Foto:Privatna arhiva/Marko Savić

Ovakvi ljudi se ne sreću na svakom koraku

Legendarni Franc Bekenbauer preminuo je u 79. godini, a za njegovo ime vezuje se, između svega ostalog i Marko Božić, bivši trener, koji ima i te kako zanimljivu životnu priču.

Marko Božić, trener koji je jedan od zaslužnijih za karijeru Franca – Kajzera Bekenbauera, za portal Nova.rs evocirao je uspomene na rad sa legendarnim Nemcem, brojna prijateljstva iz sveta kulture, ali i početke tokom kojih je poneo jedno veoma važno zlatno odličje.

PROČITAJTE JOŠ:

Tokom života, put ga je vodio od hrvatskog Drniša, preko Vinkovaca, Beograda, do Frankfurta, sunčane Floride, egipatske Hurgade, te prelepog imanja u Opatiji u kom provodi penzionerske dane.

O početku života u Nemačkoj, Božić nam je pričao ovako:

„Nisam znao jezik, pa sam na železničkoj stanici u Frankfurtu zamolio naše ljude koje sam tamo našao da mi na jednoj tabli napišu ‘ja ću vas naučiti sportu ako vi mene naučite vašem jeziku’. Uspelo je, dobio sam posao u jednoj tamošnjoj gimnaziji, a potom i na Univerzitetu ‘Gete’. Odatle sam 1964. dobio poziv da postanem kondicioni trener u reprezentaciji Nemačke dok je selektor bio Sep Herberger“, rekao je Božić u razgovoru za naš portal.

Franc Bekenbauer Foto:EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

Tu je i počelo njegovo poznanstvo sa Bekenbauerom.

„Da, tu sam i upoznao talentovanog mladića po imenu Franc Bekenbauer, koji mi je jednom rekao da mu je otac poreklom iz Like, partizan koji je tokom rata postao Hitlerov zarobljenik. Iz tog razloga je on dosta viši od svoje braće. On je tada imao 18-19 godina, i radili smo zajedno bukvalno na svemu, od koordinacije preko brzine do vladanja loptom. Video sam ogroman talenat u njemu, gurao sam ga, radili smo. Divio mi se i poštovao me je zbog moje atletske građe. Rezultat je to što je Franc postao jedan od najboljih fudbalera sveta. To je bio i jedan od ciljeva zbog kojih me je Sep i pozvao u reprezentaciju. Bio je zaista izvanredan fudbaler.“

U martu 2021. godine Božić nam je rekao da je sa Francom ostao u kontaktu, te da je bio kod njega na Tajlandu.

Ceo intervju sa Božićem možete pročitati na sajtu Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare