Franc Bekenbauer Foto:Tanjug/AP Photo

Bio je jedan od najboljih ikada.

Franc Bekenbauer, jedan od najboljih fudbalera svih vremena, preminuo je u 79. godini.

Pročitajte još

Važio je za jednu od najvećih legendi. Ostaće upamćen kao čovek koji je osvojio sve trofeje koje je mogao i jedini je defanzivac koji je dva puta osvojio „Zlatnu loptu“.

Jedan je od trojica koji su uspeli da osvoje Svetsko prvenstvo kao igrač i kao trener. To je kasnije pošlo za rukom još Didijeu Dešanu i Mariju Zagalu koji je takođe nedavno preminuo.

Bio je prvi kapiten koji je osvojio Svetsko prvenstvo i Evropsko prvenstvo na međunarodnom nivou i Evropsko prvenstvo na klupskom nivou. On je bio imenovan u Svetski tim 20. veka 1998. godine, tim snova FIFA Svetskog prvenstva 2002. godine, tim snova Zlatne lopte 2020. godine, a 2004. je uvršten u FIFA 100 spisak najvećih živih svetskih igrača.

Sa Bajernom je osvojio maltene sve. Tri puta je podigao trofej Lige šampiona, a četiri puta je bio šampion Bundeslige.

Bekenbauer je imao sina, Štefana, koji je preminuo 2015. godine.

Mnogima nije poznato da Bekenbauer ima titulu „počasnog ambasadora tzv. Republike Kosovo“ od 2011. godine zbog zalaganja da tzv. Kosovo bude primljeno u članstvo FIFA i UEFA.

Jedna od kontroverzi koje se povezuju uz njega je da je učestvovao u podmićivanju da Nemačka dobije domaćinstvo Mundijala 2006. godine.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar