Foto: Partizan / Sandic Foto

Nije bilo navijača, nije bilo navijanja, ni pesama, ni prozivki, ni baklji, ali su se članovi uprava večitih rivala potrudili da atmosfera dođe do usijanja posle poslednjeg sudijskog zvižduka.

Prvi ovosezonski duel između Partizana i Crvene zvezde je odigran na praznom stadionu u Humskoj 1, u okviru 11. kola Superlige Srbije.

PROČITAJTE JOŠ

Odlukom vlasti najveća utakmica srpskog fudbala je ostala bez publike, u sklopu mera za sprečavanje širenja koronavirusa.

Kao da je stanje bilo nešto drugačije proletos, kada je dozvoljeno da budu puni stadioni, za utakmice Kupa Srbije, ali i za proslave titule šampiona Srbije Crvene zvezde.

Kako god, okolnosti su takve kakve jesu i svi akteri bi trebalo da se prilagode tome.

Samo što su ulogu navijača preuzeli funkcioneri, „dobacivajući“ se izjavama koje su svakom prilikom sve neprimerenije i kao da vode momentu da se jednog dana svi lepo pohvataju za guše…

To se, naravno, neće dogoditi na tom nivou, ali je pitanje odgovornosti prema mogućim posledicama na nižim, navijačkim razinama, koje zaslepljene emocijama mogu zaista da reaguju daleko burnije i da stvari ne ostave samo na pukim rečima.

A, što bi se reklo, zašto smo se uopšte skupili? Pa, zbog fudbala, one igre na travnatom terenu, oivičene belim linijama, uz po dva gola i po dve korner zastavice na svakoj od strana…

Fudbala u 163. večitom derbiju je bilo, ne treba grešiti dušu, ali je pitanje – kakvog?

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Svakako boljeg nego na onom odigranom početkom godine na stadionu „Rajko Mitić“ koji je sa razlogom više dobio epitet „večiti prekid“, zbog činjenice da je najzaposleniji akter meča bio sudija Lazar Lukić.

I Novak Simović je imao šta da radi. Za početak da prebrojava faulove defanzivnog veziste Crvene zvezde Sekua Sanoga i razmišlja o tome koliko je u redu da mu toleriše nasilničko ponašanje.

PROČITAJTE JOŠ

Činio je to do četvrtog minuta nadoknade vremena u drugom poluvremenu kada mu je za verovatno najbezazleniji od svih prekršaja dodelio drugi žuti karton i poslao ga na šetnju do svlačionice.

Snažni defanzivac je direktno uticao na kvalitet fudbala, pre svega u slučaju domaće ekipe za koju je Sejduba Suma zaigrao od prvog minuta i uspevao da demonstrira neke od svojih potencijala.

Njegov visok presing, u paru sa Takumom Asanom, pravio je velike probleme defanzivcima Crvene zvezde, iz čega se dogodila i greška koja je prethodila golu Filipa Stevanovića.

Sumin izlazak iz igre izbog povrede oka je vratio Partizan na svoju polovinu, ali je i tada Zvezda tek sporadično uspevala da prođe kroz čvrst blok, gotovo samo zahvaljujući lucidnosti Aleksandra Kataija.

Bilo je poražavajuće gledati kako se Lazar Marković muči, kako je Dijego Falčineli promašio mrtvu šansu, kako Željko Gavrić na poziciji koja mu ne odgovara pokušava da umiri loptu, jednako kao i Miloš Jojić.

Dakle, pravog fudbala malo do ni malo. Čak ni oni koji su pokušavali da ga igraju dobijali su po nogama, pre svih mladi Stevanović, koji još ne može da računa na zaštitu sudija, iako je prepoznat kao jedan od najvećih talenata srpskog fudbala.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

Na kraju „sporan“ korner, nesporan prekršaj Jojića nad Sanogom u kaznenom prostoru i sigurna realizacija Kataija, za, sasvim sigurno pravedan nerešen rezultat, s obzirom na to da su oba gola stigla iz kikseva, a ne iz izgrađenih i planiranih akcija.

Vredno pomena je samo to što je Zvezda pokazala da ima nekoliko zanimljivih specijala iz prekida, te da je Partizan doterao defanzivnu postavku toliko da je čak zaličio na neke prave superligaške ekipe koja gaje „bunker filosofiju“.

Iako bi možda trebalo jer realno nisu zaslužili više, niko od aktera nije bio zadovoljan ishodom. Svako iz svojih razloga.

Iz Partizana je hitro upućena optužba na račun sudije Novaka Simovića, pominjao se i „poziv u poluvremenu“, potom je stigao i poziv iz Ljutice Bogdana da se otkrije ko je pozvao koga, pa su se pominjala i „kontroverzna imena“, pa se i pisalo, pisalo, pričalo, repliciralo…

Kako da i jedna i druga strana jedva čekaju da se dogodi večiti derbi da bi se ispoljili najniži porivi, uputile najprizemnije uvrede, ponašalo na primitivan način nedostojan nečega što se naziva „svetkovina“ srpskog sporta.

Ako je tako, derbi i ne mora da se igra jer nekog velikog fudbala nije ni bilo tokom proteklih sezona. Neka se umesto toga nađu predstavnici jedinih i drugih, ispljuju onako kako dolikuje i na kraju dobiju ocenu i procenu od „vrhovnog“, pošto su, sa retkim časnim izuzecima, svi tu gde jesu zahvaljujući aminovanju „jednog čoveka“.

Kome možda i odgovara „klanje“ oko penala, ofsajda, kornera, gol-auta, faula za karton, faula bez kartona, „klanje“ oko stvari koje bi trebalo da budu stvar razonode, razbibrige, skretanja misli sa ozbiljnih, životnih okolnosti.

Večiti derbi… Ne, večiti nemir!

Foto: Starsport

SVE O 163. VEČITOM DERBIJU

Partizan objasnio otkud Velja Nevolja u loži na derbiju

Malo fali da fudbala uopšte ne bude… I šta posle? Rat?!

Bura zbog penala za Zvezdu: “Znao sam da će to da uradi”

Simović sa derbija pravo u Madrid – kao pomoć Jovanoviću

“Eraković budućnost Zvezde, navijači mogu mirno da spavaju”

Brutalne psovke na Zvezdin račun iz lože posle penala VIDEO

Katai: Još su ‘vruće glave’, ali idemo po titulu

Vuletić odgovorio Terziću: Ne znam ko štiti kriminalca

Mrkela: Vazura javno da kaže ko je zvao sudiju u poluvremenu

Borjan: Ostavićemo Partizanu najlepša mesta za Evropu

Vazura za Nova.rs: Sudija dobio poziv koji se ne odbija

Terzić: Sramota Partizana i specijalni gosti da nas zastraše

“Pokazali smo zašto Zvezda ne može da nas dobije u derbiju”

Sudijski ekspert: Bio je i korner i penal za Zvezdu

Katai jedina svetla tačka, Erakovićev prvi derbi za zaborav

Banjak oterao sve od gola, Jojić postao tragičar

Povreda, penal, koškanje – derbi imao sve osim pobednika

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare