Novak Đoković je poražen u polufinalu Australijan opena i to je rečenica koja nikada pre toga nije izgovorena ni napisana u njegovoj karijeri.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Ništa nije bilo kako treba protiv Janika Sinera u Melburnu… Pre ovog petka, Đoković je u polufinalima i finalima Australijan opena imao savršen skor od po deset pobeda i bez ijednog poraza.

Ako bi i gubio, padao bi u nekim ranijim rundama pre nego što se i situacija zakuva, ali kad dođe do kraja, uvek se znalo – titula, trubači, fotkanje sa peharom.

Zato je ovaj poraz bio novost za sve one koji su godinama na „Rod Lejver areni“ slavili nejgove uspehe, a mnogi od njih su tu bili i kada je osvojio svoj prvi grend slem 2008. godine i od tada imaju ista mesta svaki put.

PROČITAJTE JOŠ

I za njih je sve ovo bila velika novost i šok koji je bilo nemoguće opisati. Pre meča karneval, srpske zastave, pesme, kape, šalovi…

Mnogi su došli i platili karte samo da uđu na kompleks i na livadi ispred nekog od video bimova odgledaju meč srpskog asa iako na „Rod Lejveru“ odavno nije bilo mesta. Bilo je bitno biti tu, u Melburn parku i biti deo istorije koja se na kraju desila sa Sinerovim potpisom.

Na kraju muk i neverica i kolone srpskih navijača koje odlaze u tišini, nešto što se retko viđa.

Sam meč je bio drugačiji od svih. Navijači su davali sve od sebe da Novaka podignu iz mrtvih, ali nije vredelo.

„Sveti Savo ti pomozi“, razdrao se jedan od Novakovih navijača čuvenih po prepoznatljivoj koreografiji godinama unazad u trenutku i kada su najveći Novakovi vernici postali skeptici.

Foto: Nova.rs

Nije vredelo. Jednostavno, nije mogao da se upali.

„Ajde Novače, ovo je tvoja kuća“, drao se drugi navijač u više navrata pokušavajući da probudi iskru kod Đokovića, ali je na kraju ostalo kao u čuvenom folk hitu „Ovo je moja kuća živeo sam tu… Ovo je čovek neki što mi uze sve…“

Na stranu jeftina patetika, ali mnogima je bilo teško da prihvate da Đoković ne može da pronađe nikakvu iskru koja bi ga prodrmala. Nije se nervirao zbog navijača, jedva da se posvađao sa svojim stručnim štabom, jednostavno ravna linija.

„Bio sam šokiran svojim nivoom, na loš način. Nisam mnogo toga radio na pravi način u prva dva seta, jedan od najlošijih mečeva na slemovima koji sam odigrao“. I Novak je posle meča bio svestan ništavila na terenu.

„Ajde možeš ti to, radio si to već toliko puta do sada“, dobacivali su sa tribina, ali je i dalje ostala ravna linija. Čak ni kada su italijanski navijači bili na vrhuncu.

„Arivederči, Novak“, urlali su tokom četvrtog seta dobro raspoloženi italijanski navijači, što bi u svakoj drugoj situaciji značilo da sledi nalet besa, ali je umesto svega samo jedan Srbin zaurlao „umuknite, bre“, a drugi dobacio „pusti budale, Nole“.

PROČITAJTE JOŠ

Međutim, kako je meč odmicao, nekako je svima bilo jasno da ovoga nema ništa.

Čak i kada su svi srpski navijači zaurlali u poslednjem gemu kada je zatreperio tračak nade da može da se desi čudo, nije izgledalo kao da više neko stvarno veruje.

Moglo je da se pročita na licima navijača, na Novakovom govoru tela i na činjenici da Siner nije morao da zapne, da je zapravo stvarno kraj.

Seo sam posle sa prijateljom Vidžajem, kolegom i velikim Novakovim fanom, porkelom iz Indije, ali koji živi i radi u San Francisku. Obojici je bilo jasno da ceo ovaj turnir nije to bilo to. Kao da se ni samom Đokoviću nije igralo u dovoljnoj meri.

Pomislili smo svi da je to možda onaj scenario u kojem se on upali na kraju i kao iznenadna sila sve reši i donese titulu, ali to ovoga puta nije bio slučaj i po prvi put su svi pomislili – da li je kraj karijere uskoro blizu.

Foto: AP Photo/Louise Delmotte

„Ne znam stvarno kako će se stvari odvijati. Kada čovek izađe sa terena, posle poraza je vruća glava i tu se boriš da budeš racionalan, ali se svašta dešava u glavi. Pustiću da se malo smire strasti i da nastavim dalje, videćemo na kojim turnirima. Obavezao sam se sebi da ću ovu sezonu da odigram do kraja, da igram najbolji tenis na grend slemovima i Olimpijskim igrama. Ne znam hoće li se to promeniti, moguće – neočekivane odluke u ovoj fazi moje karijere su verovatnije.“

So na ranu stavila je jedna gospođa, fotoreporterka koja je hodnicima medija centra urlala „srećna sam, tako sam srećna, napred Siner“. Ne mogu da se otmem utisku da je slavila Novakov poraz više nego pobedu Itlalijana. Neka joj, retki su to trenuci sreće.

Jedno je sigurno – ovu godinu će igrati na maksimalnom broju obrtaja i ići po sve velike pehare. Duboko verujem da će ponovo uzeti Vimbldon i to olimpijsko zlato za kojim traga, ali je ovde u Melburnu ostavio prazninu.

Nije to bilo to, kao ni ovo leto u Australiji, ali razloga za tugu nema.

Novak je GOAT i to ni ovaj poraz ne može da promeni.

BONUS VIDEO Intervju Novaka Đokovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare