Foto: AP Photo/Manu Fernandez

Španija - zemlja koja nije dozvolila da potone i da ostane bez šanse da se umeša u borbu za trofej na Evropskom prvenstvu, iako su ih mnogi potcenili pre starta takmičenja.

Tri puta su bili prvaci Evrope, dok su šampionat sveta osvojili jednom, 2010. godine kada je zlatna generacija pokorila sve.

Dve godine pre i dve godine kasnije su bili najbolji na Evropskom prvenstvu, ali nakon toga usledio je veliki pad.

PROČITAJTE JOŠ

U Brazilu 2014. godine ispadaju u grupnoj fazi na Mundijalu, dok 2018. i 2022. ispadaju u osmini finala.

Na Evru su 2016. ispali u osmini finala, dok su 2021. završili takmičenje u polufinalu. Jasno je da Španija u tom desetogodišnjem periodu nije bila ono što je nekad bila.

Španija-Francuska, polufinale EURO 2024 Foto: EPA-EFE/RONALD WITTEK

Ipak, ozbiljan savez i ozbiljna struktura imali su odgovor na to i plan koji je očigledno dugo bio krojen.

Promenili su veliki broj selektora posle legendarnog Visentea del Boskea, ali nisu pronašli pravog. Tu su bili Hulen Lopetegi, Fernando Hijero, Luis Enrike u dva navrata i Robert Moreno.

Enrike je 2022. otišao sa mesta selektora, a na njegovo mesto došao je Luis de la Fuente, čovek koji je u tom trenutku većini fudbalskih navijača bio stranac, dok je nekima to i dan danas.

Fudbalski savez Španije je De la Fuentea 2013. godine postavio za selektora U19 selekcije i upravo je sa njom napravio prvi rezultat, pošto je postao prvak Evrope 2015.

Foto: EPA-EFE/MOHAMED MESSARA

Pet godina kasnije je prekomandovan u selekciju U21, a godinu dana posle toga postao je prvak Evrope, da bi 2021. preuzeo U23 i osvojio srebro na odloženim Olimpijskim igrama.

Na red je 2022. došla A selekcija Španije, a sa njim i trofej u Ligi nacija. Da li vam je sada jasno, Srbijo?

Čovek koji ima manju platu od selektora Srbije, Dragana Stojkovića Piksija, imao je dug put do A selekcije, ali ništa se to nije dogodilo slučajno.

Znanje je kovao u mlađim selekcijama i to veoma uspešno, da bi pravi, i prvi, trenutak iskoristio na sjajan način.

„Jedina stvar koju smo uradili je da smo malo modifikovali sistem kako bi odgovarao karakteristikama različitih igrača, ali smo ostali verni našoj formaciji i fudbalskoj filozofiji koja podrazumeva dosta dodavanja, traženja lopte i diktiranja tempa kroz posed. Koncept naše igre je nadaleko poznat i poštovan“, pričao je De la Fuente u jednom od intervjua uoči Olimpijskih igara.

Fudbalski savez Španije rešio je da nagradi rad svog selektora, velikim povećanjem plate. Naime, s obzirom da su mu dosadašnja primanja bila 600 hiljada evra, Španci su rešili da utrostruče ovu cifru, tako da će trener koji je odveo reprezentaciju u finale Evropskog prvenstva voditi tim tri sezone i sada zarađivati milion i 800 hiljada evra.

Važno je reći da ponuda De la Fuenteu dolazi pre finala sa Engleskom, čime iz Saveza žele da poruče da imaju velike planove za svog aktuelnog stručnjaka, nezavisno od konačnog ishoda duela.

Španci su doktorirali fudbal, ali znamo ko sigurno nije…

BONUS VIDEO Dok Englezi prave probleme na Evru se priča i o Titu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar