Odbojka Srbija vs Estonija Foto:CEV

Odbojkaši Srbije pobedili su Estoniju u četvrtom meču grupe A na Evropskom prvenstvu u Italiji sa 3:0, po setovima 25:16, 25:23 i 25:22.

Dražen Luburić i Pavle Perić su pokazali da su ipak klasa iznad Estonaca u Ankoni, mada su i „plavi“ bili u neprilikama u finišu drugog seta i tesno su ga dobili posle preokreta u „pet do 12“, dok su u završnici trećeg Estonci napravili veliku seriju za napet finiš meča.

PROČITAJTE JOŠ:

Ako se izuzme taj otpor Estonaca, blok Srbije je radio kako treba, polje je uglavnom pokrivano sa mnogo energije, dok je servis olakšavao posao Vuku Todoroviću i akcije su bile dobre.

Kad se na to doda i mnogo rizika i grešaka na servisu u igri Estonije, onda ni nekoliko spornih sudijskih odluka u njihovu korist nije bilo od velike pomoći.

Srbija sada ima tri pobede u grupi i čeka je meč sa Nemačkom u utorak od 21 sat. Najefikasniji je protiv Estonaca bio Dražen Luburić sa 18 poena, Pavle Perić je imao devet, Marko Ivović osam, a Aleksandar Nedeljković šest. Na drugoj strani su prednjačili Mart Tamearu i Marti Juhkami sa po 11 poena.

Naši reprezentativci su prvi set dobili bez mnogo problema, najpre jer je Estonija u prvih šest poena dva puta pravila servis greške i tu se delimično video njen plan igre.

Onda je Pavle Perić počeo da servira kao mađioničar, Petar Krsmanović je kao otvorenu knjigu čitao Markusa Kila i Renea Tepana i blokovi su samo „sevali“. Tako je Srbija vrlo rano i brzo otišla na 14:7 i tek onda je došlo do malog opuštanja.

Odbojka Srbija vs Estonija Foto:CEV

Uz malo sreće je Estonija as servisom došla do minusa od pet poena zbog servisa, ali se onda priključio i Luburić u napadu.

Vuk Todorović je posle solidnih prijema imao lakši posao da organizuje akcije, pa je „plava četa“ stabilizovala i održavala prednost na pet, šest poena.

Aru je otišao na klupu posle servis greške, nakon koje je Dražen Luburić ispalio pravi projektil kojim je upisao poen iz servisa za 22:15.

Već u sledećem servisu je i pogrešio, ali se osvajač seta uveliko nazirao. Fantastična odbrana je bila samo dodatna ispomoć u finišu ovog seta koji su Perić i Marko Ivović bez problema priveli kraju veoma ubedljivo sa 25:16.

Odbojka Srbija vs Estonija Foto:CEV

Nedeljković je dobio odličnu loptu u sredini od Todorovića za prvi poen Srbije u drugom setu, mada su Estonci dobrim napadima nagovestili nešto drugačiji deo igre.

Tako je i bilo jer je Vanker povezao redove u napadu, bolje je organizovao igru, pa je korektor Tepan lakše prolazio, a i grešaka na servisu je bilo nešto manje.

Baš u momentu kada je Vanker napravio jednu, a Luburić došao na servis, semafor je pokazivao 8:8. Skraćenim servisom je Dražen vezao dva poena, prvo jer je Tepanu „namestio“ trojni blok, a drugo kad je pogodio nebranjeni deo polja za 10:8 u korist „plavih“.

Stvari su ubrzo nakon toga krenule naopako. Servis Estonije bio je solidan, blok Srbije je pao, a i pokrivanje polja, pa je Estonija preokrenula.

Odbojka Srbija vs Estonija Foto:CEV

Sudija je u dva puta donosio sporne odluke, Ivović se raspravljao sa njim, ali je u oba navrata poen odlazio Estoniji i ona je vodila 20:18 pred kraj drugog seta.

Onda su na scenu stupili Perić i Atanasijević, a „Bata“ je svojim asom izjednačio rezultat na 20:20.

Juhkami je potom probio Todorovića, a onda je pogrešio u sledećem poenu za 21:21. Isti igrač je pogrešio na servisu za 22:22, da bi to Ivović kaznio asom za 23:22, posle čega je Srbija uspela da prelomi set i poenom Luburića iz kontre povede sa 2:0.

Odbojka Srbija vs Estonija Foto:CEV

Isti igrač je svojim servisima pomerao i prijem protivnika na startu trećeg seta, pa je Srbija prilično brzo stigla do 11:7.

Blokom Mašulovića i duplom loptom Estonaca prednost je narasla na šest poena i 14:8, posle čega se pitanje pobednika više nije postavljalo. „Plavi“ su, doduše, u završnici trećeg seta popustili, pa su dozvolili seriju Estonije 6:1, od 21:14 do 22:20.

Kolaković je zbog toga tražio tajm-aut, koji nije odmah urodio plodom. Mašulović je svojim smečom prekinuo neprijatan niz rivala, a tek posle drugog tajm-auta su „plavi“ završili posao.

Sada se okreću narednom protivniku i taj protivnik je selekcija Nemačke koja je na turniru imala sve tri pobede nad Belgijom, Švajcarskom i Estonijom.

Nemci su samo sa Belgijancima imali problema i taj meč su dobili u pet setova, pa će verovatno sa njima da se vodi borba za drugo mesto u grupi.

Srbija – Estonija 3:0 (25:16, 25:23, 25:22)

Dvorana: Pala Rosini, Ankona; Sudije: Ozan Čagi Sarikaja, Bernard Valentar

Srbija: Atanasijević 1, Batak 1, Ivović 8, Kapur 0, Kovačević 0, Krsmanović 4, Kujundžić 0, Luburić 18, Mašulović 4, Nedeljković 6, Perić 9, Podraščanin 0, Todorović 3, Krsteski 0; Selektor: Igor Kolaković.

Estonija: Aganits 0, Alik 2, Aru 6, Juhkami 11, Kil 0, Mar 0, Taht 0, Tamearu 11, Tamema 0, Tepan 7, Trejal 5, Vahter 0, Vanker 1, Veno 5; Selektor: Alar Rikberg.

Srbija - Estonija 3:0 (25:16, 25:23, 25:22)

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar