Foto: Keystone Pictures USA / Zuma Press / Profimedia; wikimedia.org; Mojacrvenazvezda.net

Olimpijske igre u Parizu udaljene su od nas 37 dana, a jedan od turnira biće i fudbalski. Titulu brani reprezentacija Brazila, a među šampionima ovenčanim olimpijskim vencem nalaze se i fudbaleri koji su branili boje Jugoslavije.

Jugoslavija je na Olimpijskim igrama u fudbalu nastupala relativno redovno – nakon što je 1920, 1924. i 1928. ispadala u prvoj rundi, 1948. u Londonu je osvojila srebro, a na to dodala još dva srebra (1952. i 1956), da bi punim sjajem zasjala u „večnom gradu“, Rimu.

„Plavi“ su bili rešeni da konačno naprave iskorak, ali su u kvalifikacijama već naleteli na manje probleme – protiv Izraela su prvo remizirali 2:2, potom su odigrali sjajan meč protiv Grčke i slavili 4:0, da bi od Izraelaca izgubili sa 2:1 u Beogradu.

PROČITAJTE JOŠ...

Dan odluke bio je 24. april 1960, Jugoslavija u Atini Grcima „spakovala“ pet golova i obezbedila mesto u Rimu.

A onda je na red došla grupna faza, gde su reprezentativci Jugoslavije odigrali dva spektakularna meča – savladali su Ujedinjene Arapske Emirate sa 6:1, potom su Tursku pregazili sa 4:0, a u trećem kolu su protiv Bugarske remizirali u pravoj goleadi, 3:3.

Rezime grupne faze – 13 datih, samo četiir primljena gola i prvo mesto u grupi ispred Bugarske.

Usledila je utakmica polufinala, 0:0 posle 90 minuta protiv Italije, zatim gol Milana Galića za 1:0 početkom drugog produžetka, izjednačenje samo dva minuta kasnije, i neverovatna sreća – „plavi“ su dalje prošli zahvaljujući žrebu!

U finalu Danska, brzopoteznih 2:0 i na kraju lakih 3:1 za prvo olimpijsko zlato.

Ekipu Jugoslavije, koju je predvodio čuveni Aleksandar Tirnanić, činili su golmani Milutin Šoškić (Partizan) i Blagoje Vidinić (Radnički Beograd), defanzivci Zvonko Bego (Hajduk Split), Vladimir Durković (Crvena zvezda), Fahrudin Jusufi (Partizan), Žarko Nikolić (Vojvodina), Novak Roganović (Vojvodina), Velimir Sombolac (Partizan) i Ante Žanetić (Hajduk Split), vezisti Aleksandar Kozlina (Hajduk), Dušan Maravić (Crvena zvezda), Željko Matuš (Dinamo Zagreb), Željko Perušić (Dinamo), Silvester Takač (Vojvodina), te napadači Andrija Aković (Hajduk), Milan Galić (Partizan), Tomislav Knez (Borac Banjaluka), Borivoje Kostić (Crvena zvezda).

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar