Po 163. put u prvenstvenim duelima sastali su se fudbaleri Partizana i Crvene zvezde, i u okviru 11. kola Superlige Srbije odigrali su nerešeno 1:1.

PROČITAJTE JOŠ

Meč je odigran na stadionu u Humskoj, bez prisustva publike zbog mera protiv širenja koronavirusa, a navijači su ostali uskraćeni da uživo vide jedan od zanimljivijih debrija poslednjih godina.

Odlične šanse na obe strane, povreda Sejdube Sume, brojni žuti kartoni i jedan crveni za goste iz Ljutice Bogdana, prvenac u derbiju Filipa Stevanovića, penal Aleksandra Kataija za izjednačenje, tenzija…

Branilac titule stigao je na gostovanje najvećem rivalu kao neporaženi lider Superlige, a razlika je ostala dosadašnjih osam bodova usled konačnih 1:1.

Dok je Zvezda imala svih 10 pobeda do ovog meča, Partizan je izgubio dve utakmice uz jedan remi, pa je novom podelom plena propustio da se u potpunosti vrati u šampionsku trku.

Crveno-beli su zbog korone bili lišeni pomoći Gelora Kange i Mirka Ivanića, koji je igrao u sjajnoj formi i primetno je nedostajao četi Dejana Stankovića.

Bivši vezista srpskog šampiona ubacio je trojicu bonus igrača (mlađih od 21 godine) od dvojice obaveznih, ali je upravo mladi Strahinja Eraković napravio kiks za vođstvo Partizana već u petom minutu.

Talentovani štoper bukvalno je dodao do Sume, usledila je akcija Asana i Jojića, a lopta je došla do Filipa Stevanovića koji je prebacio Borjana za 1:0 i prvenac u večitom derbiju.

Loš početak nije se previše odrazio na partiju Erakovića, jer je ubrzo izblokirao Miljkovića i imao još nekoliko dobrih intervencija u konfuznoj Zvezdinoj odbrani. Crveno-beli su zaigrali bolje posle primljenog pogotka, ali bez pravog udarca u gol Stojkovića, iako su imali jednu-dve odlične šanse.

S druge strane, Partizan je u 15. minutu doživeo veliki peh, pošto je Sejduba Suma završio derbi usled povrede oka nakon duela sa Sekuom Sanogoom, zbog čega je čak morao i u bolnicu.

Foto: STARSPORT/Srdjan Stevanovic

Srpski prvak je najčešće pretio preko Kataija, iako nije bilo previše raspoloženih igrača u gostujućem timu. Italijan Dijego Falčineli je bio najbliži da zatrese mrežu u samom finišu prvog poluvremena kada je glavom spustio loptu tik pored stative na centaršut Kataija iz prekida.
Zanimljivo da su pomenuta dvojica dobila žute kartone kao i Sanogo već do odlaska na veliki odmor.

Prednost crno-belih mogli su da udvostruče Jojić (loš udarac), Asano (tik pored stative) i Lazar Marković koji nije izdržao duel sa Erakovićem i loše je šutirao.

U nastavku ključni momenat bio je u 75. minutu kada je postavljen konačan rezultat… Prethodno je Jojić povlačio i oborio Sanoga prilikom kornera, pa je sudija Novak Simović pokazao na penal. Siguran sa bele tačke bio je Katai i pogodio je donji levi ugao za 1:1.

Večiti rivali tako su podelili plen i pored tenzije u završnici, u kojoj je Asano petom umalo savladao Borjana, a Sanogo dobio drugi žuti, odnosno crveni karton u nadoknadi vremena.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

Tok 163. večitog derbija mogli ste da pratite uživo u tekstualnom prenosu na Nova.rs:


Superliga Srbije, 11. kolo:

Partizan – Crvena zvezda 1:1 (1:0)

Stadion: Partizana. Bez gledalaca. Sudija: Novak Simović.

Strelci: Stevanović u 5. minutu za Partizan, a Katai u 75. za C. zvezdu.

Crveni karton: Sanogo u 90+3. minutu (C. zvezda).

Partizan: V. Stojković – Miljković, Banjak, S. Marković (od 88. Vitas), Urošević – Zdjelar, Natho (od 62. Smiljanić), Jojić (od 88. Obradović), F. Stevanović (od 62. Lutovac) – Suma (od 15. L. Marković), Asano.

Crvena zvezda: Borjan – Gobeljić (od 69. Gajić), Degenek, Eraković, Rodić – Sanogo – Nikolić, Ben (od 69. Pavkov), Gavrić (od 46. Spiridonović), Katai (od 90. Petrović) – Falčineli (od 85. Vukanović).


KRAJ! Podela bodova u 163. večitom derbiju

90+3′ SANOGO ISKLJUČEN

Drugi žuti karton, odnosno crveni, dobio je Seku Sanogo zbog udaranja Lazara Markovića rukom u glavu prilikom skoka.

90′ JOŠ PET MINUTA

Sudija Novak Simović produžio je derbi za pet minuta…

89′ Asano petom, umalo!

Kakva šansa za Partizan… Prošao je Lutovac po desnoj strani i pronašao Asana koji je iz prve petom šutirao u bliži ugao, malo pored gola. Ostaje 1:1.

85′ Ušao Vukanović

Treći put je menjao Dejan Stanković, na teren je poslao Aleksu Vukanovića umesto Dijega Falčinelija pred poslednjih pet minuta.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

80′ Kreće tenzija, požuteo Pavkov

Dva prekršaja, Degeneka i Pavkova na sredini terena, kojima su sprečili kontre, kažnjena su žutim kartonima. Uleteo je sa klupe i Bojan Ostojić, pa je štoper Partizana isto požuteo. Kreće tenzija uoči završnice derbija…

77′ Navijači Zvezde odgovorili vatrometom

Navijači Partizana napravili su bakljadu na početku, odgovorili su navijači Zvezde vatrometom sa Marakane gde gledaju meč koji se igra u Humskoj.

75′ GOOOOL! Zvezda izjednačila na 1:1

Siguran sa bele tačke bio je Aleksandar Katai, pogodio je levi ugao iz penala, Vladimir Stojković otišao je u drugu stranu za 1:1.

73′ PENAL ZA ZVEZDU!

Oborio je Jojić rukama sa leđa Sanoga prilikom kornera Spiridonovića i sudija Simović pokazao je na penal.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

69′ Zvezda sa dva špica

Uveo je Stanković i Milana Pavkova i njegovog imenjaka Gajića umesto Bena i Gobeljića, pa će Zvezda igrati od sada sa dva napadača. Istina, možda ode Falčineli malo na bok…

62′ Dve izmene u Partizanu

Kraj derbija za do sada jedinog strelca Stevanovića i Natha, a na terenu su Aleksandar Lutovac i Milan Smiljanić.

61′ Banjak – pored gola!

Dobra šansa za Partizan… Kamerunski štoper Maki Banjak glavom je šutirao pored stative na prekid Jojića sa desne strane.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

60′ Marković i Stevanović na meti

Gobeljić je požuteo zbog faula sa leđa nad Lazarom Markovićem, dok je na drugoj strani Katai srušio Stevanovića.

56′ Greška Stojkovića, pokušaj Kataija

Konfuzija sada u odbrani Partizana, golman Stojković loše je izbio loptu, pravo do Kataija koji je slabo šutirao i nije uspeo da ugrozi čuvara crno-bele mreže.

52′ STATIVA!

Spiridonović je pronašao Gobeljića, a desni bek Zvezde je posle proklizavanja i intervencije Banjaka, udarcem iskosa sa desne strane pogodio bližu stativu.

Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

46′ Ušao Spiridonović!

Prvu izmenu napravio je i Dejan Stanković, i u pauzi između poluvremena uveo Srđana Spiridonovića umesto Gavrića.

POLUVREME Partizan – Crvena zvezda 1:0

Jedini gol do sada postigao je Filip Stevanović u 5. minutu. Viđeno je nekoliko dobrih šansi na obe strane, povreda oka Sume zbog koje je morao u bolnicu, kao i tri žuta kartona crveno-belih.

45+2′ NAJBOLJA ŠANSA ZA ZVEZDU

Katai je centrirao iz prekida sa desne strane u drugom od četiri minuta nadoknade, Falčineli je zahvatio loptu i spustio ju je ka drugoj stativi, ali je otišla malo pored gola.

44′ ASANO!

Tik pored stative… Šutirao je Japanac sa ivice kaznenog prostora, otišla je lopta malo pored Borjanove desne stative.

Foto: STARSPORT/Srdjan Stevanovic

42′ Velika prilika za Markovića!

Ne može Lazar Marković, kao da je ostao bez snage u ključnim trenucima… Odlično ga je izbacio Natho, ušao je u kazneni prostor, ali ga je sustigao Eraković i omeo da ugrozi Borjana.

39′ Očajan pokušaj Jojića

Velika greška Bena… Krenula je kontra crno-belih, Asano je dodao do Jojića, a povratnik u Partizan je vrlo loše šutirao sa distance pored gola.

Foto: STARSPORT/Srdjan Stevanovic

35′ Treći žuti karton za Zvezdine fudbalere

Posle Falčinelija i Sanoga, i Katai je upisan kod sudije Simovića, jer je faulom sa leđa sprečio kontru Lazara Markovića.

33′ Suma mora u bolnicu!

Sejduba Suma je rano završio derbi posle duela sa Sanogom, i moraće u bolnicu na ispitivanja zbog jačine udarca i bola u oku, na koje trenutno slabije vidi.

31′ Požuteo i Sanogo

Zadnji vezni crveno-belih Seku Sanogo sa leđa je srušio Lazara Markovića, daleko od svog gola, i dobio žuti karton, jer ga je i gurnuo rukama i nagazio.

Foto: STARSPORT/Srdjan Stevanovic

29′ Natho u živi zid

Slobodan udarac za Partizan na oko 25 metara, pored lopte su bili Jojić i Natho, šutirao je izraelski vezista, ali samo u živi zid gostiju.

26′ Šansa za Falčinelija

Odlično je Katai poslao loptu u prostor ka italijanskom napadaču, ali je Stojković bio dovoljno brži da spreči veliku šansu crveno-belih.

22′ Žuti za Falčinelija

Lakat Dijega Falčinelija u lice Bibrasu Nathu prilikom vazdušnog duela bio je dovoljan da sudija Simović pokaže prvi žuti karton.

Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

17′ ŠANSE ZA ZVEZDU!

Zapretili su crveno-beli… Rodić je centrirao ka Benu, usledio je korner i konfuzija odbrane Partizana u kojoj Veljko Nikolić i Degenek nisu dobro šutirali. Potom je i Katai prošao u svom stilu po levom krilu, ali izostala je završnica.

15′ KRAJ ZA SUMU!

Nije mogao Sejduba Suma da nastavi derbi, nije dobro video, izgleda da je i krvario, pa je njegovo mesto u ranoj fazi zauzeo Lazar Marković.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

11′ Čuju se navijači Partizana

Kako javlja reporter Nova.rs iz Humske, navijači Partizana čuju se iza istočne tribine, kao i bubnjevi, a napravili su i bakljadu. Ima ih oko 150…

9′ Opet konfuzija u odbrani Zvezde

Ovaj put je dobro reagovao Eraković, ušao je u šut Miljkoviću i izblokirao desnog beka Partizana ispred Borjanovog gola.

Foto: STARSPORT/Pedja Milosavljevic

5′ GOOOOOL! Vodi Partizan!

Greška Strahinje Erakovića, predao je loptu Sumi, odigrali su potom Jojić i Asano, i lopta je stigla do Filipa Stevanovića koji je prebacio Borjana i pogodio mrežu za 1:0.

2′ Žustro i dinamično

Krenuli su i jedni i drugi prilično otvoreno… Miljković je utrčao u kazneni prostor, ali je zaustavljen, dok Falčineli nije uspeo da prođe pored Banjka. Probao je i Gavrić da sa desne strane zavrne loptu u sredinu, ali je odbrana Partizana bila dobro postavljena.

1′ POČELA JE UTAKMICA!

Foto: STARSPORT

16.56 Igrači čekaju da istrče na teren

Fudbaleri oba tima nalaze se u tunelu stadiona u Humskoj i čekaju da izađu na teren predvođeni sudijom Novakom Simovićem. Treneri Stanojević i Stanković i rezervni igrači zauzeli su svoja mesta na klupama.

16.50 Sve je spremno za derbi

Još tačno 10 minuta do početka meča u Humskoj…

16.36 Ko čeka šansu sa klupe?

Partizan: N. Stevanović, Vujačić, D. Stojković, Pavlović, Vitas, Ostojić, Štulić, Obradović, L. Marković, Lutovac, Smiljanić.

Crvena zvezda: Popović, Gajić, Pankov, Pavkov, Milunović, Petrović, Simić, Hajdin, Spiridonović, Vukanović, Krstović.

16.27 Kada je odigran prvi večiti derbi?

Prvo pitanje u našem kvizu na storiju Instagram profila Nova.rs sporta glasi – kada je odigran prvi večiti derbi, uz dva ponuđena odgovora? I upravo to pitanje donelo je podeljenost, a odgovor je 5. januar 1947. godine kada su crveno i crno-beli odigrali prvi zvaničan susret, koji se pamti i po snežnoj mećavi, jakoj košavi i temperaturi od čak minus 19 stepeni Celzijusovih. Slavila je Zvezda 4:3 na stadionu Partizana.

Foto: Instagram/Nova.rs sport

Prvi večiti derbi, 5. januar 1947.

Partizan – Crvena zvezda 3:4 (0:2)

Stadion: CDJA. Gledalaca: 4.000. Sudija: Branko Lalić (Beograd). Crveni karton: Spajić (C. zvezda).

Strelci: Đajić autogol u 72, Kašanin autogol u 82. i Bobek u 85. za Partizan, a Jezerkić u 12, 25. i 54. i Đajić u 77. minutu za Crvenu zvezdu.

Partizan: Glazer, Brozović, Popesku, Z. Čajkovski, Đurđević, Simonovski, Mihajlović, Palfi, Bobek, Rupnik, Šereš. Trener: Ilješ Špic.

Crvena zvezda: Lovrić, Stanković, Petrović, Đajić, Spajić, Kašanin, Tomašević, Mitić, Jezerkić, Aranđelović, Šećerov. Trener: Svetislav Glišović.

16.22 Zanimljiv kviz vas čeka na našem Instagramu

I na društvenim mrežama smo se spremali za ovaj 163. večiti derbi, pa zato trk na Instagram profil Nova.rs sporta, gde vas čeka zanimljiv kviz.

Foto: Instagram/Nova.rs sport

16.15 Drugi derbi 18. oktobra

Ovaj večiti derbi, 163. u državnom prvenstvu, drugi je koji će biti odigran 18. oktobra. Prvi je bio pre šest godina, 147. derbi, takođe u Humskoj i pripao je Partizanu. Ko je bio jedini strelac, a ko je postao najmlađi debitant u dresu Crvene zvezde – možete da pročitate na Nova.rs.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

16.10 Derbi bez publike – nije prvi put

Poznato je da će večiti derbi biti odigran pred praznim tribinama u Humskoj, što nije prvi put da Partizan i Zvezda igraju bez publike. Jedan od najvećih incidenata na srpskim fudbalskim terenima, koji se dogodio krajem 2007. godine, uslovio je da se prvi večiti derbi u narednoj odigra pred praznim tribinama.

Zašto? Više o tome čeka vas – OVDE.

16.04 Stanković: Došli smo po bodove i da pišemo istoriju

Dejan Stanković, trener Crvene zvezde, sat vremena pred derbi još jednom je izneo očekivanja.

„Uvek je dobar osećaj pred derbi, zaštitni znak fudbalske Srbije. To treba ljubomorno da se čuva. Derbi uvek nosi svoje tajne i čari. Mi smo spremni, znamo šta nam je činiti, došli smo da igramo fudbal i uzmemo bodove. Mi znamo šta nosi Zvezdin dres, mi smo tu da pišemo istoriju, znam kako smo se spremili za meč i samo treba to i da pokažemo“.

15.49 POGLEDAJTE PRVE FOTOGRAFIJE OKO STADIONA PARTIZANA

15.44 Vreme za Veljka Nikolića i Filipa Stevanovića

Talenti večitih rivala su u startnih 11… Kroz bogatu istoriju derbi je kreirao priče koje su se potom poput mitova prenosile kroz generacije, stvarao junake i u svojoj vatri kalio najkvalitetnije talente spremajući ih za najveće izazove. Da li bi to sada mogli da budu Veljko Nikolić i Filip Stevanović, i šta oni kažu o tome?

15.37 Eraković debituje, Jojić na krilu

O potencijalnim sastavima za 163. večiti derbi mogli ste da čitate jutros na Nova.rs i da se uverite kako smo pogodili postave, jer su sve dileme otklonjene. Stojković kao kapiten predvodi Partizan, Natho je u startnih 11 iako je umoran od tri vezana meča za reprezentaciju Izraela, dok će Miloš Jojić izvesno biti na levom krilu kao iznenađenje.

Što se tiče Dejana Stankovića, priliku da debituje na derbiju dao je štoperu Strahinji Erakoviću, dok će Gavrić i Katai delovati po krilu, a Ben najverovatnije iza najisturenijeg Falčinelija, mada treba očekivati i da Katai, Gavrić i Ben često menjaju mesta iza italijanskog špica.

Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport

15.35 SASTAVI ZA DERBI

Partizan: Stojković – Miljković, Banjak, Marković, Urošević – Zdjelar, Natho – Jojić, Stevanović, Suma – Asano.

Crvena zvezda: Borjan – Gobeljić, Degenek, Eraković, Rodić – Sanogo – Nikolić, Ben, Gavrić, Katai – Falčineli.

15.29 Stojković nema koronu

Aleksandar Stanojević, trener Partizana, pričao je tačno sat i po pre početka derbija, kada su crno-beli stigli na svoj stadion.

„Mi se uvek radujemo derbiju bez obzira na sve… Čast je biti deo takve priče i zato se radujemo. Dobar osećaj traje još od konferencije, vidim da je fokus maksimalan i sve je kako treba“, rekao je Stanojević i osvrnuo se na priče da kapiten Vladimir Stojković ima koronavirus:

„Nema sigurno, svi smo testirani i negativni smo“, dodao je trener Partizana dok je iskusni golman prolazio iza njega.

Foto: Srđan Stevanović/Starsport

15.20 Crno-beli krenuli na stadion

Autobus sa fudbalerima i članovima stručnog štaba Partizana trenutno putuju ka stadionu u Humskoj, pod policijskom pratnjom, i uskoro stižu na mesto utakmice.

15.12 Sastavi u magli

Oba trenera imaju probleme sa timovima, kao i dileme u vezi sa sastavima.

Opširnije u posebnoj vesti.

Problem oko pasoša i vize Gelora Kange pred put Crvene zvezde u Jermeniju
Foto: Peđa Milosavljević/Starsport

15.10 Virus u Zvezdi…

Trener Dejan Stanković neće na raspolaganju imati dvojicu standardnih veznjaka, Mirka Ivanića i Gelora Kangu koji imaju koronavirus.

15.05 Partizan u minusu

Ekipa trenera Aleksandra Stanojevića dočekuje Zvezdu sa imperativom pobede, pošto ima osam poena zaostatka.

15.00 Dobrodošli!

Pratićemo uživo 163. večiti derbi između Partizana i Crvene zvezde, koji će početi od 17.00 na stadionu u Humskoj 1.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar