Foto: EPA-EFE/CJ GUNTHER

Sve spremno za mesec dana ludila.

Ligaški deo je završen, a nakon 18 nedelja i 17 odigranih utakmica na red su došle završne borbe u trci za 58. izdanje Superboula i pitanej – ko će biti upisan kao osvajač čuvenog Lombardi trofeja za sezonu 2023/2024?

PROČITAJTE JOŠ...

U doigravanje je prošlo 14 ekipa – po sedam iz NFC i AFC konferencije, a plej-of će biti otvoren takozvanom „super wild card“ rundom u kojoj će nastupiti 12 timova – po šest iz obe konferencije – dok će prvoplasirane ekipe iz ligaškog dela, Baltimor Rejvensi i San Francisko Fortinajnersi, u borbu za trofej ući od druge, takozvane divizijske runde.

No, pre nego što se oni uključe očekuje nas šest mečeva – Hjuston Teksansi dočekuju Klivlend Braunse, Kanzas Siti Čifsi Majami Dolfinse a Bafalo Bilsi na svom terenu Pitsburg Stilerse u okviru AFC-a, dok u NFC konferenciji igraju Dalas Kaubojs – Grin Bej Pekers, Detroit Lajons – Los Anđeles Rems i Tampa Bej Bakanirs – Filadelfija Igls.

Hjuston Teksans – Klivlend Brauns

Tim iz Teksasa je na krilima mladog kvoterbeka Si Džej Strauda uspeo da napravi pravo malo čudo jer im je pred početak sezone predviđana borba borba za jednog od prvih pet pikova na narednom draftu. No, umesto toga Teksansi su (uz, doduše, dosta sreće u rasporedu i nešto slabije rivale) stigli do 10-7, a kako je to bilo dovoljno za prvo mesto u diviziji ispred Indijanapolis Koltsa, Džeksonvil Džeguarsa i Tenesi Tajtansa, uspeli su da stignu do borbe za titulu, gde će njihov glavni motor biti mladost i polet.

Rival će im biti Klivlend. I dok Braunsi sami po sebi – uprkos fantastičnom Majlsu Geretu – zbog samog baksuzluka koji već dugo prati ovu franšizu možda i ne predstavljaju pretnju, u Ohaju se uzdaju u čoveka koji je pokazao da najbolje partije pruža kad je najvažnije – Džoa Flaka. Flako je pod „stare dane“ odigrao fantastičnu sezonu, predvodio Braunse do mesta u doigravanju… A kako je u pitanju igrač koji najbolje partije pruža pod pritiskom, za Braunse ne bi bilo iznenađenje ni da odu do samog kraja.

Kanzas Siti Čifs – Majami Dolfins 

Endi Rid i tim iz Misurija ove godine nisu bili na očekivanom nivou, ali su uprkos tome prošlogodišnji šampioni rutinski stigli do plej-ofa. Kako Patrik Mahoms, Trevis Kelsi i ekipa imaju previše talenta da bi ih otpisali, jasno je da uprkos svim problemima itekako spadaju u sam vrh kandidata za titulu.

No, put neće biti lak – Dolfinsi su ove godine više nezaustavljivi nego loši, igraju kao mašina, a ukoliko Tua Tagovailoa i nekadašnja uzdanica Čifsa Tajrik Hil uhvate pravi ritam, očekuje nas pravi spektakl.

Spektakl bi donekle mogla da pokvari euforija oko Tejlor Svift, devojke Trevisa Kelsija, jer se u poslednje vreme oko nje „lome koplja“ i mnogi smatraju da je upravo ona razlog iz kog su Čifsi odigrali nešto slabiju sezonu, jer američka javnost gotovo da nije dala mira igračima ovog tima, na svakom koraku ih spopadajući zbog ove romanse.

Bafalo Bils – Pitsburg Stilers

Bilsi su igrali po sistemu toplo-hladno, ali su Džoš Alen i momci iz države Njujork ipak zauzeli prvo mesto u diviziji ispred Majamija i Njujork Džetsa.

Ono što je sigurno jeste da će, ko god da prođe odavde, verovatno u narednoj rundi završiti borbu za titulu jer Bilsi imaju previše oscilacija, ali za razliku od Majamija i kad igraju dobro nisu nezaustavljvii, dok Stilersi zavise od „trećepozivca“ na poziciji kvoterbeka, Mejsona Rudolfa.

Rudofl ne spada u ešalon vrhunskih kvoterbekova, pa bi Bilsi trebalo da imaju nešto lakši zadatak, pogotovo jer će Pitsburg biti bez svoje prve zvezde, najboljeg defanzivca lige, Ti Džej Vota.

Dalas Kaubojs – Grin Bej Pekers

Dalas je do prvog mesta u NFC Istok diviziji stigao zahvaljujući očajnom završetku sezone Filadelfija Iglsa, pa imaju prednost domaćeg terena.

Dak Preskot, Si Di Lemb i ostatak tima iz Teksasa imaju ozbiljan kvalitet, ali i dodatan motiv, s obzirom na to da su prethodnih godina postali predmet podsmeha zbog krajnje bizarnih poraza u situacijama kada su gubili najvažnije utakmice u sezoni.

Sa druge strane dolaze Pekersi – prva godina od odlaska Arona Rodžersa trebalo je da, prema očekivanjima, bude ispunjena problemima, ali… Imaju u Vinskonsinu običaj da pogode sa izborom kvoterbeka (Breta Favra je zamenio Rodžers, Rodžersa Džordan Lav), a utisak je da ni sa Lavom nisu promašili, bar na osnovu ove sezone.

Iako nisu bili u samom vrhu, Pekersi su igrali daleko iznad očekivanja, a mladi organizator igre je pokauzao da bi mogao da bude jedan od najboljih u narednim godinama.

Ovaj duel je interesantan i zbog trenera Majka Mekartija, koji je sa Pekersima osvojio jedan Superboul, a sada će pokušati da ih pobedi na klupi Dalasa.

Detroit Lajons – Los Anđeles Rems

Sport piše romane, a ponekad taj roman bude zaista prezanimljiv. Iako na prvi pogled ne toliko interesantan, ovaj duel donosi sudar dva tima koji imaju određenu istoriju zahvaljujući trejdu od pre nekoliko godina.

Naime, Remsi su u Detroit poslali Džereda Gofa, nekadašnjeg prvog pika na draftu, dok je među Remse stigao Metju Staford. Od tog trejda Remsi su osvojili Superboul, a Lajonsi od „vreće za udaranje“ postali ozbiljna sila koja je bila u igri čak za prvo mesto u NFC-u. Ipak, Lajonsi su posustali, pa sa treće pozicije dočekuju Remse u jednom od potencijalno najzanimljivijih duela plej-ofa i obračuna kvoterbeka koji bi mogao da postane instant klasik.

Tampa Bej Bakanirs – Filadelfija Igls

Do 11. nedelje, gotovo svaki ljubitelj američkog fudbala bi rekao da je sve sem pobede Iglsa – čudo. No, od tog trenutka Filadelfija je započela slobodan pad koji još uvek traje. Iglsi kao da su preko noći zaboravili da igraju – na svetlost dana su izašli problemi u komunikaciji između trenera i ekipe, prva zvezda Ej Džej Braun nije krio frustracije zbog nekih odluka, kvoterbek Džejlen Hurts je em povređen, em mu zameraju brojne stvari kada je u pitanju vođenje tima zbog navodno lošeg odnosa sa timom, a na to se nadovezala i gomila problema u odbrani koja više liči na gomilu amatera koji su se skupili sa ulice nego na po mnogima najbolju defanzivu lige poslednjih godina i tim koji je prošle godine bio na par minuta od drugog Lombardi trofeja u istoriji.

Sa druge strane, Tampa zavisi od dva čoveka – Bejkera Mejfilda i Majka Evansa, uz jedno veliko „ali“. Naime, Mejfild je imao problema sa povredom, pa je pitanje koliko će Baksi uspeti da zapravo iskoriste sve probleme kod Iglsa i obezbede narednu rundu takmičenja.

NFL, valjd kard runda

Hjuston Teksans – Klivlend Brauns 45:14

Kanzas Siti Čifs – Majami Dolfins 26:7

Dalas Kaubojs – Grin Bej Pekers 32:48

Detroit Lajons – Los Anđeles Rems 24:23

Ponedeljak

22.30 Bafalo Bils – Pitsburg Stilers

Utorak

2.15 Tampa Bej Bakanirs – Filadelfija Igls

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar