Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Fudbaleri Crvene zvezde poraženi su od Bodea sa 2:1 u prvom meču plej-ofa za Ligu šampiona, ali imaju aktivan rezultat pred revanš na svom terenu 28. avgusta.

Bode je imao 128 dodavanja od početka meča, Zvezda 27 do 15. minuta. I to prilično dobro opisuje dešavanja na terenu na severu Norveške. Bode je i sredinom drugog poluvremena imao posed lopte 73 odsto, što takođe dovoljno oslikava kako se odvijao prvi meč plej-ofa za Ligu šampiona.

PROČITAJTE JOŠ...

Crvena zvezda je dobrim delom utakmice delovala stabilno, igrala očekivano, čekala svoju šansu i loptu prepustila domaćinu koji je imao inicijativu, ali često nije znao šta tačno s njom. Međutim, Bode je u drugom poluvremenu kaznio veoma loša izdanja Milana Rodića i Jung Vua Seola, ali je rezervista Ognjen Mimović vratio nadu pred revanš 28. avgusta na stadionu „Rajko Mitić“.

Zvezda je protiv Norvežana nastavila i jednu neugodnu tradiciju. Naime, crveno-beli su poslednju evropsku pobedu zabeležili 27. oktobra 2022. godine, protiv Trabzona u Beogradu (2:1), nakon čega su poraženi u Monaku (4:1) u grupnoj fazi Lige Evrope, da bi sezonu kasnije u Ligi šampiona dva puta izgubili od Mančester sitija i Lajpciga, i jednom od Jang bojsa, uz remi sa Švajcarcima. Znači, na sedam uzastopnih mečeva nemaju evropsku pobedu, na nju čekaju još malo pa dve godine.

Ipak, za utehu je to što Vladan Milojević nikada sa Crvenom zvezdom nije izgubio dvomeč evropskih kvalifikacija, a čak tri puta je uspeo da dovede tim kroz plej-of do UEFA takmičenja. Sa Milojevićem je Zvezda 2017, 2018. i 2019. godine prošla sve četiri kvalifikaciona kola i dolazila do Lige Evrope preko Krasnodara, i čak dva puta do Lige šampiona preko Salcburga i Jang bojsa.

Zato verovatno zna šta radi i protiv Norvežana.

Marko Ilić – 6

Već u devetom minutu morao da pokaže sigurnost prilikom šuta Mate koji je lako došao u šansu. Udarac istog igrača je i na početku drugog dela uspešno zaustavio, ali je često morao da bude na oprezu. Mogao je bolje, doduše, u 52. minutu kada je štoper Bodea nadskočio sve u crveno-belom a Ilić loše procenio let lopte, dok kod drugog gola nije bilo spasa.

Jung Vu Seol – 5,5

Imao previše problema sa Bjorkanom koji ga je pretrčavao, iako je korejski defanzivac dočekao da igra na prirodnijoj poziciji desnog beka (može da pokriva i levog). Kasnio sa reakcijom i ispao u 38. minutu kada se zatresla prečka Ilićevog gola posle strašnog šuta Sjovolda sa distance. U Bodeu najvećim delom daleko ispod potrebnog evropskog nivoa. Prešao na levog beka ulaskom Ognjena Mimovića umesto Rodića i posle par dobrih poteza loše pokrio i ostavio previše prostora za Matu koji je iskosa sa desnog krila pogodio dalji ugao za 2:0. Njegova partija biće baš glavobolja za Vladana Milojevića.

Naser Điga – 7

Iako je Zvezda primila dva gola, odlična partija stamenog štopera. Borio se sa Haugeom kad je bilo opasno, terao ga na neprecizne udarce iz daljine. U 28. minutu prisebnom reakcijom otklonio najveću opasnost do tada. Opet je morao da reaguje i u finišu prvog dela, previše je problema bilo po toj desnoj strani i falila mu je podrška saigrača, pa su i kapitulirali dva puta. Dobrim uklizavanjem posle sat vremena igre sprečio novi haos pred golom. Da nije bilo njega…

Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Uroš Spajić – 6

Pogodila ga lopta u ruku u početku, moglo je da bude opasno… Nekako deluje da je više Điga vodio borbu sa napadačima Bodea nego kapiten crveno-belih u Norveškoj, ali nije imao loše reakcije, korektno odradio posao.

Milan Rodić do 56. minuta – 5

Rodić ne može više od ovoga u Evropi, odavno, opet se pokazalo, a to je daleko od dovoljnog i potrebnog. Bežali su mu rivali, imao je i tri ne baš dobra centaršuta za poluvreme… Najveći broj napada Bodea išao je po njegovoj strani, osim pojedinih kontri, Mata je bio vrlo raspoložen da ga muči, a ostao je Rodić gotovo bez snage još u prvom poluvremenu. Kao da se ugasio…

Timi Maks Elšnik – 6

Slabo vidljiv, prvi put primetan tek sredinom prvog poluvremena kada je odigrao pas u dobroj akciji. Radio i dosta „prljavog“ posla, ali ostao prilično nedorečen, očekivalo se dosta više.

In Bom Hvang – 6,5

Prekidao napade rivala, delio lopte, demonstrirao klasu kao i mnogo puta pre ove utakmice. To što je Zvezda bila previše defanzivno orjentisana ga je sputalo da pokaže i više. Zato je pokazao iz prekida i asistirao Mimoviću za jedini gol Zvezde u Norveškoj.

Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Luka Ilić do 66. minuta – 5,5

Našao se na ne baš prirodnoj poziciji desnog krila, usled povrede Pume Rodrigeza, dok Milson nije dobio prednost ovaj put u starnih 11. Imao neke solidne pokušaje, ali nije mogao mnogo, pa je i zamenjen.

Mirko Ivanić – 6

Delovao iz Šerifa, povlačio se još malo kada su se crveno-beli branili između Elšnika i Hvanga. Često proigravao Olanjinku, trudio se, povezivao, imao je i boljih partija… Preuzeo odgovornost posle prvog primljenog gola i održao mini sastanak sa saigračima u nameri da ih trgne, posavetuje, ali ni to nije mnogo pomoglo.

Piter Olanjinka do 85. minuta – 6

Mogao bolje u uvodnim trenucima posle vrlo dobre akcije, ali nije iskoristio brzinu, jednu od glavnih vrlina… Slično je bilo u 26. minutu, potez više prilikom zalamanja, dovoljno da mu lopta pobegne, time i mogućnost za šansu. I svaki put je delovalo tako – potez više ili manje – kasnio i na centaršut Duartea.

Šerif Endiaje do 66. minuta – 6

Radio ono što Milojević voli, rudario za ekipu, gradio se, rvao sa čuvarima, otvarao prostor, ali od njega se očekuje mnogo više. Šteta što je u finišu prvog poluvremena bio u baš malom ofsajdu, spremno je dočekao loptu i zatresao mrežu. Ulaskom Duartea je napad Zvezde delovao mnogo življe i opasnije.

Ognjen Mimović od 56. minuta – 7

Bravo za mladog desnog beka crveno-belih. Ostavio neuporedivo bolji utisak i od Rodića i od Seola, možda je trebalo da bude gurnut u evropsku vatru od početka. Potvrda toga stigla je u 75. minutu kada je na centaršut Hvanga zatresao mrežu da prepolovi zaostatak, ali i ne samo to, već je u defanzivi uspeo da zatvori šta treba.

Foto: EPA-EFE/Mats Torbergsen

Felisio Milson od 66. minuta – 6

Uneo živost po levom krilu, pomerio i Olanjinku desno, uneo preko potrebnu energiju u igru crveno-belih. Sa njim i Duarteom je Zvezda bila dosta opasnija u Norveškoj, iako je bar za nijasnu bio manje primetan od brazilskog napadača.

Bruno Duarte od 66. minuta – 6

Imao nekoliko dobrih poteza, mnogo pokretniji i brži, pa i opasniji, od Endiajea, imao dobar centaršut u kontri na koji je malo kasnio Olanjinka.

Dalsio Gomeš od 85. minuta –

Nije proveo dovoljno vremena na terenu za konkretniji učinak.

Vladan Milojević – 6

Uradio u prvom poluvremenu ono što je želeo, „umrtvio“ utakmicu da ide u ritmu koji više odgovara njegovim igračima. Činjenica da je Bode imao 128 dodavanja a Zvezda 27 do 15. minuta, govori i o taktici da se domaćinu prepusti posed. Čekali su svoju šansu iz kontri, toliko puta je na Zvezdinoj klupi uspevao Milojević u toj nameri kada se radi o dvomečima kvalifikacijama za evropska takmičenja. Ostaje nada u revanš 28. avgusta na „Marakani“, jer Zvezda je krenula u napad tek kad je primila gol. Napravio je dobre izmene, Mimović, Duarte i Milson su uneli živost, energiju i na kraju prepolovili zaostatak.

BONUS VIDEO

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare