Foto:Shutterstock

Iako nam se dozvoljeni minus često čini kao najbrže i najlakše rešenje, cifre pokazuju da to nije tako i da je reč o najnepovoljnijoj pozajmici, uz kamatu koja je krajnje neisplativa i koja može da vam pojede i jednu celu platu.

Dozvoljeni minus predstavlja određeni limit koji banka ostavlja klijentu na raspolaganje neznajući kada će i koliko on to da koristi. Klijent rezervisana sredstva može da rasporedi prema svojoj potrebi. Banka, kao i kod kredita, ne može da unapred planira svoj prihod, već ključ leži u tome da treba videti koliko će dužnik upotrebiti ovu mogućnost.

– Koliko će klijent novca dati banci, zavisi od toga koliko koristi mogućnost dozvoljenog minusa – napominje Dejan Gavrilović ispred „Efektive“. On ističe da banke nameću veće kamatne stope, jer nisu u mogućnosti da do kraja predvide sve finansijske okolnosti, pa sebe pokušavaju da zaštite na taj način.

– Ako mi je plata 30.000, a ja uđem u minus 5.000 dinara – to za banku i nije preterana korist. Sa druge strane, ako odmah prekoračim celokupan iznos zarade, kao što ljudi često rade, onda smo praktično stalno u minusu. I banka guta našu 13. platu – navodi Gavrilović i dodaje da će banka stalno obračunavati kamatu. Za razliku od kredita, kod kog je kamata uvek jasna, ovde kamatnu stopu diktira iznos koji koristite.

Dozvoljeni minus nije rešenje

Dozvoljeni minus nije dobra opcija i građani ne bi trebalo da ga koriste – smatra Gavrilović, iz „Efektive“.

– Tako nešto ne treba uzimati u banci, ni potpisivati – navodi Gavrilović koji dodaje da, ako je to nužno, treba napraviti jasan plan i dobru strategiju vizije toga za šta će ovaj novac biti upotrebljen, a onda bi kao opcija bilo dobro podići kredit, jer dozvoljeni minus ne treba da služi kao sredstvo kupovine.

Trajna dobra, bela tehnika, stvari za kuću ili plaćanje zaostalih računa ne bi trebalo da se nađe na listi stvari koje planirate da kupite novcem koji ste prethodno uzeli iz dozvoljenog minusa.

– To znači da dužnik ima problem i da troši više nego što zarađuje, pa je neophodno da dobro pretrese svoju rashodovnu stranu i vidi gde bi mogao da smanji troškove – podvlači Gavrilović.

Kao najvažnija činjenica nameće se to koliko je klijent dana bio u minusu i koliko je novca za to vreme

iskoristio.

Kamate

Gavrilović kaže da su kamate koje nastaju u slučaju da u minus ulazite maksimalno – svojevrsno vrzino kolo.

– U ovom slučaju građani se zadužuju na drugim mestima, kako bi pokrili dug kod banke i tome onda nema kraja – zaključuje Gavrilović.

Bez dozvoljenog minusa možete da ostanete

Kako navode iz jedne veće banke u Srbiji, banka može jednostrano da raskine ugovor ukoliko korisniku prestane radni odnos, ukoliko na tekućem računu nema uplate zarade ili ličnih primanja duže od 60 dana ili ukoliko je korisnik pokrenuo postupak zatvaranja tekućeg računa. Takođe i ukoliko je pokrenut postupak amortizacije, a to je procedura otvaranja novog tekućeg računa, ili ako klijent prijavi istovremeni gubitak nekog od instrumenata raspolaganja tekućim računom kao što su postkard kartica, čekovi i lični identifikacioni dokument, pri čemu se postojeći tekući račun zatvara. Takođe, banka može da raskine ugovor i u slučaju nezadovoljavajuće kreditne sposobnosti korisnika, koja je izmenjena u odnosu na inicijalno utvrđenu.

Kakve su ponude banaka?

Na svakih 12 meseci Banka vrši godišnju reviziju priliva po tekućim računima i tom prilikom se prekoračenje ukida ako je ispunjen jedan od sledećih uslova:
prosečan mesečni priliv po osnovu zarade/penzije za prethodnih 12 meseci manji je od odobrenog prekoračenja za min 35% u prethodna dva meseca klijent nije imao nijedan priliv po osnovu zarade/penzije „Erste banka“ odobrava dozvoljeni minus na period od 36 meseci.

U slučaju da u banci „Poštanska štedionica“ prekoračite dozvoljeni minus, snosite sledeće troškove Godišnja naknada za administriranje dozvoljenog prekoračenja iznosi:
– za penzionere 350,00 dinara,
– za ostale klijente 600,00 dinara

Naknada za izveštaj iz kreditnog biroa 246,00 dinara

Trošak menice 50,00 dinara.

Na iskorišćeni iznos dozvoljenog prekoračenja Banka obračunava kamatu utvrđenu prema Kamatnim stopama Banke.

U slučaju da ste klijent „Komercijalne banke“ Pravo na dozvoljeno prekoračenje po tekućem računu imaju vlasnici tekućih računa koji ostvaruju redovan mesečni priliv po osnovu zarade ili penzije.

Posle prve uplate zarade ili penzije, klijent može podneti zahtev za odobravanje dozvoljenog prekoračenja po tekućem računu. Za odobravanje dozvoljenog prekoračenja Banka ne naplaćuje naknadu. Dozvoljeno prekoračenje se odobrava na rok do 12 meseci, odnosno do 36 meseci za korisnike set tekućih računa, a maksimalno do visine prosečnog mesečnog priliva po osnovu zarade/penzije uvećanog za 50%, uz prethodnu proveru kreditne sposobnosti Klijenta, internog rejtinga/urednosti tekućeg računa i Izveštaja Kreditnog biroa.

Bonus video: Veća rata za kredite u evrima

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare