Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije pobedom protiv Ukrajine počela je Evropsko prvenstvo u Belgiji, Italiji, Nemačkoj i Estoniji.

Ekipa Đovanija Gvidetija je u tri seta, sa 25:14, 25:19 i 25:16 savladala nedorastao tim Ukrajinki koji nije imao rešenja za nekoliko raspoloženih igračica u plavim dresovima.

PROČITAJTE JOŠ:

Aktuelne svetske šampionke i osvajačice evropskog srebra od pre dve godine, od prvog do poslednjeg poena su praktično kontrolisale meč i pokazale kvalitet zbog kog se nadaju da mogu da napadnu zlato i ovog puta.

Tijana Bošković je apsolutno briljirala, ali ništa ne može da se zameri ni Mini Popović, Aleksandri Uzelac i ostalim igračicama, mada je spomenuti trio uglavnom bio okosnica napada kada je reč o meču s Ukrajinkama.

Bošković je na kraju imala 22 poena, pratila ju je Mina Popović sa deset, Aleksandra Uzelac je imala osam, Jovana Stevanović šest, Bjanka Buša i Jovana Stevanović po pet, Sara Lozo je imala tri, a Maja Ognjenović tri.

Prvi set je počeo potpunom kontrolom igre Srbije. Krenulo je iz dobrog čitanja napada Ukrajinki i pokrivanjem polja, do kog Ukrajina nikako nije mogla da probije.

Na drugoj strani mreže Srpkinje su od prvog poena bile maksimalno motivisane, Tijana Bošković i Aleksandra Uzelac možda nešto više od ostalih, pa je delovalo da poentiraju po volji.

Foto: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Već posle nekoliko minuta je bilo 5:0 za srpski tim, a Ivan Petkov, selektor Ukrajine tražio je prvi tajm-aut. Njegov tim se potom upisao na semafor, ali su izabranice Đovanija Gvidetija bile rešene da ne popuste.

Bošković je nastavila da rešeta, Maja Ognjenović da proigrava, Mina Popović da blokira, a Uzelac da radi sve što je potrebno da bi njen tim dobijao poene.

Treba napomenuti da je Tijana u dva navrata imala i as servise, da je ispaljivala „projektile“ od po 100 kilometara na čas iz servisa i 90 kilometara na sat iz igre.

Osmim poenom je donela Srbiji veliku prednost u završnici seta, a na 22:13 se već praktično znalo da je sve gotovo u tom delu igre.

Trećom servis greškom Ukrajinki, srpski tim je overio prvi set sa 25:14, dokle je naše igračice dovela najpre dobra odbrana, a onda i organizacija prvog i drugog napada.

EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Drugi set je počeo sjajnim blokom Srbije, kada je i Bošković počela da zaustavlja rivalke, dok je Mina Popović počela da povećava svoj učinak i upisala je pet poena.

Strah se već tada uveliko uvukao u kosti Ukrajinki čija je Dančak pogodila mrežu za 10:4 u korist Srbije.

Ipak, ono što je u ovom delu bilo evidentno jesu i tri servis greške Srbije, dok je Jovana Stevanović izbacila loptu u aut smečom pored polja za 11:7.

Dakle više od pola poena Ukrajine u tom delu igre donele su im naše igračice, dok je Tijana već u tom delu igre došla do svog 15. poena.

Međutim, one greške s početka seta su negde sredinom drugog dela igre počele da se svete timu Srbije jer su Ukrajinke počele da menjaju igru i poentiraju i iz igre i iz servisa.

Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Zbog toga su nanizale tri poena, pa je Đovani Gvideti morao da traži prvi tajm-aut na 16:14 za Srbiju u drugom setu. Bošković je u tim trenucima odservirala as za koji je Gvideti morao da traži čelendž, a kad je Tijana pogodila projektil iz druge linije Srbija se opet odlepila na 20:16.

Posle pete servis greške Srbije i lošeg servisa Jovane Stevanović, Sara Lozo je upisala poen smečom po dijagonali za 23:19, a onda je i „skuvala“ za pet set lopti našeg tima, gde je Maja Ognjenović svojim udarcem stavila tačku na „i“ za 2:0.

Uzelac i Bošković su sjajno otvorile i treći set, pa je Ukrajina uzela prvi poen u tom delu igre, ali je Srbija brzo preokrenula i došla do 10:3.

Stevanovićeva je u kontri povećala tu prednost smečom iz sredine na 11:3, pa je Petkov morao da traži i drugi tajm-aut. Ljutnja ga je u tim trenucima već napustila, pa je smirenije pokušavao da pokrene svoje igračice koje nisu imale baš nikakvih rešenja za igru Srbije i tako je ostalo do kraja, pa je srpski tim bez ikakvih problema priveo meč kraju.

Srbija – Ukrajina 3:0 (25:14, 25:19, 25:16)

Dvorana: Top Sport Hall, Gent; Sudije: Pedro Lopes Pinto, Javuz Akdemir

Srbija: Buša, Lazović, Drča, Popović, Uzelac, Ognjenović, Kurtagić, Pušić, Bjelica, Aleksić, Stevanović, Jegdić, Bošković, Lozo; Selektor: Đovani Gvideti.

Ukrajina: Milenko, Melijuškina, Lucenko, Niemceva, Dorsman, Olinik, Majevska, Šargorodska, Khober, Dančak, Dimar, Krajduba, Kotar, Kodola; Selektor: Ivan Petkov.

Srbija - Ukrajina 25:14, 25:19, 25:16

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar