Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Kao grom iz vedra neba je 21. decembra prošle godine stigla informacija da će Dejan Stanković zameniti Vladana Milojevića na mestu šefa stručnog štaba Crvene zvezde.

Prvi samostalni trenerski posao čoveka koji je bio „viđen“ na nekim drugim funkcijama je iznenadio mnoge, ali i ukazao na činjenicu da je legendarni fudbaler ipak spreman da svoje bogato znanje prenese na nove generacije.

PROČITAJTE JOŠ

Nije imao preveliki izazov što se takmičarskih okolnosti tiče, prethodnik mu je ostavio veliku zalihu poena i čistu situaciju u smislu organizovanja i kombinovanja ekipe.

Problem je bio veliki broj igrača, nagomilanih tokom prošlog leta, pa se Stanković najpre morao osloboditi viška ljudstva, uglavnom stranaca, uglavnom skupo plaćenih i uglavnom sa više nego solidnim platama.

Ako se u obzir uzme da Zvezda već godinama jedinog pravog protivnika u domaćem prvenstvu ima u Partizanu, sasvim je jasno da su večiti derbiji prilika da ona potvrdi svoju dominaciju u domaćem fudbalu.

Milojević nije imao previše uspeha u tome, na osam mečeva je ostvario svega dve pobede, uz četiri remija, a stvoren je generalni utisak da Zvezda nije bila dominantna u tim duelima, naprotiv, Partizan je iz pozicije autsajdera delovao odlučnije da stigne do malog zadovoljenja sujete, s obzirom na to da mu je od 2017. godine osvajanje titule šampiona Srbije nemoguća misija.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Tri meseca po dolasku u Zvezdu Stanković je imao priliku da povede svoj tim na duel sa Partizanom, te da se ponovo nađe na suprotnim stranama sa nekadašnjim saigračem iz reprezentacije i velikim prijateljem Savom Miloševićem.

Derbi nazvan na ovim stranama kao „večiti prekid“ nije služio na čast nijednoj od ekipa, ali vredi istaći da je Stankovićev sastav odigrao sjajno prvo poluvreme u kom je dokazao fizičku superiornost nad protivnikom i imao sve konce igre u rukama.

Nažalost po Stankovića, sve to nije rezultiralo pozitivnim rezultatom, ali se činilo da mladi stručnjak ima ideju kako „doakati“ Partizanu, pre svega korišćenjem mladih snaga poput Njegoša Petrovića, Željka Gavrića i Veljka Nikolića.

Titulu je osvojio i pre nego što je prvi put seo na klupu, na njemu je bilo da povede tim ka Kupu i kompletira duplu krunu, ali ne da u tome nije uspeo, već je bio potpuno nadigran u Humskoj 1, u meču koji je rešen minimalnim rezultatom.

Milošević je tada zaigrao sa nešto defazivnijom postavkom, sa Aleksadrom Šćekićem, Sašom Zdjelarom i Bibrasom Nathom na sredini terena, što je dalo čvrstinu i potpuno „pojelo“ Stankovićevu ideju da igra sa Petrovićem i Jovančićem kao njihovim rivalima, te Ričmondom Boaćijem i Aleksom Vukanovićem kao napadačima.

Treći večiti derbi i treći način igre, ali i mnogo rizika koji se, pukom srećom, nisu potpuno obili o glavu i njemu i njegovom timu.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Ubacivanje Strahinje Erakovića, mladog defanzivca u startnu postavu donelo je nesigurnost u odbrambeni deo tima, Seku Sanogo bi u nekim drugim okolnostima već u prvom poluvremenu dobio dva žuta kartona, a El Fardu Ben bi mogao da traži nadoknadu za smeštanje na radno mesto koje nije njegovo.

Jeste Stanković bio bez Gelora Kange i Mirka Ivanića zbog koronavirusa, ali je jasno da na raspolaganju i dalje ima širok igrački kadar da ne mora da eksperimentiše sa sjajnim ofanzivcem na poziciji centralnog veziste ili sa guranjem Željka Gavrića na mesto desnog krila, zbog nekakve nužnosti da Aleksandar Katai bude bliži levom boku.

Zvezda je imala velike probleme dok je u igri Partizana bio Sejduba Suma, gotovo da nije uspevala da pređe centar u prvih dvadesetak minuta meča, ali se vremenom prilagodila i stigla do dve velike prilike za gol, a potom i do penala.

Stanković je bio kristalno jasan, njegov tim je mogao da gubi i sa dva ili tri gola razlike, kao i da je bilo dosta dodavanja unazad, što se nije pripremalo, ali izgleda da se nije dovoljno pripremilo dodavanje unapred, pa je vraćanje lopte u poslednju liniju bilo nužnost…

Kako god, treći derbi je prošao, a Stanković nema pobedu. To bi moglo da mu predstavlja problem, ali čak i da pomisli na to može da bude siguran da ga titula šampiona Srbije ponovo čeka, baš kao i prošle sezone.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

SVE O 163. VEČITOM DERBIJU

Partizan objasnio otkud Velja Nevolja u loži na derbiju

Malo fali da fudbala uopšte ne bude… I šta posle? Rat?!

Bura zbog penala za Zvezdu: “Znao sam da će to da uradi”

Simović sa derbija pravo u Madrid – kao pomoć Jovanoviću

“Eraković budućnost Zvezde, navijači mogu mirno da spavaju”

Brutalne psovke na Zvezdin račun iz lože posle penala VIDEO

Katai: Još su ‘vruće glave’, ali idemo po titulu

Vuletić odgovorio Terziću: Ne znam ko štiti kriminalca

Mrkela: Vazura javno da kaže ko je zvao sudiju u poluvremenu

Borjan: Ostavićemo Partizanu najlepša mesta za Evropu

Vazura za Nova.rs: Sudija dobio poziv koji se ne odbija

Terzić: Sramota Partizana i specijalni gosti da nas zastraše

“Pokazali smo zašto Zvezda ne može da nas dobije u derbiju”

Sudijski ekspert: Bio je i korner i penal za Zvezdu

Katai jedina svetla tačka, Erakovićev prvi derbi za zaborav

Banjak oterao sve od gola, Jojić postao tragičar

Povreda, penal, koškanje – derbi imao sve osim pobednika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar