Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Navijači Crvene zvezde neće moći u Italiju na utakmicu Lige šampiona protiv Intera iz Milana (1. oktobar, 21.00), ali i Milana (11. decembar, 21.00) objavio je klub iz Ljutice Bogdana, a pozadina svega vodi na sukob između "delija" i navijača Rome koji se dogodio 2023. godine.

„FK Crvena zvezda obaveštava javnost da je italijanska policija zabranila dolazak i prisustvo navijača našeg kluba na predstojećim utakmicama Lige šampiona protiv Intera (1. oktobar) i Milana (11. decembar)“, javili su iz Zvezde u petak uveče.

Razlog za zabranu dolaska navijača iz Srbije na utakmicu je sukob „delija“ sa navijačima Rome, koji su prema navodima „Korijere dela Sera“ počeli u februaru prošle godine.

PROČITAJTE JOŠ

Tada su prema navodima Italijana navijači Zvezde oduzeli nekoliko predmeta navijačke grupe Rome – „Fedayn“, te ih kasnije na utakmici protiv Čukaričkog u Superligi i spalili.

„Izabrali ste pogrešno društvo“, napisale su tada „delije“ aludirajući na bratske odnose koje navijači Rome imaju sa Bed Blu Bojsima, najvatrenijim navijačima zagrebačkog Dinama, kao i navijačima Panatinaikosa, najvećeg rivala atinskog Olimpijakosa, Zvezdinog bratskog kluba.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Od tada traje ozbiljan animozitet navijačkih grupa zbog kog su Italijani hteli da izbegnu sukob većih dimenzija. Već smo u Bolonji prošlog oktobra imali slučaj da su navijači KK Crvena zvezda napadnuti i tada se pisalo da ih je napala grupica pristalica Rome.

Da u konkretnom slučaju stvari budu gore, iz Zvezde kažu da će dolazak navijača srpskog kluba biti zabranjen, ne samo ako su iz Srbije, već i iz drugih zemalja Evrope.

Ko je grupa „fedayn“ sa kojom su se sukobile „delije“

Grupa „Fedayn“ ime je, inače, dobila po terminu „fedayeen“ koji u arapskom svetu služi da označi borce spremne da se žrtvuju zarad višeg cilja. A s obzirom na to da je u pitanju grupa koja spada među ozloglašenije, u čitav haos se prethodne godine umešala se i italijanska policija.

Rivalitet navijača Rome i Napolija jedan je od najžešćih u Italiji, mržnja Napolitanaca i Rimljana prevazilazi okvire sporta, pa je morala da reaguje čak i italijanska Vlada i postara se da navijači ne dođu u kontakt jedni sa drugima kada idu na utakmice.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

Koliko to ume da bude opasno postalo je jasno 8. januara 2007. godine, kada su se dve grupe susrele na italijanskom autoputu A1 u momentu dok su Napolitanci išli ka Đenovi na meč sa Sampdorijom, a Romanisti put Milana, gde je trebalo da bude odigran duel protiv „rosonera“. Haos je trajao 20 minuta, a autoput je bio zatvoren gotov očitav sat.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs

BONUS VIDEO Sferopulos na utakmici Zvezda – Benfika

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare