Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Iga Švjontek, prva teniserka sveta, uspela je da se izvuče i sa ruba poraza dođe do trijumfa nad četvorostrukom grend slem šampionkom, Naomi Osakom, rezultatom 2:1, po setovima 7:6, 1:6, 7:5.

Pitanje je da li bi uopšte bila igrana tri seta da u drugom gemu na servis Švjontek, u trenucima kada je Osaka imala brejk-loptu, sudije nisu prvo dosudile poen za Japanku koji je ona burno proslavila, ali potom promenile odluku.

Usledila je serija od čak 12 izgubljenih poena i tri gema, pa je ubrzo stajalo 3:1 za Švjontek.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

PROČITAJTE JOŠ...

Uspela je Osaka da se vrati i u osmom gemu ne samo dođe do izjednačenja već i prednosti od 5:4, potom i 6:5, ali je u taj-brejku Iga otišla na 4:0, pa je sa 7:1 zabeležila prvi set.

Onda je u drugom Osaka krenula silovito – vezala je četiri gema i stigla do 4:0, potom dopustila rivalki jedan lak gem pre nego što je u preostala dva u prvom setu prepustila Igi samo jedan poen za 6:1.

A u trećem setu – spektakl. Poljakinja je stigla do 40:15 i tri brejk šanse, nije ih iskoristila. Osaka jeste svoju jednu u narednom gemu i stigla do 2:0.

Usledio je potom novi gem na servis Osake i nova lavovska borba – pet brejk šansi za Poljakinju, pet spašenih od strane Osake – ukupno osam vezanih – i uzet gem za 3:0.

Foto: EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Potom je u šestom gemu mogla do brejka, ali nije iskoristila prvu šansu, a Iga smanjila na 4:2.

U narednom gemu stigla je do 5:2 na svoj servis i stigla je na gem do prolaska dalje.

Ipak, umesto pobede – Naomi Osaka je u potpunosti stala. Švjontek je od rezultata 5:2 za Osaku dobila narednih pet gemova, spasila i meč loptu i stigla do prolaza u drugu rundu.

Podsećamo, Osaka je zbog rođenja deteta propustila celu 2023. godinu, da bi na Australijan openu 2024. godine poražena u prvom kolu.

Ipak, protiv Švjontek je podsetila na dane kada je bila najbolja na svetu – a sada je u igri da po prvi put u karijeri stigne do titule na Rolan Garosu – a peti put u karijeri (prethodno, po dva puta osvajala US Open i Australijan open).

U trećem kolu branilac titule igraće protiv bolje iz duela Mari Buzkova – Jana Fet. Buzkova je u trenutku prekida zbog kiše imala set prednosti (6:2) i 1:0 u drugom setu.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare