Foto: Shutterstock

Najpopularniji vid zaduživanja među državljanima Srbije su keš krediti, što ne čudi preterano s obzirom na činjenicu da novac koji pozajmite od banke na ovaj način možete potrošiti kako želite. Ipak, gotovinski krediti, prema mišljenjima stručnjaka, definitivno nisu najbolja opcija.

I ne samo to: postoje određene „zamke“ na koje treba obratiti pažnju ukoliko razmišljate o tome da se na ovakav način zadužite.

Uzimanje kredita kada je hitno

Kako je Dušan Uzelac, generalni direktor „Kamatice“, istakao za Nova.rs, prva greška koju ljudi prave jeste podizanje kredita kada im je hitno.

„Kada neko mora da uzme kredit, to znači da je ta osoba već propustila priliku da uzme kredit zato što želi – i tada je hitno. Kada vam je kredit neophodan, ne možete da razmišljate da li negde postoji nešto povoljnije, jer vi tada nemate prostora, niti dovoljno znanja da pronađete nešto povoljnije“, objašnjava Uzelac. Prema njegovim rečima, bankari lako prepoznaju kada je nekom korisniku kredit preko potreban, te se u takvim situacijama ne pregovara previše.

Nerazumevanje jezika bankara

Sledeća zamka koja vreba korisnike keš kredita je da se često postavljaju „kao da im se prodaje, a ne kao da kupuju“. Kako Uzelac objašnjava, ovo znači da građani pristaju na jezik bankara, koji im najčešće prodaju „šarenu lažu“, upakovanu u terminologiju koju niko ne razume.

„Termini koje bankari koriste su manipulativni i predstavljaju nešto što banka naziva ‘reprezentativnim primerom’ – a to nije ono što ćete vi dobiti“, kaže Uzelac. Stoga, korisnici pristaju na stvari koje im nisu baš najjasnije.

Foto:shutterstock

Pozajmljivanje više od potrebnog

Iz prethodne greške proizilazi i sledeća. Naime, građani kupe više nego što im treba, i to pod sugestijom prodavca koji ne radi u interesu klijenta, već u interesu banke.

„Oni vam ‘uvale’ i ono što vam ne treba, što je u ovom slučaju veća količina novca koja od vas pravi dužnika, u onoj meri u kojoj vi to niste prvobitno imali u planu ili niste razumeli šta će da vas snađe“, objašnjava Uzelac. Samim tim, potrebno je da „odolite“ svim bankarskim trikovima i odlučite se da pozajmite onu količinu novca koja vam je zaista neophodna.

Kredit se ne dobija – on se kupuje

Klijenti, između ostalog, ne razumeju da se kredit kupuje, on se ne dobija. Kako Uzelac objašnjava, klijent kredit plaća obećanjem da će ga vratiti.

„Kredit koji kupujete danas ćete otplaćivati vi u narednom periodu. To znači da klijent zapravo pravi ugovor sa samim sobom iz budućnosti. Taj ja iz budućnosti isplaćuje ono što ću ja danas da potrošim“, ističe on.

Nerazumevanje procedura

Ne treba zanemariti ni da u problem možete upasti zbog nerazumevanja bankarske procedure. Kako kaže Uzelac, klijenti često ne razumeju šta banka od njih očekuje.

„Banke ne sumnjaju da vi možete da potrošite 500.000 dinara. Banka proverava samo da li vi možete da vratite 600.000 dinara, jer toliko ćete vratiti sa kamatom“, kaže Uzelac. On je naglasio da u bankama postoji vrlo specifičan način komunikacije – marketinška i vesela, komunikacija u kojoj je sve vedro, osvetljeno, sa uglačanim uniformama. Ali, u momentu kada potpišete ugovor, više nemate kontakt sa takvim bankarima, već sa obavezama iz ugovora – koje ne razumete.

Kako je Uzelac istakao, upravo zbog nerazumevanja se u Srbiji krediti uzimaju religiozno, po principu „pomoli se i potpiši“, jer svi samo veruju da će im se kredit isplatiti i da neće biti nikakvih problema.

„Pri podizanju kredita ne koristi se racio, nego srce i vera“, rekao je on.

BONUS VIDEO Svetlana Popović i Mihailo Gajić: Hoće li nas skuplji krediti spasiti inflacije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (1)