Novak Đoković
Foto: EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER

Hod po mukama u Monaku nastavljen je i osmu godinu zaredom.

Od 2015. godine kada je poslednji put podigao trofej, Novak Đoković je završavao put najkasnije u četvrtfinalu (dva puta) i još češće u ranijim rundama turnira.

Lorenco Museti je uspeo da upiše pobedu karijere u osmini finala Monte Karla (4:6, 7:5, 6:4) i tako je obezbedio sebi megdan sa Janikom Sinerom. Malo je nedostajalo da zbog toga plače kao kiša već na terenu, nekoliko puta je prekidao intervju i rekao da pokušava da ne plače.

Ono što brine više od svega ostalog je kako je Đoković izgledao nakon poraza i šta je tačno govorio.

PROČITAJTE JOŠ

„Uvek je gorak ukus u ustima posle poraza. Čestitke njemu, ali moja igra je katastrofalna. Nisam raspoložen da pričam duže od toga“, poručio je Đoković, a onda izjurio iz prostorije.

Svoju igru je ocenio kao katastrofalnu što i ne čudi kada se zna da je pretrpeo čak osam brejkova u toku susreta. Da stavimo to u pravu perspektivu – manje puta mu je oduzet servis na celom Australijan openu pre dva meseca kada je stigao do titule.

Zabrinjavajuće, najblaže rečeno.

I sada ono što zapravo najviše brine. Ono što je neizgovoreno, ali može da bude veliki problem. Da li je Đoković sam sebi naštetio prevelikim radom u teretani? Da li je zbog većeg bicepsa, tricepsa i ramena došlo do povrede podlaktice desne ruke?

Tvrdio je da to nije nikakav problem (svakako niko ne želi da javi protivnicima da ima problem), ali možda mu se ovog puta nije trebalo verovati na reč. Možda očekuje od navijača, ali i ostalih koji ga podržavaju da „pročitaju sobu“.

Foto: Norbert Scanella / Panoramic / Bestimage / Profimedia

Đoković je tako bacio na sebe dodatni teret, koji bi mogao da se vidi u tome da će na kraju ipak igrati u Madridu. Možda se odluči da mu je i ovaj turnir neophodan, jer je planirao da u Monte Karlu odigra znatno više mečeva.

Sada ostaje da vidi kako će izgledati tokom Srpska Opena od 16. do 23. aprila, jer će tamo i te kako želeti da osvoji titulu i da pokaže da se konačno navikao na šljaku. Biće zanimljivo i videti da li će opet nositi rukav i da li će ga mučiti lakat desne ruke na koji se žalio tokom treninga sa Mateom Beretinijem u Monaku. To je bilo sakriveno do kraja turnira, a onda se videla bolna grimasa zbog koje se Đoković i savio u jednom trenutku.

Dakle, situacija je daleko od idealne, iako je srpski teniser sam nekoliko puta naglasio da je to manje ili više uobičajeni i „minorni“ problem.

Novak je posle poraza bio besan na samog sebe, a Novak 1 može da se pomiri sa Novakom 2 u slučaju dobrog rezultata u Banjaluci. Još jednom bi turnir na Balkanu (ovog puta van Srbije) mogao da bude presudan za sezonu na šljaci.

Novak Đoković Foto: REUTERS/Eric Gaillard

Uostalom, Đoković misli samo o jednom jedinom cilju – osvajanju Rolan Garosa i bežanju Rafaelu Nadalu na 23 grend slem titule.

Srpski teniser je doneo nešto drugačije odluke nego prethodnih godina (poput povećanog rada u teretani), a ideja bila je da mu plan izgleda nešto drugačiji (više mečeva u Monte Karlu i bez turnira u Madridu). Ipak, sve to je potonulo već u četvrtak protiv mladog Italijana, a ostaje da se vidi da li je Đoković spreman da se izdigne iznad svih problema već u Banjaluci.

Počelo je možda i najvažnijih 90 dana u karijeri Đokovića, jer može da pomeri granice tenisa. Ipak, najbitnije u ovom trenutku je da je Đoković zdrav, a forma će doći. Malo kasnije nego što je planirao, ali biće opet onaj pravi.

BONUS VIDEO Đoković u neverici u Monte Karlu: Svi protiv mene proigraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar