Foto:Nova

Direktor Veterinarskog specijalističkog instituta u Šapcu Nikola Milutinović rekao je danas da je afrička kuga svinja isključivo bolest domaćih i divljih svinja i da se ona ne prenosi na čoveka, ali da postoji mogućnost da prouzrokuje velike materijalne štete jer je smrtnost stopostotna i virus se lako prenosi.

„Građanstvo nema potrebe da brine da će se razboleti i da će imati neke zdravstvene probleme. Mi preporučujemo da ukoliko neko hoće da zakolje svinju u ugroženim područijima pozove nadležnu veterinarsku službu da im uzme uzorak. Mi u Specijalističkom veterinarskom institutu u danu to pregledamo i oni onda mogu da je koriste za svoje potrebe“, izjavio je Milutinović za Tanjug.

On je rekao da se žarišta otvaraju, kao i da je Veterinarski specijalistički institut sa tri tima konstantno na terenu.

„Imamo tri tima, imamo dobru saradnju sa veterinarskom službom na terenu, imamo dobru saradnju sa veterinarskom inspekcijom, jako bitnu sa lokalnim samoupravama koje nam daju logističku podršku i mi izlazimo istog dana ili eventualno sutradan da saniramo žarište na terenu. Najjače oružje u borbi protiv zaraznih bolesti i virusa je brzina delovanja“, naveo je Milutinović.

Prema njegovim rečima, prvi dijagnostički pozitivni rezultati afričke kuge stigli su 4. avgusta iz Lipničkog Šora, a kasnije su se žarišta nizala duž toka reke Drine i Save, od Provova, Mrđenovca, Dragojevca, Crne Banje, Mačvanskog Prnjavora.

Milutinović je dodao da je srećna okolnost to što nije afričkom kugom svinja nije pogođena Mačva, Bogatić, Badovinci i Dublje, mesta u kojima je najveća populacija svinja u Srbiji.

PROČITAJTE JOŠ

Na pitanje da objasni kako svinjska kuga stiže iz jednog kraja u drugi, Milutinović je objasnio da ljudi koji su stacionirani uz tokove reka imaju naviku da puštaju svinje u šumu na takozvano „žirenje“, što dovodi do širenja kuge.

„Srećom, to je u malim individualnim gazdinstvima gde je nivo biosigurnosti na najnižem nivou. Svinje su tu faktički na otvorenom, ta gazdinstva su bila prva koja su tim pogođena. Za sada velike farme koje imaju visoke nivoe biosigurnosti nisu pogođene i ja se nadam da do toga neće ni doći“, rekao je Milutinović.

Komentarišući kako vlasnik može da se obezbedi ukoliko primeti kugu kod svinja, Milutinović je naveo da je potrebno voditi računa o tome ko ulazi u domaćinstvo, o definfekcionim barijerama, kao i da je potrebno presvlačenje odeće, jer virus može da ostane na odeći i obući.

„Oni prvo moraju da budu svesni da je to jako otporan virus koji lako ostaje na odeći, obući i vozilima. U delove domaćinstva gde su svinje ne sme svako da ulazi, tu mogu da pristupe ljudi koji hrane životinje. Potrebne su dezinfekcione barijere, kao i redovno presvlačenje odeće i obuće“, istakao je Milutinović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar