po Srbiji”, ističe Baćina.

Vlada je ove godine uvela takse, odnosno prelevman na uvoz mleka, ali proizvođači mleka i mlečnih proizvoda od države traže da se uvede i taksa na uvoz sira i to od 330 dinara po kilogramu, kako bi se zaštitila domaća proizvodnja.

Vlada je 17. februara donela odluku da se uvede taksa na uvoz mleka od 15 dinara po litri mleka i 30 dinara po kilogramu za sedam vrsta sireva, ementaler, čedar, edam, tilsit, kačkavalj, masdam i gauda.

Evropska komisija je početkom marta Srbiji zamerila što nije konsultovala EU pre uvođenja prelevmana kao i da nije dala zadovoljavajuće opravdanje za njihovo uvođenje.

BONUS VIDEO Nova blokada mosta u Šapcu, mlekari nezadovoljni otkupnom cenom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar