Foto: Pedja Milosavljevic / STARSPORT

Dejan Stanković i Crvena zvezda su na prvi pogled savršen spoj - 10 od 10 u Superligi, tu je i plasman u Ligi Evrope, ali... Uvek postoji ono "ali", a u ovom slučaju to je večiti derbi.

Crveno-beli imaju očajan učinak u večitim derbijima, gledajući poslednje četiri godine, gde su na 15 mečeva svega dvaput slavili, uz šest poraza i sedam nerešenih ishoda.

Premalo za srpskog šampiona koji je u tom periodu osvojio čak tri titule prvaka države, i na dobrom je putu da ispiše istoriju i osvoji četvrtu u nizu, što nikada nikom nije pošlo za nogom!

Priliku da prekinu lošu tradiciju fudbaleri Zvezde, predvođeni Dejanom Stankovićem, imaće u nedelju kada od 17 časova gostuju u Humskoj, gde su „rado viđen gost“.

PROČITAJTE JOŠ

Dejan Stanković se posle 21 godine vratio na „Marakanu“. U periodu od 1995. do 1998. godine izgradio je ime i otišao u rimski Lacio, posle toga u Inter, gde je i završio igračku karijeru.

A, onda je 21. decembra usledio poziv koji se ne odbija i povratak u „svoju kuću“. Ovoga puta kao šef stručnog štaba, najtrofejnijeg srpskog kluba.

Mnogi će reći da mu je servirano sve na tacni, jer on trener početnik, a u rukama „skupa igračka“, ogromne ambicije, armija navijača.

Ali, Stanković je okoreli zvezdaš u srcu i rođeni pobednik, pa nije bilo dileme. Oberučke je prihvatio izazov i sve ono što on nosi sa sobom.

Nasledio je jednog od najuspešnijig trenera u istoriji Crvene zvezde – Vladana Milojevića i upustio se u „trenerske vode“.

Stanković je ekspresno osvojio titulu, koju mu je praktično „servirao na tacni“ Milojević, da bi se samostalno izborio se za plasman u Ligu Evrope, ali u dva derbija nije uspeo da nađe manu ljutom rivalu Partizanu i da ga baci na kolena.

Pročitajte još: „Zvezda prvo da dobije 10 derbija, pa da priča o dominaciji“

As crveno-belih je u prvom derbiju kao trener, kao igrač ih je odigrao čak 11, upisao „nulu“ 1. marta na stadionu „Rajko Mitić“.

Mršava igra Zvezde i Partizana u jednoj izuzetno lošoj utakmici, praktično bez pravih šansi, pa zato i ne čudi što je posle 90 minuta igre bilo 0:0.

A onda je 10. juna  usledilo polufinale Kupa Srbije, u kojem je Partizan na krilima inspirisanog Umara Sadika i egzekutora Bibrasa Natha, uspeo da presudi Zvezdi i eliminiše je na putu ka finalu – 1:0.

Sam Stanković priznao je da je tada da su ekipa i on pretrpeli žestok udarac. Bio je to njegov prvi poraz.

Foto: Pedja Milosavljevic/Starsport

„Derbi je derbi, nosi svoje. Tvrda utakmica, neizvesna do samog kraja. Odlučilo se sve na našu lošu povratnu loptu. Ali, idemo dalje. Kada se izgubi, znači da se igralo loše. Moji momci su dali sve od sebe, a svu krivicu preuzimam ja. Jak udarac, žao mi je što nismo odigrali onako kao što smo se spremali. Razumem navijače, hvala im na podršci. Mi smo ispali, oni idu dalje“, rekao je Stanković posle poraza.

Od tada je prošlo nešto više od četiri meseca, Stanković je uspeo dodatno da upozna svoje igrače i da uigra tim. Stigli su povratnici Aleksandar Katai i Gelor Kanga, koji neće nastupiti zbog koronavirusa, kao italijanski špic Dijego Falčineli. Ekipa je dodatno (p)ojačana.

Nanizali su ko od šale deset pobeda u novoj sezoni Superlige, i pobegli neubedljivom Partizanu čak osam bodova, što je ogromna psihološka prednost pred 163. prvenstveni derbi, u kojem će četa Aleksandra Stanojevića u nedelju u Humskoj (17 časova) morati da atakuje na tri boda kako bi ostala u šampionskoj trci.

U slučaju da Stanković upiše prvu pobedu u derbiju, kompletiraće sve što jednom treneru treba, a praktično će Zvezdi biti trasiran put ka istorijskoj četvrtoj uzastopnoj tituli.

SUPERLIGA, 11. KOLO

Petak:

Čukarički – Proleter 18

Radnik – OFK Bačka 18

TSC – Novi Pazar 18

Vojvodina – Rad 18

Subota:

Inđija – Zlatibor 15

Javor – Metalac 16

Mladost – Mačva 16

Napredak – Radnički 16

Voždovac – Spartak 16

Nedelja:

Partizan – Crvena zvezda 17

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare