Foto: Printscreen Twitter / Kosovo football

Fudbaleri Albanije su po drugi put uspeli da se plasiraju na Evropsko prvenstvo, a taj uspeh na terenu nije mogao da prođe bez provokacija van njega.

Ilber Ramadani, fudbaler Albanije je posle meča prilikom davanja izjava nosio duksericu sa likom Adema Jašarija, teroriste Oslobodilačke vojske Kosova kog su tokom devedesetih likvidirale srpske snage bezbednosti.

PROČITAJTE JOŠ:

Jašari je bio jedan od lidera ozloglašene OVK, koja je krajem devedesetih ubila i kidnapovala Srbe na teritoriji Kosova i Metohije.

Albanija je plasman na Evro izborila remijem u Moldaviji, gde su Albanci poveli golom Sokola Cikalešija u 25. minutu, a Moldavci izjednačili pogotkom Vjadislava Babogla u 87.

Taj jedan gol je bio dovoljan da Albanija sa prvog mesta u grupi posle sedam utakmica pakuje kofere za prvenstvo, ali i da Ramadani isprovocira javnost u Srbiji.

Iako je fudbaler rođen 1996. u Nemačkoj, o dešavanjima na KiM slušao samo iz priča, nije imao problem da u prvi plan istakne teroristu kom kosovski Albanci podižu spomenike po južnoj srpskoj pokrajini.

Jašari je ubijen petog marta 1998. u selu Donje Prekaze, a njegovo prezime je pažnju privuklo i pre godinu dana na Mundijalu u Kataru.

Tada se Srbija na „Stadionu 974“ sastala sa Švajcarskom, gde je Granit Džaka obukao dres sa prezimenom Jašari, tvrdeći kasnije da je reč o mladom reprezentativcu te zemlje.

Kasniji snimci iz noćnog kluba pokazali su da je Džaka time izigrao FIFA, koja nije reagovala na ovakav vid provokacije. Švajcarska je pobedom u tom meču 3:2 obezbedila plasman u nokaut fazu Mundijala, a „orlovi“ su otišli kući.

BONUS VIDEO: Kad odradite hrabar klizeći bez kopačke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar