Mačka
Prenose je mačke; Foto: Mihai Barbu / Panthermedia / Profimedia

Simptomi infekcije počinju lezijama ili ranama blizu mesta koje je bilo izloženo gljivicama.

Retka infekcija koju na ljude prenose mačke pojavila se u Evropi. Dosad su slučajevi zaraze zabeleženi samo u Južnoj Americi, a sada su prvi slučajevi na evropskom tlu prijavljeni u Velikoj Britaniji.

Radi se o kožnoj bolesti, prilično bolnoj, koja se manifestuje, između ostalog, ranama i čirevima, najčešće na rukama.

Zdravstvene službe u Velikoj Britaniji tvrde da su svi dobili gljivičnu infekciju od iste mačke koju je porodica dovela iz Brazila, gde su gljivice sve raširenije i postale su opasnost za javno zdravlje.

Sve tri zaražene osobe bile su pozitivne na bakteriju Sporothrix brasiliensis, samo jednu vrstu gljivice. Majku, ćerku i veterinara ogrebala je ista mačka. Zatražili su lekarsku pomoć, a svi su se oporavili. Infekcija se uglavnom leči antifungalnim lekovima duže od šest meseci, piše Daily Mail.

Simptomi infekcije počinju lezijama ili ranama blizu mesta koje je bilo izloženo gljivicama. Međutim, infekcija može zahvatiti i oči, pluća, kosti i zglobove. U retkim slučajevima može uticati na centralni nervni sistem.

Gljivica se širi ugrizom ili ogrebotinom zaražene mačke. Nema zabeleženih slučajeva prenosa s čoveka na čoveka. Retko, zaražena osoba može dobiti upalu pluća ako je udahnula spore gljivice, što uzrokuje simptome kao što su otežano disanje, kašalj i groznica.

Pročitajte još:

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je da gljivične infekcije postaju velika pretnja javnom zdravlju jer zbog klimatskih promena okruženje postaje sve pogodnije za njihov razvoj i bujanje.

Sve do sredine devedesetih, gljivica Sporothrix brasiliensis bila je uglavnom nepoznata. Prvi slučajevi zaraze ovim patogenom počeli su u Rio de Žaneiru, a utvrđeno je da prenošenje na ljude ide uglavnom preko mačaka lutalica. Kruženje gljivice Sporothrix brasiliensis zabeleženo je i u Argentini, Paragvaju, Boliviji, Kolumbiji i Panami.

Gljivice iz roda Sporothrix žive uglavnom u tlu i nekim biljkama, ali iz nekog razloga u Južnoj Americi su se jako dobro adaptirale na mačke. Prelazak na ljude bio je samo pitanje vremena, a u Argentini je, na primer, od 2011. godine broj zaraženih osoba učetvorostručen.

***

Bonus video: Ova deca boluju od retkih bolesti, a mi baš danas možemo da ih upoznamo i razumemo

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar