Foto: Shutterstock

Država je, na ime raznih kazni, naknada štete od povrede državnih organa, taksi i penala, isplatila u toku 2022. godine čak 19,3 milijardi dinara, odnosno 165 miliona evra, pokazuje objavljena računica Fiskalnog saveta.

Najviše je u 2022. godini plaćeno sa razdela Ministarstva finansija – 5,6 milijardi dinara, zatim sa razdela sudova – privredni sudovi 3,6 milijardi dinara, iz Ministarstva unutrašnjih poslova – 2,2 milijarde dinara i Ministarstva odbrane – 1,2 milijarde dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Ta plaćanja su veća u odnosu na prethodnu 2021. godinu kada su iznosila 17,4 milijardi dinara i generalno su na rastućem trendu, što je zabrinjavajuće, konstatuje Fiskalni savet i podseća da su troškovi po osnovu raznih naknada šteta, kazni i penala u periodu 2007-2016. godini, u proseku iznosili sedam milijardi dinara, a od 2017. godine ostaju konzistentno preko 10 milijardi dinara godišnje.

U pitanju je, prema mišljenju Saveta, potpuno neproduktivni prihod koji je potrebno staviti pod čvršću kontrolu. Prvi korak u tome mora biti, ističe Savet, njihovo detaljnije prikazivanje, čime bi se stvorili preduslovi za njihovu temeljniju analizu i buduće otklanjanje uzroka tih plaćanja.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar