Foto: Srdjan Stevanovic/Starsport.rs ©

Recept za budućnost

Košarkaši Crvene zvezde odigrali su najbolju partiju ove sezone u utorak u beogradskoj Areni, pošto je Fenerbahče ispraćen sa 87:56 na semaforu u 8. kolu Evorlige.

Zvezdina magična noć počela je od prve sekunde utakmice, odmah se videlo koliko su crveno-beli „nabrijani“ u nameri da „pokose“ rivala iz Turske. Prvih 12 poena Zvezda je imala na obruču (moglo da bude i 14), iz prodora ili zakucavanja, dok intenzitet u odbrani nije bio ništa slabiji, pa je Fenerbahče brzo izgubio konce utakmice.

PROČITAJTE JOŠ:

Kada se meč otvori kvalitetno u napadu, agresivno u odbrani i sigurno u realizaciji, posle je sve lakše. Tako je bilo i u Zvezdinom slučaju. Još kada na sve to dodate ulazak Miloša Teodosića sa klupe i komandantsku partiju, jasno vam je da za protivnika scenario nikako ne može da bude povoljan.

Jago dos Santos je u prvom poluvremenu šutirao 3/5 za tri poena, Teodosić se nadovezao čim je ušao, a Zvezda je već nakon nešto više od 10 minuta igre imala dvocifrenu prednost. Na veliku pauzu otišla je sa +19, a onda je u drugom poluvremenu pomalo i iznenadila navijače, ovoga puta prijatno.

Navijači Zvezde imaju sada već i neke traume zbog utakmica u kojima je Zvezda ispuštala veliku prednost u poslednjih godinu ili dve, a takvih slučajeva nije bilo baš malo. Ovoga puta, izabranici Janisa Sferopulosa bili su spremni ne samo da zadrže prednost, nego je i povećaju, pošto su dobili sve četiri četvrtine protiv Fenerbahčea.

Foto: Srdjan Stevanovic/Euroleague Basketball via Getty Images

Početak treće bio je nešto sporiji, ali gostima nije dozvoljena nikakva velika serija, a Zvezda je ponovo brzo uspostavila kontrolu i apsolutno se o svemu pitala, dok je Fenerbahče igrao onoliko koliko mu je bilo dozvoljeno, a to svakako nije mnogo.

Zvezda je skakački bila mnogo bolja od Fenerbahčea (41-25), imala je i više asistencija i manje izgubljenih lopti, što nije teško zaključiti bez i da se pogleda statistika, dovoljan je samo rezultat.

Ono što je bilo važno jeste da je Zvezda imala odličan balans između unutrašnje i spoljašnje igre, napadi su skoro celim tokom utakmice bili tečni, suvišnih dodavanja i komplikovanja skoro da nije bilo, kao da je svaki igrač u svakom trenutku znao tačno gde treba da bude i šta da uradi.

Jago je od ulaska uneo veliku energiju, u nekim situacijama jeste bio brzoplet i malo nepromišljen, ali je sve to zanemarljivo u odnosu na sve ono dobro i korisno što je doneo na terenu – 11 poena, četiri skoka, četiri asistencije za indeks 11.

PROČITAJTE JOŠ:

Ono što ne možemo da zaobiđemo jeste Teodosićeva partija. Jednostavno rečeno, zadovoljstvo je gledati ovakvog Teodosića u dresu Zvezde. Imao je srpski plejmejker od početka sezone i magičnih poteza, ali i onih njemu netipičnih grešaka, pa su i komentari o njegovoj igri bili raznovrsni i ne uvek pozitivni. Međutim, ono što je prikazao protiv Fenerbahčea je za svaku pohvalu. Imao je 18 poena (4/5 za tri) uz tri asistencije, ali kao i uvek statistika ne govori sve, pa je potrebno pogledati utakmicu da bi se shvatio njegov uticaj na igru, ali i saigrače.

Lopta u njegovim rukama bila je sigurna, odigrao je gotovo bez greške (samo jedna izgubljena lopta), pronalazio je saigrače, ali i oni njega, a svi su mu verovali od prve sekunde na terenu, dok je on zna tačno šta treba da radi. Još jednom se videlo s kolikom željom popularni Teo igra u dresu voljenog kluba, ponovo je i u odbrani bio aktivan, pa se svi u taboru Zvezde nadaju da će tako nastaviti do kraja sezone, samo da potrošnja ne bude prevelika.

Da istaknemo još i maestralnu utakmicu za osporavanog Stefana Lazarevića. Defanzivno je „ugušio“ Skotija Vilbekija, dok je i ofanzivno, njemu nesvojstveno, ubacio 11 poena, a imao je i tri skoka za 19 minuta na parketu. Dobio je preko potrebno samopouzdanje, pa možda vidimo i njegov napredak na duže staze, pre svega u napadačkom delu, pošto defanzivno malo šta ima da mu se zameri.

Foto: Starsport

Nemanja Nedović igrao je veoma pametno, Džoel Bolomboj je „lomio“ obruče i uz Luku Mitrovića zatvorio reket veoma dobro, pa Džonatan Motli i Jorgos Papajanis nisu baš došli do izrašaja.

Treba istaći da je Sferopulos pružio šansu svim igračima koji su bili u sastavu, a jedini košmar u Zvezdinoj magičnoj noći bila je povreda Šabaza Nejpira. Amerikanac je na samom startu utakmice polomio nos, Tajler Dorsi ga je laktom udario snažno i neugodno, ali bez namere. Koliko će Nejpir pauzirati još uvek se ne zna, verovatno nekoliko nedelja, a Zvezda će morati da se snalazi bez njega, u nadi da će se vratiti mnogo bolji nego što je bio do sada.

Foto: STARSPORT

I Jago je zabrinuo sve navijače nakon pada u drugom poluvremenu, posle kog više nije ulazio u igru, ali je i sam istakao da se ne radi o ozbiljnom bolu i povredi, pa ćemo ga na terenu gledati verovatno već protiv Olimpijakosa u četvrtak.

Sve u svemu, Zvezda će meč protiv Fenerbahčea dugo pamtiti, iako je pošteno reći da je rival iz Turske bio osakaćen povredama.

Međutim, vremena za slavlje nema, oslabljeni Olimpijakos će biti još jedan veliki izazov za Sferopulosa i njegov tim, ali daleko od toga da je pobeda beogradskog tima u Pireju u domenu naučne fantastike, pogotovo ako igra bude približna onoj iz beogardske Arene u utorak uveče.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar