Novak Đoković Foto:Tanjug/AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Najbolji srpski teniser Novak Đoković čeka svoj meč trećeg kola Vimbldona u subotu popodne, a na turniru je ove godine bilo i oni koji kroz karijeru nisu delili njegovu sreću i put.

Putujte sigurni uz UNIQA putno osiguranje za ceo svet.

Foto: Nova.rs

Takva osoba je i britanska teniserka Tara Mur, jedna od onih za kakve se inače bori srpski igrač od 2020. godine.

PROČITAJTE JOŠ:

Tada je sa Vasekom Pospišilom i ostalim istomišljenicima pokrenuo PTPA, organizaciju za zaštitu i podršku nižerangiranih tenisera.

Da tenis ne bi bio samo sport najboljih 10, 20 ili 50 igrača, Đoković i saradnici su pokrenuli priču da i oni ispod 100. mesta mogu da žive od tenisa.

Nama je Dejana Radanović pričala o tome sa kakvim se sve finansijskim teškoćama i izazovima sreću teniseri i teniserke ispod 200. mesta na ATP ili WTA listi, a Tara Mur nije izuzetak.

Kada se na stranu stavi činjenica da je 19 meseci provela van terena zbog pozitivnog doping testa na nandrolon i boldenon. Taj čitav proces je potrajao, Međunarodna agencija za integritet u tenisu se žalila na odluku kojom se Tara proglašava nevinom za pozitivan test, ali je vraćena na teren.

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

Објава коју дели Professional Tennis Players Association (@ptpaplayers)

Iako je bila prva u dublu u svojoj zemlji u trenutku kada je suspendovana, maja 2022. godine, od tenisa nije zaradila mnogo.

Na to se požalila i kada se ove godine našla na Vimbldonu i izgubila od Nikol Meličar Sančez i Elen Perez u dublu sa Sarom Bet Grej.

Rasplakala se pred novinarima posle tog poraza, između ostalog i zato što je zapala u dugove zbog troškova suđenja.

„Ne terajte me da plačem još više“, rekla je Tara Mur na pitanje o tome kako će vratiti dugove, procenjene na 200.000 funti.

Poređenja radi, 31-godišnja igračica je zaradila samo 7.857 funti.

„Pomešane su mi emocije. Mislim da je mnogo momenata kada sam bila potpuno srećna i oduševljena što sam opet na terenu, ali postoje trenuci, kao na primer sada, kada sam jako pogođena emotivno, jer je teško. Jako je teško. Znate, teško je jer mi toliko znači što sam se vratila i uvek je specijalno igrati ovde“, kazala je Murova.

Ona je samo jedna od mnogih koje imaju sličnih problema, a Đokovićev predlog je bio da se novac od nagrada distribuira ravnomernije i nauštrb onih najvišerangiranih među kojima je i sam skoro 20 godina.

BONUS VIDEO: Novakov poen dana na Vimbldonu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar