"Praktična žena" danas donosi dva neodoljiva dezerta sa jabukama, koji će vas u svakom zalogaju podsetiti na tople trenutke iz detinjstva.

Torta di San Grato

Sastojci:

-1 kg jabuka

-200 g šećera

-150 g putera

-50 g kukuruznog brašna

-30 g prezli

-šaka svežeg bosiljka

-2 kašike cimeta

-1 prašak za pecivo

-1 kašičica soli

Priprema:

Oljuštite jabuke i nasecite ih na krupnije kockice. U šerpu stavite jabuke, šećer, so, cimet i listiće bosiljka i kuvajte oko 20-30 minuta. Kada su se jabuke skuvale sklonite sa vatre pa dodajte otopljen puter, kukuruzno brašno i prezle i sve lepo izmešajte da dobijete kompaktnu smesu. Izlite smesu u podmazan kalup i pecite oko 50 minuta na 180 stepeni. Pečen kolač ohladite pre posluživanja i ukrasite bosiljkom.

Slojevit kolač sa jabukama

Sastojci:

-1-1,5 kg jabuka

-4 jaja

-150 g šećera

-1 vanil šećer

-120 ml mleka

-40 g putera

-120 g brašna

-1 prašak za pecivo

-50-100 g listića badema

Priprema:

Jabuke doro oprati, a zatim ih nasecite na tanke listiće/komadiće zajedno sa korom. Umutite jaja sa šećerom i vanilom, pa dodajte ostale sastojke i mutite dok se sve ne sjedini.

U užem kalupu za hleb koji ste obložili pek papirom ređajte red jabuka, pa preko prelijte testom i sve tako dok imate sastojke, s tim da kolač završite testom i na kraju pospite obilno listićima badema. Kolač pecite na 120 stepeni oko 50-60 minuta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar