Foto: Victor Joly / Alamy / Alamy / Profimedia

Zakuvalo se na šljaci, ali ona kulminacija je još daleko. To ne znači da se već ne govori mnogo o Rolan Garosu (26. maj - 9. jun), ali da li sada možete da predvidite ko bi mogao da osvoji ovo takmičenje?

Tenis se nalazi u jednoj nestvarnoj atmosferi koja se retko kada viđala jer na šljaci imamo mnogo, mnogo više enigmi nego tokom ostatka sezone. Mnogi igrači su sebe isprofilisali kao specijaliste za beton (pozdrav za Danila Medvedeva), a mnogo je šljakaša koji tu pronalaze odličnu formu poput Dušana Lajovića koji ima četiri četvrtfinala na tim turnirima ove sezone.

Ipak, ubedljivo je najzanimljivija trka za sam „Kup musketara“, a mnogi se pitaju da li Novak Đoković može da ga odbrani u Parizu. On je zadovoljan urađenim u Monte Karlu kada je napravio rezultat daleko iznad očekivanja, iako je forma i dalje bila daleko od one idealne. To je učinilo da se sa mnogo više poverenja govori da bi mogao da odbrani titulu u Parizu. Tih 2.000 poena bi potencijalno mogli da odluče i prvo mesto na svetu, ali naravno, računica će biti jasna tek nakon mastersa u Madridu i Rimu.

PROČITAJTE JOŠ

„Biće ovo izuzetno zanimljiva i interesantna godina, u kojoj se igraju Olimpijske igre. To je specifično takmičenje koje se igra svake četiri godine. To mi je prioritet u odnosu na ostale turnire, i tu želim da igram najbolji tenis. Naravno, tu su i grend slemovi, koji su mi izuzetno važni. Taj blok između Rolan Garosa, Vimbldona, Olimpijskih igara i US Opena i ta dva tri meseca želim da igram svoj najbolji tenis i nadam se da će se to desiti“, rekao je Đoković.

Do tada je mnogo pitanja na koje bi trebalo odgovoriti, a jedno od glavnih je nedavno dobilo bar delimičan odgovor. Rafael Nadal je spreman da umre na terenu u Parizu, što znači da ćemo tamo gledati njegov poslednji ples, trenutak kada žrtvuje sve što ima (pa čak i zdravlje) kako bi došao do pobede.

To je radio neverovatno uspešno u prethodne dve decenije, pa je stigao do 14 titula i samo tri poraza na pariskoj šljaci (dva od Đokovića).

Rafael Nadal
Foto: Panoramic / Panoramic / Panoramic / Profimedia

Ipak, Nadal je napravio korak napred, konačno je stao na teniski teren i to je jedino što su navijači očekivali od njega. Sve preko toga je bonus, a najveći borac u istoriji tenisa ima jasan cilj i poruku koja sve govori.

„Odlazim sa mišlju da sam napravio korak napred. Nije ovo bio dan za moj vrhunac. Ukoliko telo bude dobro reagovalo na treninge verujem da bih u Madridu mogao da napravim još jedan korak napred, pa onda da budem još bolji u Rimu. Ako postoji turnir na kom vredi dati sve i umreti, onda je to u Parizu“, poručio je Nadal.

I sada je pitanje koliko zapravo može Nadal i da li je realno očekivati da „Kralj šljake“ opet bude strah i trepet. Prosto rečeno niko se ne bi previše šokirao da on ode daleko na ovom turniru ukoliko njegovo telo može da izdrži sve što je um zamislio.

Đoković je i dalje prvi favorit za osvajanje turnira u Parizu, ali sada će imati veliki izazov u Karlosu Alkarazu. Prebrodio je psihičku barijeru prošle godine kada je pritisak učinio da treći i četvrti set u polufinalu protiv Srbina igra pod grčevima i da se jedva kreće, ali i dalje nije potpuno zdrav.

Novak Đoković, meč sa Kasperom Rudom Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Otkazao je masters u Monte Karlu, nije se pojavio u Barseloni, ali se očekuje da zaigra u Madridu. Sve ovo govori da situacija nije savršena, a pritom su španski insajderi javili da Alkaraz ima problem sa osećajem u desnoj ruci.

I u takvoj atmosferi u kojoj nijedan od favorita nije potpuno zdrav ili potpuno spreman na nešto više od mesec dana do drugog grend slema povuklo se pitanje – da li je vreme za novog grend slem šampiona?

Iz senke će to pokušati da urade četiri igrača.

Aleksander Zverev je pre dve godine igrao fantastičan turnir i stigao do meča sa Nadalom u polufinalu, a onda je polomio članak i dugo odsustvovao sa terena. Pretpostavljalo se da će i mnogo ranije da osvoji grend slem titulu, ali je Dominik Tim u epskom finalu US Opena uspeo da preokrene sa 0:2. Od tada Zverev nije uspeo da dođe tako blizu titule, ali bi na šljaci mogao da pokaže sav kvalitet koji poseduje.

Ne bi trebalo tu nikako zaboraviti ni Stefanosa Cicipasa koji je po treći put osvojio Monte Karlo, što mu je i jedini masters koji je osvajao, a imao je iskustvo igranja finala ovog turnira. Ni njemu nije bilo dovoljno 2:0 protiv Đokovića koji je uspeo da preokrene i da slavi.

U ovom trenutku je velika enigma koliko daleko može da ode Holger Rune koji je prethodnih sedmica više bio koncentrisan na svađu sa ATP, sudijama i tretmanom koji ima nego na sam tenis. Namučio je Janika Sinera u Monte Karlu i najavio da bi voleo da osvoji titulu na šljaci.

EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Siner, šta reći o čoveku koji je apsolutno dominirao na betonu od početka godine? Tri titule uz jedno polufinale i samo jedan poraz do Monte Karla najbolje govore u kakvoj se formi nalazi, ali niko ne zna koliko je unapredio igru na šljaci. U narednih mesec dana bi to moglo da se iskristališe.

I na kraju, možda i neopravdano, dolazi Kasper Rud. Majstor „malih mečeva“ i čovek koji nikada neće izneveriti protiv igrača koji su gore plasirani od njega. Igrao je dva finala Rolan Garosa protiv dva najbolja šljakaša današnjice Nadala i Đokovića, ali je u Monte Karlu po prvi put uspeo da osvoji set protiv jednog od Top 3 igrača, a onda i da savlada Novaka. Kandidatura za velike stvari je sada glasnija nego ikada pre.

Sve ovo je stvorilo jedan neobičan krug od osam igrača u kom će samo male razlike odlučivati ko će osvojiti titulu. Kroz istoriju kada god bi se stvorila takva situacija na ATP turu, Novak je pronalazio te milimetarsko ili nanometarske razlike i izlazio kao pobednik.

BONUS VIDEO Đoković izgubio od Ruda

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare