Aleksandar Stanojević Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Trener fudbaler Partizana Aleksandar Stanojević izrazio je svoj stav o pravilu i uvođenju drugog bonus igrača u Superligi ove sezone.

Od 16 klubova se jedino Partizan direktno usprotivio uvođenju pravila dvojice „bonusa“ od starta svake utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Pravilo je izglasano i od 20. jula će svaki klub morati da u startnoj postavi ima bar dvojicu igrača mlađu od 22 godine.

Partizan je u načelu podržao promenu, ali ne odmah, već od naredne sezone, dok Stanojević ističe da nema ništa protiv uvođenja mlađih igrača, s tim što ima drugačiju ideju kako bi mlade srpske fudbalere pre trebalo promovisati.

„Za mene je to nenormalna stvar koja se desila, mogao bih vas da pitam. Ne pričamo o bonusima, o tome da li smo za bonuse ili ne, igrač od 23 godine da bude bonus? To na svetu ne postoji. Nije normalno, koja je perspektiva, razumem da ima 18 godina. Ja nemam problem sa bonusima, neke igrače od 16 i po sam stavljao da igraju, suština je to ako hoćeš dobro srpskom fudbalu. Stopiraj da nemaš strance, pa igraj sa Srbima, ako pričamo o reprezentaciji, imate uspeha samo u kadetskoj selekciji gde nema bonusa, gde nemate glomaznu ligu“, počeo je Stanojević u razgovoru s novinarima.

Pravilo jednog bonus igrača postoji već neko vreme, dok uspesi mlađih kategorija Srbije svejedno izostaju, dok ne misli da je situacija

„Imate situaciju gde godinama imate bonuse, nemamo uspehe mlade reprezentacije, znate svi za rezultate koje su pravili. To je nešto što… O bonusima mora da se priča sa stručne strane, prave se spinovi da su svi klubovi bili za bonuse, koliko znam kada se desila ova odluka, nisu bili svi klubovi, predsednik Zajednice je poslao poruku da treba da se glasa, ja nisam video da je bilo glasanje, moraš sa potpunom pravnom i krivičnom odgovornošću da doneseš odluku. Ko je doneo odluku? Ko je doneo nenormalnu odluku? Da li je imao podršku od nekoga, za takvu odluku moraš da imaš podršku, ne možeš da doneseš protipravnu i nezakonitu odluku“, kazao je Stanojević.

Foto: Pedja Milosavljevic/STARSPORT

Partizan se žalio Savezu zbog toga što je novo pravilo doneto ishitreno, a trener crno-belih navodi da je bilo priča i o skraćivanju lige pa ona svejedno nije skraćena.

„Ja sam pravio ovde tim u skladu sa propisima prelazni rok, ne bi pustili Miličića, možda ne bi pustili neke igrače, ušli smo u ludilo, ko je doneo odluku? Ko je dobio podršku, ko odgovara za to? Zašto mi kao Partizan, ne postoje samo Zvezda i Partizan, ko sprečava drugi klub da koristi bonuse? Ne zalažemo se da ne može bonus ispod 23 godine, stavi 10 bonusa ako hoćeš, dovedi trenera koji će raditi sa strategijom kluba, pa budi razvojna ekipa“, naveo je Stanojević.

Ponovio je i da nije protiv bonusa, ali „na vreme, po zakonu i po propisima“.

„Nije se radilo po zakonu i propisima, niko ne odgovara, prolazi ovako“, ističe Stanojević i nastavlja.

„Da li mislite da je to normalno da se to desilo da doneseš takvu odluku koja je protiv pravna, pitam vas kao ljudi, da li se nekad desila ovakva odluka koja je protivzakonita i protiv pravna. Nij samo to poenta pirče, ne znaš šta će se sutra desiti u drugim okolnostima, mi smo tu zabrinuti u drugim okolnostima. Znam gde sam došao, ali sam dobio uverenje da će osnovne stvari biti poštovane striktno i zato sam došao. Nismo ni krenuli sezonu, ja ne znam ko je doneo odluku, ko je deo IO koji je doneo, da javno kaže ja sam doneo protivpravnu odluku. Da izađe i kaže, ja sam doneo. Niko nije hteo da potpiše što je bilo na zajednici svih klubova kada je trebalo da se glasa, ne znam da li je neko potpisao, ko je to u IO i ko je doneo odluku, možeš da ubiješ čoveka i ne odgovaraš. Ja tako gledam, ovo je život i sve, za mene su to nenormalne stvari, znam kako i šta, ali nisam očekivao da se ovo desi. Ili je to vama toliko normalno da se preko toga pređe, navikli smo i normalno je. Ne znam, možda ja grešim, možda ja drugačije gledam“, naglasio je šef stručnog štaba Partizana.

BONUS VIDEO: Engleske zastave u Berlinu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare