Srbija vs Belgija Foto:FIVB

Odbojkaška reprezentacija Srbije upisala je i drugu pobedu u grupi A na Evropskom prvenstvu u Italiji.

Znatno teži zadatak nego dan ranije, „plavi“ su rešili u četiri seta meča sa Belgijom 25:22, 18:25, 25:20, 25:20 koja je uglavnom bila potpuno ravnopravan, a u nekim momentima i bolji tim na terenu dvorane u Peruđi.

PROČITAJTE JOŠ:

Sjajna rola Marka Podraščanina i njegovi servisi koji su bili nerešiva engima za prijem Belgije, zatim energija i napadi Aleksandra Atanasijevića i u četvrtom setu popravljen blok, to su bili neki od segmenata igre gde je Srbija pravila razliku u trenucima kada se sve rešavalo, pa je posle Švajcarske, pobeđena i Belgija.

Najefikasniji kod pobednika bili su Pavle Perić i Aleksandar Atanasijević sa po 15 poena, Marko Podraščanin sa deset, Petar Krsmanović sa devet i Miran Kujundžić sa osam, ali ne sme da se zaboravi ni doprinos Milorada Kapura koji je uhvatio neke od bitnih napada Belgijanaca u trećem i četvrtom setu

Na drugoj strani je Fere Regers imao 17 poena, Sam Dero i Matijs Desmet su imali po 15 poena, a Vut D’Her deset.

Prvi set je počeo prilično tvrdo, ali i u manjim serijama. Belgija je prva povela sa 4:2 granitnim blokom i sa dva poena iz tog dela igre.

Srbija je odmah odgovorila i izjednačila, posle čega se Belgija opet „odlepila“ na 7:5. Tada je Srbija nanizala tri poena i povela nakratko posle čega se igralo poen za poen do 16:16.

Tri šanse je Srbija propustila na sredini prvog seta, najpre kada su naši momci izblokirani posle dobre odbrane, onda kad nisu u polju uhvatili relativno laku loptu zbog nesporazuma, pa i posle blok aut lopte.

Srbija vs Belgija Foto:Loris Cerquiglini/IPA Sport / ip / IPA / Profimedia

Tada je došlo do problema za tim Igora Kolakovića, kom je bilo potrebno da zaigra daleko bolje i koncentrisanije u odbrani.

D’Her je zaustavio Podraščanina u momentu kada je Belgija uspela da se odlepi na 20:18.

Nekoliko kuvanja je dotle prošlo zbog nesporazuma u odbrani Srbije, što je bilo rak rana u našoj igri, pošto su odbojkaši u crnim dresovima pravili i dosta servis grešaka.

Međutim, Srbija je uspela da napravi preokret zahvaljujući dobrim potezima Perića, Luburića i ostalih, pa je od dva poena minusa došla do 24:22 što je Perić rešio bez problema.

Srbija vs Belgija Foto:Loris Cerquiglini/IPA Sport / ip / IPA / Profimedia

Drugi set je počeo veoma loše po srpski tim i od starta je Belgija otišla na tri poena viška zahvaljujući greškama Kolakovićevog tima. Međutim, od 6:3 za Belgijance „plavi“ su ušli u seriju i poveli sa 8:7.

Usledila je i serija Belgije i poeni Desmeta i Van de Veldea iz smeča i bloka, a kada je na to i Todorović pogrešio u kuvanju, Belgija ja nanizala pet poena i otišla na 13:9.

Tek je Krsmanović prekinuo veliku seriju protivnika, a Srbija je sve teže održavala korak. Atanasijević je pogodio u napadu za 16:12, dok je Belgija uporno čuvala pet poena razlike.

Tako je ostalo sve do kraja seta u kom rival Srbije nije grešio ni u prijemu servisa kao ni u napadu i to je značilo izjednačenje.

Srbija vs Belgija Foto:Loris Cerquiglini/IPA Sport / ip / IPA / Profimedia

Regers i Dero su odigrali veoma precizno i dobro u poslednja četiri poena tog seta, rešavali su akcije svog tima i sa 25:18 pokazali da sa Belgijom definitivno nema šale.

Videlo se to i na početku trećeg seta kada su Regers i Dero pronalazili rešenja u nekoliko veoma teških situacija.

Dero je napao sa pet metara bez bloka i u situaciji kada je prijem Belgije bio razbijen servisom, dok je Regers prošao jedan blok odmah uz antenu.

Srbija je ipak uspela da bude u egalu do 10:9 za Belgiju, a onda je na servis otišao Pavle Perić i „plavi“ su napravili seriju od četiri poena do 13:10, što servisom, što blokom Podraščanina ili napadima.

Srbija vs Belgija Foto:FIVB

Kujundžić je onda servisom olakšao posao Krsmanoviću da se namesti na blok i uzme poen za 17:14, ali je moralo da se nađe rešenje i za smečeve Deroa.

I našli su ih time što su popravili prijem i smanjili broj grešaka. Sveli su taj broj na četiri, pola od onoga iz prošlog seta, a uz to su imali i dva bloka, naspram nula iz izgubljenog drugog seta.

Zato je posle serije dobrih servisa Perića i smeča Luburića treći set završen sa 25:20 u korist srpskog sastava.

Četvrti set je počeo razmenom mini-serija, gde je Srbija prokockala dva poena viška zbog strašnog bloka Belgije, dok su protivnici srpskog tima imali problema sa prijemom servisa Marka Podraščanina.

Upravo Marko je servisom pravio ozbiljne probleme prijemu i uzimao neke bitne poene sredinom poslednjeg dela igre kada se Srbija odlepila na 16:13. Belgija je nakon toga imala jedan nalet i prišla je na 18:17, ali se opet probudila i odbrana srpskog tima i više do kraja „zime“ nije bilo. Sledeći meč „plavi“ igraju sa Italijom u petak uveče od 21 čas.

Srbija – Belgija 3:1 (25:22, 18:25, 25:20, 25:20)

Dvorana: Pala Bartom, Peruđa; Sudije: Bertrand Valentar, Igor Porvaznik

Srbija: Kovačević, Kapur, Krsmanović, Ivović, Kujundžić, Batak, Perić, Atanasijević, Mašulović, Luburić, Krsteski, Podraščanin, Todorović, Nedeljković; Selektor: Igor Kolaković.

Belgija: Dero, Koks, D’Ulst, Verhaneman, D’Her, Desmet, Van Hojvegen, Roti, Tis, Ribens, Van de Velde, Regers, Perin, Fransen; Selektor: Emanuele Zanini.

Četvrti set Srbija - Belgija 3:1 (25:22, 18:25, 25:20, 25:20)