Foto: AP Photo/Ian Walton

Kada na legendarnom Vembliju Borusija Dortmund i Real Madrid budu ukrstili koplja u borbi za titulu prvaka Evrope, jedan protiv drugog stajaće i Karlo Ančeloti i Edin Terzić.

Jedan ima četiri tirule prvaka Evrope, drugi će po prvi put nastupiti u finalu u sezoni u kojoj je od početka plesao na ivici otkaza.

Edin Terzić je tako uprkos svim šannsam doveo Birusiju na korak od sna, kao i godinu dana ranije kada je ispustio gotovo osvojenu titulu. Sada će pokušati da to promeni i šokira fudbalsku planetu, a njegova priča prilično je neobična.

PROČITAJTE JOŠ

Terzić nije planirao karijeru u trenerskom poslu. Kao mladić, pratio je fudbal sa strane, ali nikada nije sanjao da će jednog dana stajati na klupi jednog od najvećih nemačkih klubova.
Međutim, sudbina je imala drugačije planove.

On je u prvom mandatu nasledio na klupi Lusijana Favra u sezoni 2020/2021 nakon blamaže i poraza od Štutgarta od 5:1 i doneo svom timu trofej Kupa Nemačke, a onda to mesto prepustio Marku Rozeu. Kada je i taj pokušaj uprave Borusije ostao bez rezultata, ponovo su se okrenuli Terziću verovatno kao privremenom rešenju na početku prošle sezone koji je sa pozicije tehnčkog direktora doveo klub na prag najvećehg uspeha posle 10 godina i osvajanja titule prvaka.

Rođen 1982. od roditelja koji su emigrirali iz Jugoslavije, Terzić je odrastao u gradu Mendenu – oko pola sata vožnje od Dortmunda. Kao napadač u mladosti, igrao je kao poluprofesionalac u regionalnim ligama kako bi pomogao u plaćanju studija o sportskim naukama na Rur univerzitetu u Bohumu. Na tom kursu je upoznao svoju suprugu Koru i aktuelnog selektora Nemačke do 20 godina Hanesa Volfa.

Obojica će uskoro završiti da rade u Dortmundu, a Terzić je nagrađen jer je naučio detalje trenerskog rada još kad je bio tinejdžer.

Edin Terzić
Foto: Tanjug/AP Photo/Frank Augstein)

„Studirao sam za UEFA A licencu i upoznao glavnog skauta Borusije Dortmund, a nekoliko meseci kasnije me je nazvao i ponudio mi posao. Prestao sam da igram 2010. godine i počeo da radim kao trener u Dortmundu“.

Krajem prošle decenije je dobio priliku da radi u klubu kada je na klupi bio Jirgen Klop koji je poslednji trener koji je „milionerima“ doneo titulu i u tom periodu mogao da kupi zanat.

Nakon toga otvorila su mu se vrata Premijer lige.

Zbog hrvatskih korena, Slaven Bilić ga je pozvao da sa njim ode u Vest Hem i tako je dobio šansu da radi u najjačoj ligi na svetu. Iskustvo koje je godinama vredno sticao na kraju je blizu da dođe na naplatu u vidu titule Bundeslige.

Ostao je na edukaciji u Engleskoj i profi licencu je dobio 2018. godine u generaciji Grejema Potera, Nikija Bata, ali i Nemanje Vidića.

Terzić se vremenom pretvorio u neželjeno dete Borussije, a čelnici nisu bili načisto što da rade s njim. Vojnik kluba koji je podmetao leđa u svakoj situaciji koju je klub od njega tražio dobio je ponovo priliku voditi ga, ali, kao i u prvom mandatu, kad je čuvao klupu do dolaska unapred potpisanog Marka Rozea, kao da nije dobio potrebno poverenje.

Od finala Lige šamopiona 2013. godine do danas na klupi Borusije smenjivali su se razni ideolozi, a ekipe su bile većinom snažnije nego trenutni sastav. Nito od njih nije dobacio dalje od četvrtfinala, osim Terzića, jedinog čovjeka svesnog trenutnog stanja Borusije Dortmund.

Foto: EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL CONDITIONS – ATTENTION:

Sada je ključno da to vodeći ljudi klub shvate i prihvate te da konačno postave jasnu viziju i plan što zapravo žele i gde vide ponos Vestfalije. Ovo finale ih ne sme zavarati da su na dobrom putu jer je ono zasluga isključivo jednog čovjeka.

Trofej bi mogao da ima posebnu težinu, veću i od onih koje je osvajao Klop jer Dortmund na papiru nije imao ni blizu toliko dobar tim.

Tada su žuti dres nosili Robert Levandovski, Mario Gece, Mats Humels, Marko Rojs, Ilkaj Gundogan i još nekoliko velemajstora.

Humels i Rojs su ponovo tu, iako nisu na nivou iz tog perioda, predstavljaju značajne faktore u bajci koju Dortmund pokušava da ispiše.

Još jedna zanimljiva scena se vezuje za Terzića. Te 2013. godine u finalu Lige šampiona, Borusiju je sa klupe vodio Jirgen Klop, a u tom trenutku je na tribinama „Vemblija“ bio i Edin Terzić. Da, bio je jedan od navijača tom prilikom i sa šalom pratio sve što se dešava na terenu.

Mogao je samo da sanja da se nađe u situaciji da on donosi odluke.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar