Foto: EPA-EFE/RUNGROJ YONGRIT

Najbolji teniser planete Novak Đoković nije uspeo da se dokopa medalje na Olimpijskim igrama u Tokiju jer je od njega ovog puta bio bolji Pablo Karenjo-Busta.

PROČITAJTE JOŠ:

Španac je slavio u tri seta sa 6:4, 6:7 (6) i 6:3 posle dva sata i 49 minuta igre i nastavio loš niz Srbina u važnim mečevima na olimpijskim turnirima.

Teško je objasniti šta je pošlo po zlu za Novaka još u meču sa Aleksandrom Zverevim u polufinalu u Tokiju, posle ubedljivo dobijenog prvog seta i brejka u drugom.

Od tog trenutka, Novak se naprosto „ugasio“ i ta nekonstantnost se prenela i na meč sa Špancem koji je iskoristio šansu i ostavio favorita za zlato – bez medalje.

Đoković u ključnim mečevima na Igrama do sada ima skor od jedne pobede i pet poraza. Počelo je od polufinala sa Rafaelom Nadalom u Pekingu 2008.

Novak je tada poražen u meču u kom su odlučivale nijanse i nekoliko nesigurnih udaraca i smečeva. Tada je poražen od Rafe sa 4:6, 6:1 i 4:6.

Nadal je otišao u borbu za zlato, a Đokoviću je ostala uteha što je u borbi za bronzu pobedio Džejmsa Blejka. To će se do danas ispostaviti jedinom pobedom u tim većim mečevima.

Četiri godine kasnije, ključni meč se opet igrao za medalju i protiv Endija Marija je Novak igrao za finale.

 

Izgubio je taj okršaj sa 5:7, 5:7, a Endi je otišao do kraja i uzeo najsjajnije odličje, dok je Novak poražen od Huana Martina del Potra u borbi za bronzu 5:7, 4:6.

Četiri godine kasnije, u Riju je Srbin izgubio u prvom kolu opet od Del Potra, ali taj meč ne ubrajamo u one najvažnije jer je ipak na startu turnira.

Nole je tada imao probleme sa formom i motivacijom posle osvajanja Rolan Garosa. U Tokio je stigao kao veliki favorit za zlato posle tri osvojena grend slema ove sezone.

Međutim, kako se olimpijski turnir igra na dva dobijena seta, a grend slemovi na tri, tu je napravljena ključna razlika zbog koje su Zverev 1:6, 6:3 i 6:1, a onda i Karenjo-Busta, takođe u tri seta pobedili srpskog igrača.

Da podsetimo, s obzirom na to da je Novak odustao od borbe za treće mesto u miks dublovima, Srbija je i u toj konkurenciji ostala bez medalje.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar