U prethodnih 20 godina, a pogotovo prethodnih četiri bilo je malo sigurnijih stvari od toga da će Novak Đoković stići do završnice grend slema. Pogotovo u Srbiji gde se dešava da se odluke donose krišom i ispod radara. To nikada nije bio stil Novaka, a ko stvarno sluša može i da čuje šta, zapravo, govori.

Foto: Nova.rs

Milšped Group vam donosi najzanimljivije vesti direktno iz Melburna.

Znate kada u filmovima kažu „oslušni svoje srce – uradi šta ti kaže“. To je jedna od stvari koje u glavi Novaka Đokovića sada pravi zaglušujuću buku. I dok racionalni deo Novaka govori „I dalje si dovoljno dobar, ajmo da napadnemo nove trofeje“, onaj drugi, često podsvesni deo, kao da govori „Vreme je za pauzu, daj da malo predahnemo“.

PROČITAJTE JOŠ

I od ta dva glasa koja mu čuče sada na levom i desnom ramenu Novak mora da izabere jedan jer je u Australiji jasno nekoliko puta rekao da ima problem sa motivacijom. Sportista bez motivacija za njega ne postoji, to bivši igrač ili kako to često vole da govore sportisti – mrtvi.

Zaista, sada Novak mora da razreši jednu veliku dilemu koliko ima motivacije i kolika mu je pauza potrebna da bi pronašao motiv. Možda ona zabrana igranja u SAD učinila i neku uslugu Đokoviću jer će sada sigurno biti gladan da se pojavi na Indijan Velsu koji je osvajao pet puta i da pokaže svima ko je glavni.

Novak Đoković Foto:WILLIAM WEST / AFP / Profimedia

Da li će mesec i po dana biti dovoljno da se glad probudi? To u ovom trenutku ne zna niko, pa ni sam Đoković.

Kada god je pravio višemesečnu pauzu, uspevao je da pronađe dodatnu energiju i motivaciju. To vreme koje provede sa porodicom je najbolje uloženo vreme i po njegovu karijeru i to je i više nego evidentno.

Ali do kada će želeti da „pali na kurblu“ pogotovo u trenutku u kom su Janik Siner i Karlos Alkaraz bliži nego ikada i kada uspevaju da slave i u Novakovim „drugim kućama“. Posle tačno 2.195 dana je Španac prekinuo njegovu dominaciju na Vimbldonu i u dan isto je bilo potrebno Italijanu da završi dominaciju Novaka u Melburnu.

Posle poraza od Sinera je najpre poručio da je teško sve analizirati.

„Trenutno mi je vruća glava, teško je osvrnuti se na meč na smislen način. Možda sutra ili u narednim danima. Nizu je bilo suđeno da se jednog dana završi. Barem sam dao sve od sebe u uslovima kada nisam dobro igrao. Dao sam mu dobru priliku da osvoji grend slem. Najbolji grend slem u mojoj karijeri“, počeo je Novak.

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Zatim je usledila jedna od tri rečenice koje su zabrinule sve.

„Nadam se da ću dobiti priliku da se vratim, da igram barem još jednom“, rekao je Đoković i tako nagovestio mogućnost da se godine možda ne vrati. Do sada se to nije postavljalo kao pitanje…

Nije znao na kojim će turnirnima igrati, ali je onda poslao dve rečenice koje su mnoge zatekle.

„Ne znam da li će se to promeniti, sve je moguće u ovoj fazi. Neočekivane i iznenađujuće odluke su više očekivane nego pre 20 godina“, rekao je Novak.

Prethodno je poručio da je sebi obećao da će odigrati sve grend slem turnire ove sezone.

„Ne znam kako će se stvari odvijati. Kada čovek izađe sa terena posle poraza, uvek je vruća glava. Trudiš se da budeš racionalan, ali puno je neracionalnih stvari. Želim da se slegnu misli. Ne znam na kojim ću turnirima igrati. Ja sam se sebi obavezao da ću ovu sezonu odigrati do kraja, u pogledu toga da ću igrati na najvećim turnirima.“

Foto: Tanjug/AP Photo/Andy Wong)

Dakle, ni Novak nije siguran kada će biti opet spreman da igra na najvišem nivou i to je samo pitanje želje, iste one želje koju je doveo u pitanje posle pobede nad Manarinom.

Počeo je da preispituje svoj odnos i u momentima kada je pobeđivao u Melburnu, pa pročitajte iz ove perspektive odgovor posle pobede nad Aleksejem Popirinom.

„Ne verujem da postoje sportisti i uopšte ljudi koji nemaju sumnju, koji nemaju strah. To ne postoji, ja ne vjerujem u to. Svako ima strahove i sumnje; štaviše, one su možda prisutne i u svakom meču, i samo je pitanje koliko čovek ostaje zarobljen u toj emociji i koliko brzo se vraća u optimalno stanje; koliko brzo se prešalta i opet bude u sadašnjosti, te se prebaci mislima na ono konstruktivnije za sebe“, istakao je on.

Uz to je poručio posle meča sa Adrijenom Manarinom kog je dobio sa 6:0, 6:0, 6:3 da uopšte nije uživao na tom meču. Nije uživao ni protiv Tejlora Frica.

Planirao je da ove godine bude jedna znatno opuštenija godina, ali to ne može sebi da dozvoli. To je ono što mu pravi dodatni problem.

„Mislio sam da ću se ove godine osećati opuštenije, u manjku boljeg termina. Međutim, nije tako, uvek je kako je i bilo. Puno tenzija. I danas sam imao rasprave sa ljudima iz mog boksa. Uvek želim savršen performans. Kada se to ne desi, frustriran sam. Vatra u meni i dalje gori, mislim da me je to dovelo do onoga što sam ostvario. Na kraju dana ne igram više jer mi treba više novca ili poena, već zato što želim da igram. Ne mislim da ću moći da nonšalantno izađem na teren i zabavljam se. To nisam ja. Veliki sam takmičar. To je moj stil“, rekao je Srbin.

Novače, pronađi tu vatru opet. Srbi žele da i dalje doživljavaju tvoje pobede kao svoje.

BONUS VIDEO Kako je Dušan Marković video epsko polufinale Novaka Đokovića i Janika Sinera

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare