Lugano Partizan fudbal utakmica
Foto: EPA-EFE/PETER KLAUNZER

Završeno je treće kolo kvalifikacija za UEFA takmičenja, a Srbija i dalje ima status fenjeraša. Zapravo je po UEFA koeficijentu jedva uspela da stigne Lihtenštajn...

Poražavajuće je da San Marino, Andora i Malta u bilo kom kontekstu imaju bolji učinak od srpskih klubova, ali se čini da je to nova realnost.

PROČITAJTE JOŠ

Igrali su nešto bolje Vojvodina i Partizan, ali je rezultatski ishod isti. Uspeli su da dodaju ponešto na UEFA rang listi (0.300 poena), ali smo već ostali bez jednog predstavnika na evropskoj sceni. Primera radi Severna Irska je osvojila 0.750 bodova, Severna Makedonija 0.666, Lihtenštajn 0.500.

Vrlo je moguće da Srbija ostane na samo dva predstavnika u Evropi jer je Partizan eliminacijom od Lugana propustio šansu da izbori barem grupnu fazu Lige konferencija.

Mornar je uspeo da eliminiše Radnički 1923, a u Evropi više nema mesta ni za Vojvodinu.

Partizan ima jednu šansu da izbori jesen u Evropi, a Zvezda će do januara odigrati osam utakmica u Ligi šampiona ili Ligi Evrope.

TSC će protiv Makabija igrati za osam mečeva u Ligi Evrope, a u slučaju poraza čekaju ga šest u okviru Lige konferencije.

Vojvodina je protiv Maribora osvojila 1 bod, a Partizan 0,5 remijem. Kada se to podeli dolazi se to tog koeficijenta od 0.300 jer se deli na pet zbog broja predstavnika.

Na ukupno listi je Srbija trenutno 21. liga Evrope iza Ukrajine i Hrvatske, a postoji mogućnost da se vrati na 19. poziciju.

Pad ispod 22. pozicije bi doveo ozbiljne posledice – svi klubovi bi od sezone 2026/2027 kretali iz prvog kola kvalifikacija. Trenutna distanca u odnosu na Mađare i Šveđane je bezbesna, ali…

Srbija je posle loših rezultata u prethodnoj sezoni izgubila jednog evropskog predstavnika u sezoni 2025/2026, a prvak države će krenuti od drugog kola kvalifikacija za Ligu šampiona.

UEFA koeficijent
Foto: Kassiesa.net
Foto: Kassiesa.net

BONUS VIDEO Kristijano Ronaldo postiže prvi gol u sezoni 2024/2025

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare