Novak Đoković Foto: AP Photo/Daniel Cole

Da li ovo znači novi izazov za srpskog tenisera i hoće li se i dalje priznavati da je osvojio sve masterse?

Novak Đoković je osvajanjem Sinsinatija pre nekoliko godina kompletirao svoju kolekciju turnira iz masters 1000 serije, a po najavama iz Italije mogao bi da dobije novi „domaći zadatak“.

Pročitajte još

Predsednik Teniskog saveza Italije Anđelo Binagi nagovestio je da bi Andrea Gaudenci, prvi čovek Asocijacije teniskih profesionalaca (ATP), mogao da dodeli Saudijskoj Arabiji jedan masters turnir, što bi značilo da bi Srbin morao da doda još jedan turnir kolekciji.

„Pokušavam da ubedim Gaudencija da tenis nije kao drugi sportovi. Saudijska Arabija je možda atraktivno tržište, ali priče koje funkcionišu, kao naša, moraju da se zaštite. Ne smete da se plašite da će Saudijska Arabija napraviti paralelnu strukturu, kao u golfu. I nadam se da će Masters 1000 koji će im ATP dati da održavaju od januara 2025. godine, možda u kombinaciji sa WTA, biti dovoljan da zadovolje svoju želju u tenisu. Sezona će počinjati tamo. Revolucija, svakako. Ali ATP finale mora da ostane ovde“, rekao je Binagi za Il Korijere misleći na Završni masters.

Taj turnir se trenutno igra u Torinu, a pre toga se igrao u Londonu. Inače, početak sezone u Saudijskoj Arabiji nije nešto što bi nužno bilo loše za tenisere kojima potom sledi Australijan open i tropska vrućina u Australiji.

Saudijci su često na udaru kritika jer novcem uloženim u sport „peru“ druge nedostatke i probleme poput nepoštovanja ili negiranja nekih osnovnih ljudskih prava u svojoj zemlji.

Naravno, pitanje je hoće li i u kojoj meri Novak biti aktivan početkom 2025. kada bi trebalo da se obistine reči Binagija, jer bi Đoković potencijalnim osvajanjem Olimpijskih igara u Parizu doslovce „prešao kompletnu tenisku igricu“.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare