Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

Vozač Mercedesa Džordž Rasel pobedio je u trci Formule 1 za Veliku nagradu Austrije. Rasel je na Špilbergu ostvario drugu pobedu u karijeri, posle Brazila 2022. godine.

On je slavio posle velike borbe i duela između vozača Red Bula Maksa Ferstapena i Landa Norisa iz Meklarena, koji su se sudarili u duelu u 64. krugu. To je prva pobeda za Mercedes od oktobra 2022. i trke u Brazilu.

PROČITAJTE JOŠ:

Drugo mesto zauzeo je vozač Meklarena Oskar Pjastri sa 1,906 sekundi zaostatka, a treći je bio Karlos Sainc iz Ferarija sa 4,533 sekundi zaostatka.

Sedmostruki svetski šampion Luis Hamilton iz Mercedesa zauzeo je četvrto mesto, a peti je bio Ferstapen.

Vozač Hasa Niko Hulkenberg zauzeo je šesto mesto, sedmi je bio Serhio Perez iz Red Bula, a osmi Kevin Magnusen iz Hasa. Deveto mesto zauzeo je Danijel Rikardo iz ekipe RB, a 10. je bio Pjer Gasli iz Alpina. Noris nije završio trku.

Ferstapen je startovao sa pol pozicije i zadržao prvo mesto ispred Norisa i Rasela, a Hamilton je pretekao Sainca za četvrto mesto. Pjastri i Perez su se borili za poziciju, a vozač Red Bula je izgurao vozača Meklarena sa staze. On je zakačio Leklera, koji je morao odmah u boks na zamenu prednjeg krila.

Hamilton je u trećem krugu napao Rasela i preuzeo treće mesto, ali je mlađi Britanac odmah vratio poziciju. Hamilton je u petom krugu morao da propusti Sainca pošto je prilikom preticanja na startu izašao sa staze i tako stekao prednost.

Vozači su posle toga počeli da odlaze u boks na zamenu guma, među kojima Magnusen i Rikardo, a Ferstapen je do 12. kruga stekao pet sekundi prednosti u odnosu na Norisa, a iza njih vozili su Rasel, Sainc, Hamilton, Pjastri i Perez.

Lekler se mučio, pretekao ga je Albon, pa je vozač Ferarija pao na pretposlednje mesto. On je u 17. krugu otišao na zamenu guma vratio se na stazu kao poslednji.

U 22. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma, a za njim i Perez i na stazu su se vratili kao šesti i deveti. Posle njih otišli su i Rasel i Sainc i vratili se kao četvrti i peti, a Pjastri je bio treći.

U 24. krugu na zamenu guma otišao je Ferstapen a za njim i Noris, a vođstvo je preuzeo Pjastri.

Hamilton je dobio kaznu pet sekundi jer je prešao preko linije prilikom ulaska u boks, nakon što je izgubio kontrolu nad bolidom.

Pjastri je u 26. krugu otišao u boks i vratio se kao šesti, a njegov timski kolega Noris u tim trenucima vozio najbrži krug.

Na novu zamenu guma otišao je Lekler u 34. krugu, a vozači Alpina Esteban Okon i Gasli su bili u više duela. Trostruki svetski šampion imao je osam sekundi prednosti na čelu trke.

Pjastri je sustizao Hamiltona, a Ferstapen se u 41. krugu požalio na gume. Gasli je tada pretekao timskog kolegu Okona za osmo mesto, a Noris je smanjivao zaostatak za vodećim Ferstapenom, u 46. krugu na 6,4 sekundi.

Rasel je u 47. krugu otišao u boks i vratio se na stazu kao šesti, a krug kasnije i Sainc i vratio se iza Rasela na šesto mesto.

U 48. krugu Pjastri je pretekao Hamiltona za treće mesto, a četiri kruga kasnije u boks su otišli Ferstapen i Noris. Holanđanin se zadržao 6,5 sekundi ali se ipak vratio na čelo. On je imao problema po povratku na stazu i Noris mu se primakao.

U 54. krugu Hamilton je otišao na zamenu guma, odslužio je kaznu i na stazu se vratio kao šesti iza Pjastrija.

Noris se primakao na pola sekunde vodećem i putem radija je rekao da je Ferstapen imao nedozvoljeni manevar. Trostruki uzastopni šampion uspeo je da se odlepi na jedan sekund, ali je prijavio da nešto nije u redu sa bolidom, a Noris je bio iza njega, nije odustajao.

Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK

U 59. krugu Noris je pretekao Ferstapena i sišao je sa staze, pa mu je vratio poziciju. Mladi Britanac ponovo je u 61. krugu napao Ferstapena koji se odbranio.

U 63. krugu Noris je napao Maksa, koji je sišao sa staze i ipak je zadržao prvo mesto. Krug kasnije došlo je do njihovog kontakta, na oba bolida su pukle gume i vođstvo je preuzeo Rasel.

Ferstapen je otišao na zamenu guma u 65. krugu, a za njim i Noris, Holanđanin se vratio kao peti, a Noris je morao da odustane.

Uvedeno je virtuelno vozilo bezbednosti, a trka je ubrzo nastavljena, Rasel je poveo ispred Pjastrija, Sainca, Hamiltona i Ferstapena, koji je kažnjen sa 10 sekundi.

U poslednjem krugu Hulkenberg je pretekao Pereza i preuzeo šesto mesto. Naredna trka u šampionatu vozi se 7. jula za Veliku nagradu Velike Britanije na Silverstonu.

BONUS VIDEO: Razmena udaraca trija Ferstapen – Noris – Pjastri

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar