Foto:Nova

Afrička kuga svinja potvrđena je u 14 upravnih okruga, kod gotovo 2.000 svinja. Da bi se sprečilo širenje zaraze, eutanazirano je oko 26.000 životinja, podaci su Ministarstva poljoprivrede. U Mačvanskom okrugu, žarište je u selu Provu, gde je zaraza potvrđena u više od 50 domaćinstava.

Afrička kuga ispraznila je trećinu obora u Provu. Za desetak dana, u selu je eutanazirano oko 500 svinja, a pedesetak je uginulo od zaraze.

„Došli su, uzeli uzorak od nerasta i kad su oni uzeli uzorak, nerast nije ni dočekao da dođe rezultat, tu noć je i uginuo. Sutradan je došla ekipa, potovarili, i ove su mi pobili. Dezinfikovali su dvorište“, priča Slobodan Šević iz Prova za RTS.

To je bilo pre nekoliko dana, naknadu još nije dobio, ali napominje da je inspektorka štetu procenila na 447.000 dinara.

PROČITAJTE JOŠ:

Dve ekipe svakodnevno su u Provu i okolnim selima. Uklanjaju uginule životinje, vrše eutanaziju i dezinfikuju dvorišta u kojima je potvrđena zaraza.

„Prvo su dve krmače pobacile prasice, mi smo zvali veterinara, on je došao, uradio taj bris, šta već. Potvrđeno je odmah u danu da je kuga. Dve su uginule, jedna je ostala“, kaže Nemanja Rašković.

Leka nema, rano otkrivanje najvažnije

Leka za afričku kugu svinja nema. Rano otkrivanje bolesti je najvažnije. Biosigurnosne mere, jedini su način da se spreči zaraza i širenje virusa.

„Imamo dvadesetak svinja, imamo dosta krmača, sedam praščara. Što se tiče mera opreza, to maksimalno vodimo računa. Prska se tri, četiri puta dnevno, kod mene samo jedno ulazi u ekonomsko dvorište“, kaže Željko Milijančević.

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta Šabac Nikola Milutinović navodi da se tela uginulih životinja, koje su pobacane niz Savu još od Republike Srpske i Hrvatske, zaustavljaju u Provu, dok meštani tradicionalno gaje svinje na otvorenom.

Кako bi umanjili štetu, mnogi stočari u strahu od zaraze, kolju svinje.

Dozvoljena klanja u ugroženom području

Nikola Milutinović navodi da su u ugroženom području dozvolili klanja.

„Veterinarska služba dolazi, uzima uzorke, mi kao molekularna laboratorija Veterinarskog instituta u danu ispitujemo, izdajemo rezultate, i te svinje koje su zdrave, mogu da se kolju za svoje potrebe“, objašnjava Milutinović.

Svakodnevno, dodaje, po dvadesetak uzoraka stiže iz Prova u Institut.

Virus se lako prenosi, ali nije opasan za ljude. Za uginule i eutanazirane svinje, država plaća naknadu po procenjenoj kilaži, i trenutnoj tržišnoj ceni.

BONUS VIDEO: Afrička kuga preti Mačvi: Samo u Bogatiću ugroženo preko 150.000 svinja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare