U emisiji "Praktična žena" voditeljka Nataša Pavlović ugostila je 17-godišnju Aleksandru Nikolić, učenicu treće godine Ugositeljsko-turističke škole koja je pokazala kako ona priprema kapri kolač.
200 g piškota
250 ml mleka
2 žumanca
75 g šećera
25 g gustina
jedna kesica vanilin šećera
100 g crvenog voća
10 g gustina
100 g čokolade
100 ml slatke pavlake
Priprema kapri kolača je vrlo jednostavna.
Za krem:
Sipamo 250 ml mleka zajedno sa 75 g šećera i jednom kesicom vanilin šećera i čekamo da proključa. Malo mleka izdvojimo od te količine da bismo sjedinili sa dva žumaca i 10 g gustina. Sve to izmućkamo i dodajemo 10 g gustina. Možete praviti i sa pudingom od vanile umesto gustina. Kad mleko proključa, smanjimo ringlu na minimum i dodamo gustin u mleko. Sve to mešamo da se stegne. Stavimo u pleh da se prohladi.
Sos:
U manju šerpicu stavljamo jednu čašu šumskog voća da se prelije. Stavljamo dve, tri kašike šećera i gustin. Možemo dodati po potrebi i malo vode.
Ganaž:
Prokuvamo 100 ml slatke pavlake do ključanja i stavimo 100 g čokolade i mešamo. Treba vam sok od pomorandže da se potopi da ne budu suve i onda ređamo, umačemo kratko u piškote. Zatim, stavimo krem, pa sos, a onda prelijte ganažom. Ostavite u frižider da stoji celu noć.
Kako je Aleksandra pripremila ovaj kolač, pogledajte u videu na početku teksta, a ukoliko ste pak željni jednostavnih domaćih kolača, klasik koji nikad ne izlazi iz mode su domaće krofne i recept možete pronaći na sajtu Zadovoljne.