Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Haos preti da se prenese na čitavu Evropu.

Utakmica između Crvene zvezde i Čukaričnog (3:0) na terenu je ubedljivo pripala ekipi Miloša Milojevića, ali je mnogo više pažnje privuklo ono što se dešavalo na severnoj tribini stadiona u „Ljutice Bogdana“, a što bi moglo da predstavlja drugi korak ka pravom navijačkom ratu u koji je uključeno više država sa „starog kontinenta“.

PROČITAJTE JOŠ...

Najvatrenije pristalice Zvezde istakle su naopako okrenutu zastavu navijačke grupe „Fedayn“, jedne od najvećih Rominih, kao i još nekoliko – „Brigata Roberto Rulli“, „Via Livilla“, „Anti fan zona“, uz još nekoliko manjih do kojih su došli u navijačkoj tuči koja se dogodila početkom februara.

Tada su navijači Zvezde, dva dana nakon gostovanja Armaniju u Milanu (2. februar) uz podršku navijača Napolija izvršili prepad i u opštem haosu došli do Rominih zastava koje su istakli na utakmici protiv Čukaričkog uz kratku poruku:

„Izabrali ste pogrešno društvo“, aludirajući na bratske odnose koje navijači Rome imaju sa Bed Blu Bojsima, najvatrenijim navijačima zagrebačkog Dinama, kao i navijačima Panatinaikosa, najvećeg rivala atinskog Olimpijakosa, Zvezdinog bratskog kluba.

Grupa „Fedayn“ ime je, inače, dobila po terminu „fedayeen“ koji u arapskom svetu služi da označi borce spremne da se žrtvuju zarad višeg cilja. A s obzirom na to da je u pitanju grupa koja spada među ozloglašenije, u čitav haos umešala se i italijanska policija, dok u Italiji i Španiji postoji strah da bi ovo moglo da se prenese i van granica Italije.

I to ne bez razloga.

Kako je navedeno u tekstu na španskom sportskom portalu „As“ pod nazivom „Strah od nezabeleženog rata ultrasa“, čin navijača Zvezde bi mogao da ima daleko veće posledice od pukog navijačkog obračuna.

Naime, rivalitet navijača Rome i Napolija jedan je od najžešćih u Italiji, mržnja Napolitanaca i Rimljana prevazilazi okvire sporta, pa je morala da reaguje čak i italijanska Vlada i postara se da navijači ne dođu u kontakt jedni sa drugima kada idu na utakmice. Koliko to ume da bude opasno postalo je jasno 8. januara 2007. godine, kada su se dve grupe susrele na italijanskom autoputu A1 u momentu dok su Napolitanci išli ka Đenovi na meč sa Sampdorijom, a Romanisti put Milana, gde je trebalo da bude odigran duel protiv „rosonera“. Haos je trajao 20 minuta, a autoput je bio zatvoren gotov očitav sat.

Italijanska „La Republika“ došla je do informacija da je među navijačima Rome postojala bar jedna „izdajica“, neko ko je navijačima Zvezde pomogao pri napadu, zbog čega je u Kurvi sud, najvećoj navijačkoj grupi Rome, nastao opšti haos, a Rimljani najavljuju osvetu.

No, to nije jedini razlog – ovakav razvoj situacije izazvao je revolt navijača Intera i niželigaša Ternane, koji su istakli da se ovakve stvari rešavaju „licem u lice“, ne „nedostojnim aktima“, dok su pristalice Lacija poručile da ih „nije briga jer se napad dogodio na trgu Manćini, mestu okupljanja navijača u Rimu, ne na 100 kilometara od stadiona“, uz dodatno „utrljavanje soli na ranu“ – „Ova istorijska sramota nas ne dotiče.“

Sve ovo dovelo je do straha da bi, zbog rešenosti pristalica Rome da se osvete, situacija mogla u narednom periodu da eskalira i proširi se na čitav „stari kontinent“.

BONUS VIDEO Poseban performans za Sinišu Mihajlovića

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare