Foto: Miguel MEDINA / AFP / Profimedia, EPA-EFE/ALLISON DINNER

Neke nove "face".

Kanada je, iz perspektive prosečnog ljubitelja sporta u Evropi, čudna kada su u pitanju najpopularniji sportovi. Na prvom mestu je bez konkurencije hokej na ledu, izuzetno popularan je i golf, tu su još karling, zatim ragbi, kriket, bejzbol, lakros, rvanje, ali su u poslednje vreme je došlo do blagih promena u odnosu Kanađana prema sportovima koji su popularni i na „starom kontinentu“.

PROČITAJTE JOŠ...

Tu pre svega mislimo na fudbal (velikom zaslugom i Milana Borjana) i vaterpolo, dok su košarka i tenis već neko vreme u velikom naletu.

Iako je uvek bila popularna, igra pod obručima u Kanadi doživela je pravu eksploziju popularnosti nakon 2019. godine, kada su Toronto Reptorsi osvojili prvu (i zasad jedinu) titulu u istoriji kluba, a to se prelilo i na reprezentaciju ove zemlje.

Kanađani su izborili plasman na Svetsko prvenstvo, a tamo se od njih očekuje da budu veoma težak protivnik svima, te da pokušaju da nadmaše svoj dosad najbolji rezultat (dva puta bili šesti). To i nije neočekivano, s obzirom na činjenicu da će na Mundobasketu igrati jedan od najvažnijih igrača Denver Nagetsa, Džamala Mareja, mada će Marej biti tek jedan od deset košarkaša iz Evrolige koji će nositi dres ove reprezentacije.

Tu su još i Kevin Pengos, Melvin Edžim… Dovoljno dobar roster da se bore sa Letonijom za drugo mesto grupe H, mada ne bi bilo toliko čudo ni da dođu do prve pozicije ispred Francuske.

Velika euforija vlada i kod ljubitelja fudbala nakon odličnog nastupa na Svetskom prvenstvu u Kataru. Nisu Kanađani uspeli da prođu grupu u kojoj su bii Hrvatska, Belgija i Maroko, završili su nastup bez ijednog boda, ali su fudbaleri tima čiji gol je čuvao doskorašnji golman Crvene zvezde Milan Borjan zapravo na sve tri utakmice bili u najmanju ruku ozbiljan protivnik i malo je nedostajalo da dođu do jedne od prve dve pozicije. Protiv Belgije su odigrali fantastičan meč, imali čak 21 šut ka golu rivala ali nisu uspeli da to pretvore u konkretan rezultat, dok je Alfonso Dejvis promašio i penal. Potom su protiv Hrvatske golom upravo Dejvisa nakon samo dva minuta poveli, no Luka Modrić i ekipa bili su prejaki i preokrenuli na 4:1, iako je Kanada u uvodnim minutima meča propustila nekoliko velikih šansi za još gol ili dva, da bi u poslednjem meču grupne faze Maroko izdržao nalete i sačuvao trijumf od 2:1, iako je Kanada iz minuta u minut gotovo opsedala gol rivala.

Usledio je problematičan period u savezu, finansijski problemi, ali je uprkos tome zahvaljujući partijama Borjana i ekipe fudbal dobio čitavu novu generaciju poklonika.

U poslednjih nekoliko godina u porastu je i broj ljubitelja tenisa zahvaljujući Feliksu Ože Aljasimu, Denisu Šapovalovu, „lošem dečku“ Bernardu Tomiću i, na kraju, Vaseku Pospišilu, velikom prijatelju i saradniku Novaka Đokovića.

A poslednji u nizu sportova koji itekako postaju popularni je vaterpolo.

Kanada je na Svetskom prvenstvu u Fukuoki odigrala sjajan meč i na otvaranju savladala Kinu 13:10, čime je napravila veliki korak ka drugom ili trećem mestu i prolasku u drugu fazu takmičenja iz grupe u kojoj još igraju Italija i Francuska.

Velikog udela u pobedi imali su Bogdan Đerković i Aleksa Gardijan, momci srpskog porekla. Đerković je postigao dva, Gardijan tri gola, a Kanada došla u poziciju da prođe među 12 najboljih. Ukoliko uspeju da preskoče i narednu prepreku i prođu u četvrtfinale (potencijalan rival je Grčka ili Australija, manje verovatno Kazahstan), u najmanju ruku će izjednačiti najboli rezultat u istoriji, što je osmo mesto.

Sport u Kanadi je u velikom zaletu, i iako još uvek nisu velika sila poput nešto južnijih suseda, pitanje je trenutka kada će Kanađani doći u poziciju da pariraju prve svega Sjedinjenim Američkim Državama, a potom i ostatku sveta kada su u pitanju ova četiri sporta.

BONUS VIDEO Tucak: Deki Savić – gospodin i grdosija s dečačkim osmehom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar