Španija prvak Evrope u fudbalu Foto: EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Fudbaleri Španije postali su prvaci Evrope po četvrti put u istoriji i treći put u 21. veku. Ipak, to nije najubedljivije od svega, već činjenica da ni klubovi ne gube velika finala.

Mikel Ojarzabal je doneo titulu prvaka Španiji pobedom nad Engleskom sa 2:1 i time je Španija po treći put u ovom veku došla na krov Evrope.

PROČITAJTE JOŠ

Prethodno je to uradila ona moćna generacija koju su nosili fudbaleri Barselone (Ćavi, Inijesta i David Vilja) koja se 2008. i 2012. godine popela na evropski vrh.

Od tada je došlo do smene generacija, ali su Lamin Jamal, Dani Olmo i Niko Vilijams postali nosioci novog talasa španske dominacije na reprezentativnom nivou.

U međuvremenu se pojavio podatak da od poraza Valensije od Bajerna u finalu Lige šampiona 2001. godine španski timovi su odneli čak 27 pobeda u finalima velikih takmičenja. Klubovi ili reprezentacija, nebitno, tek Španci su slavili u svakom od 27 finala.

Reprezentacija je tri puta bila prvak Evrope i jednom prvak sveta (2010. godine), dok je Real Madrid osvojio sedam trofeja u Ligi šampiona, a Barelona četiri.

Uz to je Sevilja nastavila dominaciju u Ligi Evrope jer je taj trofej podigla sedam puta, Atletiko Madrid tri puta, a Viljareal i Valensija su slavili po jednom.

I tako 27 finala i 27 trofeja koji su krenuli put Španije. Nestvarno.

www.winnerbet.rs – registruj se i oseti pobedu!

Foto: Promo

BONUS VIDEO A u Londonu – muk: Pogledajte reakciju Engleza posle šoka u finalu Evra

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar