Foto: Starsport

Utorak, 10.45, "orlovi" igraju za polufinale.

Sve utakmice Mundobasketa pratite u direktnim prenosima uz SBB na kanalima Sport kluba.

Košarkaši Srbije sastaju se u četvrtfinalu Mundobasketa sa Litvanijom, to je ukrštanje kakvo smo i želeli, da ne budemo na istom putu sa SAD.

Do toga se došlo „zaobilaznim“ putem, „orlovi“ su uradili svoje i deklasirali Dominikansku Republiku, ali su onda Litvanci priredili senzaciju protiv Amerike i poslali ih na Italiju, prvoplasiranu u našoj grupi.

PROČITAJTE JOŠ

Istorija kaže da su Litvanci dobili jedini dosadašnji duel sa našom reprezentacijom na svetskim prvenstvima, bilo je to 2010. u borbi za bronzu rezultatom 99:88. I Litvanci žele da se treći put nađu u polufinalu, kao što su to uradili pomenute 2010. i četiri godine kasnije.

Srbija će četvrti put zaredom igrati u četvrtfinalu Mundobasketa, i radovala se dvaput – 2010. protiv Španije i četiri godine kasnije protiv Brazila, dok je 2019. poražena od Argentine u Kini. Zanimljivo i da je Srbija jedini poraz na ovom turniru doživela od evropske selekcije, a pobeđivala ekipe van Starog kontinenta.

bogdan
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

Neverovatno da se rivali u borbi za polufinale nalaze u samom vrhu po uspešnosti šuta na ovom Mundobasketu, i to Srbija šutira iz igre sa 55 odsto uspešnosti a Litvanija ima 53,8%, i niko nije bolji. „Orlovi“ su sa apsolutno ispred svih sa 68,9 odsto šuta za dva poena, što je fantastično, dok Litvanci šutiraju trojke 46,4%.

Našem kapitenu Bogdanu Bogdanoviću nedostaju još četiri trojke, trenutno je na 65 pogođenih, da pretekne legendarnog Huana Karlosa Navara (68 trojki) kao najboljih trojkaš na svetskim prvenstvima u poslednjih 30 godina.

photo: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

NBA centar i adut Litvanije, Jonas Valančijunas, sakupio je 166 skokova na turniru, što je osmi najbolji učinak poslednjih 30 godina i sedam mu nedostaje da prestigne Marka Gasola (172). Na poslednjih 14 utakmica na SP imao je najmanje po sedam uhvaćenih lopti.

Utorak, 10.45 po srpskom vremenu, 16.45 po lokalnom, velika utakmica za ovu generaciju srpskih košarkaša.


Orlovi su u prve tri utakmice do vrha napunili mrežice Kine, Portorika i Južnog Sudana, a dodatnu motivaciju dala im je Mozzart fondacija koja za svaki poen donira 1.000 dinara, a za svaku trojku 10.000 dinara. Na samo tri meča u grupnoj fazi takmičenja prikupljeno je 694.000 dinara, koji će se usmeriti za razvoj sporta među školarcima.

BONUS VIDEO NBA zvezda ima poseban savet za košarkaše Srbije – jednu stvar je morao da izdvoji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar