Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

NBA liga dobila je još dvojicu momaka koji se zovu Nikola, što već samo po sebi sluti na nešto mnogo dobro.

Nakon što je 2014. godine Nikola Jokić kročio u NBA ligu kao 41. pik na draftu, a zatim ispisao istoriju i pomerio mnoge granice, u Americi svi drugačije gledaju na košarkaše koji se zovu Nikola i dolaze iz Srbije.

Nikola Jović se takođe pokazao kao odličan odabir na draftu, pošto je 2022. godine bio 27. pik, pa je otišao u ekipu Majamija, koja ga je sjajno prihvatila, i dalje ga razvija i srpski krilni košarkaš ima ozbiljne namere u karijeri.

PROČITAJTE JOŠ:

Ovog leta dobili smo još najmanje dva košarkaša iz Srbije, koji su postali deo NBA lige – to su Nikola Topić i njegov imenjak i bivši saigrač Đurišić.

Topić je mesecima unazad bio viđen kao jedan od prvih 10 pikova, neki su ga stavljali na drugo, neki na peto, neki na osmo, neki na deseto mesto. Verovatno bi se tako nešto i desilo da ga povreda kolena nije poremetila dva puta ove godine, te je zbog toga izabran sa 12. pozicije.

Morao je Topić da propusti većinu pripremnih treninga, koji se tradicionalno održavaju pre drafta, povreda kolena je ozbiljnija nego što se mislilo, ali Oklahoma je odlučlila da rizikuje i sa 12. mesta uzme mladog srpskog plejmejkera u svoje redove.

Nikola Topić
Foto: Tanjug=AP Photo/Julia Nikhinson)

Pretpostavljalo se da će San Antonio „zagristi“ za Topića, sa četvrte ili osme pozicije, ali kako Sparsi to nisu učinili, Oklahomi se otvorio put i Nikola je zvanično postao Tander.

Srpski as će zaraditi pet miliona dolara za prvu sezonu, dok poređenja radi prvi pik ima platu od 12,6 miliona.

Međutim, generalni menadžer Oklahome Sem Presti izjavio je da Topić verovatno neće igrati za Oklahomu u prvoj sezoni.

„Odredićemo plan akcije u vezi sa povredom. Izuzetno smo optimistični u smislu toga šta smo videli i mislim da ćemo uspeti sve da rešimo, ali takođe očekujemo da neće igrati za nas sledeće sezone“, rekao je Presti odmah nakon drafta.

Nikola Topić
Foto: Tanjug/AP Photo/Julia Nikhinson)

Imao je i reči hvale za Topića.

„Ono što kod Nikole vidim kao veoma zanimljivo i važno je da je izuzeztno zreo za svoje godine. Izuzetno je zrela osoba. Ako razgovarate sa njegovim saigračima ili ga posmatrate kao deo tima on je sjajan saigrač. Mislim da za svoje godine ima sajno razumevanje dinamike tima, mislim da dobro razume sebe, da je znatiželjan. Kao osoba je veoma zanimljiv u smislu načina na koji gleda tim, takmičenje, učenje. Mislim da je to veoma retko. Intrigantno je imati nekoga takvog u timu. A onda kada na to imete i nekoga ko ga dobro poznaje kao Micić, to je od velike pomoći takođe“, istakao je Presti.

Ima mnogo više pozitivnih nego negativnih stvari kada je reč o Topiću u Oklahomi.

PROČITAJTE JOŠ:

Prva je ta što se Oklahoma ozbiljno bori za titulu, u sezoni za nama bila je prva na Zapadu, a dogurala je i do polufinala konferencije, gde je bolji bio Dalas. Jasno je da će Tanderi u narednih nekoliko sezona pokušati da uzmu tako željenu titulu, pa će tako i ceo tim sa Topićem imati i te kako takmičarski motiv.

Oo što takođe sluti na dobro je da Oklahoma ne bira ofrlje na draftu, već veoma smisleno, pa je na taj način i izgrađena trenutna ekipa. Oklahoma je prethodnih godina retko grešila na NBA draftu, pa je tu pokupila Stivena Adamsa (2013. godine), Kamerona Pejna (2015), Imanuela Kviklija (2020), Džoša Gidija, Tre Mena i Erona Viginsa (2021), Četa Holmgrena, Džejlina i Džejlena Vilijamsa (2022). Uz to, ranije su sa drafta došli Kevin Durent (2007) i Rasel Vestbruk (2008).

Bitno je znati da je trenutna ekipa veoma mlada, pa deluje da Topiću neće biti potrebno mnogo vremena da se adaptira i uklopi sa novim saigračima. Videćemo samo u kom trenutku će se to desiti u punom obimu, odnosno na terenu i kroz maksimalno jake treninge.

Nikola Topić zvezda drafta u NBA ligi
Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Da je NBA draft bio pre nekoliko nedelja ili meseci, veliko je pitanje da li bi Oklahoma uzela Topića, jer je tada u timu bio Džoš Gidi, australijski plejmejker koji je redovno flertovao sa tripl-dablom. Kako je Gidi pre više od nedelju dana trejdovan u Čikago u zamenu za Aleksa Karusa, elitnog defanzivca, stvari se menjaju, a Topić je postao razuman izbor za Tandere.

Čini se da bi Nikola trebalo da zauzme baš Gidijevu ulogu, mnogi su ga videli kao najboljeg pik-en-rol igrača na ovogodišnjem draftu, pa sigurno ni očekivanja nisu mala. Jasno je da Topić treba da popravi šut, ali što se tiče plejmejkerskih kvaliteta, oni su na vrhunskom nivou. Nikola je timski igrač (i to mu je zajedničko sa imenjacima), spreman uvek da podeli pas, ali i preuzme odgovornost, iako ima tek 18 godina.

Očekuje se da Topić ostvari odličnu konekciju sa Četom Holmgrenom, a ukoliko Oklahoma dodatno pojača centarsku liniju, jasno je da bi i Nikola mogao da profitira iz toga.

PROČITAJTE JOŠ:

Međutim, ima i nekoliko negativnih strana, odnosno stvari koji ukazuju da možda(!) Oklahoma i nije najbolje rešenje za Topića u ovom trenutku.

Tu je negativno iskustvo Alekseja Pokuševskog i Vasilija Micića, koji se u Oklahomi nisu baš proslavili. Pokuševski je godinama „lutao“, tražio svoju ulogu, dokazivao se kroz razvojni tim, ali kao da pravu šansu nije dobio i da u Oklahomi nije zasijao kako može. Micić u dresu Tandera nije izdržao ni celu sezonu, iako ga je Oklahoma dovela pravo iz Evrope i Efesa. Jednostavno, Micić nije dobio minutažu kakvu je zaslužio, nije dobio dovoljno prostora, pa se transfer u Šarlot pokazao kao pravi izbor.

Međutim, Micić je o Topiću pričao ljudima u Oklahomi, pa je jasno da odnosi na toj relaciji nisu uopšte bili loši, naprotiv.

„Proveo sam mnogo vremena razgovarajući sa Vasom (Micićem, prim.aut) o ovom igraču. Iskreno. On mi je mnogo pomogao zaista. Vasa je u ranoj fazi karijere imao sličnu povredu. Mislim da svi znaju šta mislimo o Miciću. On ima sjajnu košarkašku pamet i to što sam mogao da razgovram sa njim, ne samo o igraču već i o tome kroz šta igrač u tim godinama prolazi. To je bilo važno zbog empatije“, naglasio je Sem Presti.

Vasilije Micić
Foto: Joshua Gateley / Getty images / Profimedia

Drugo, pitanje je kakvu će slobodu dobiti Topić u igri. Kristalno je jasno da je Šaj Gildžus-Aleksander prva zvezda i lider tima, iza njega u hijerarhiji je Holmgren, a ima tu još nekoliko veoma ozbiljnih NBA asova. Kako je Šaj taj koji voli da igra sa loptom u rukama, čak nekad i kao plejmejker, pitanje je kakvu će ulogu imati Topić.

Za kraj priče o Topiću da istaknemo da se nadamo da će povreda uskoro biti zalečena, te da ga ona neće sprečiti da se u NBA pokaže u najboljem svetlu, možda već u narednih godinu dana.

Što se tiče Đurišića, on je izabran sa 43. pozicije od strane Majamija, ali je odmah prosleđen u Atlantu, pa je tako postao novi saigrač Bogdana Bogdanovića.

Hoksi su ovog leta krenuli u ozbiljnu promenu sastava, pa je tako trejdovan Dižonte Marej, koji je uz Treja Janga bio glavna zvezda. Za njega Atlanta je dobila Lerija Nensa Džuniora, Dajson Denijelsa i dva pika prve runde od Nju Orleansa. Taj trejd može da otvori poziciju i Đurišiću, koji ima odlične fizičke predispozicije, podseća čak i na Entonija Edvardsa po nekim karakteristikama (iako je još uvek daleko od njegovog nivoa), pa bi mogao da bude pojačanje u bekovskoj liniji.

Đurišić je poznat po atraktivnim zakucavanjima, sposoban je da šutira iz driblinga i kreira dobre pozicije za šut (pre svega za sebe), a i defanzivno ima šta da ponudi.

„Postoji jedna zanimljiva činjenica. Pre dve godine smo igrali u Crnoj Gori u ABA ligi i jedan od mojih prijatelja iz Crne Gore mi je kupio kapu Atlanta Hoksa. Pa pretpostavljam da je bilo suđeno“, poručio je Đurišić po dolasku u NBA ligu.

Nikola je imao 15,4 poena, 2,9 skokova i 3,5 asistencija u dresu Mege u ABA ligi, a ukoliko mu Atlanta pruži šansu, čvrsto verujem da će je maksimalno iskoristiti. Na trening kampovima Đurišić je pokazao delić svog potencijala, imao je i atraktivnih poteza, pa nikako nije slučajno što je baš u Atlanti završio.

„Iskreno, prošlo je odlično. Prošao je težak period, trajao je oko mesec dana. Leteo sam od države do države… Bio sam premoren. Ipak, kad sam stigao u Atlantu, dobio sam naboj energije. Mislim da sam se dobro pokazao na treningu i da su me doveli ovde. Ovde se osećam u porodici“, istakao je 20-godišnji Đurišić.

Photo by Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Velika olakšica će mu biti i što će pored sebe imati Bogdanovića, koji je sigurno već imao lepe reči za Đurišića. Treba istaći i da je Jang jedan od najboljih asistenata u ligi, pa bi i Nikola mogao da profitira, ako se skonta sa njim na terenu i pokaže da zaslužuje da igra sa najvećim košarkaškim zvezdama. Đurišić je neko ko voli da radi i trenira, posvećen je maksimalno košarci i deluje da to sa njim nikada neće biti problem.

Ostaje pitanje kada ćemo Đurišića prvi put videti na NBA parketima, pošto nije nemoguće da provede još jednu sezonu u Evropi, ali na to ćemo tek dobiti odgovor u narednim danima, nedeljama, mesecima.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare