Kim Kardašijan ima psorijazu; Foto: BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Psorijaza je sve češća, posebno kod mlađih ljudi, a DokTok lekar za Nova.rs objašnjava zašto nastaje i kako se leči.

Piše: Jasmina Sekulić, specijalista dermatovenerolog

Psorijaza je hronično zapaljensko oboljenje kože, nokatnih ploča i/ili zglobova koje znatno remeti kvalitet života. Javlja se kod oba pola, oboli 1-3% opšte populacije i to najčešće u ranoj odrasloj dobi ili u šestoj deceniji života. Naziv potiče od grčke reči „psora“ što znači svrab, dok preko 80% obolelih nema taj osećaj svraba.

Bolest nije zarazna, a za njenu pojavu odgovorni su genetski faktori, imunološki, biohemijski, endokrini ili metabolički poremećaji uz provocirajuće faktore: bakterijska infekcija grla, zuba, izloženost stresu, upotreba nekih lekova, infekcija sa virusom, konzumiranje alkohola, duvana, sprovođenje dijeta, kao i izlaganje traumi.

Klinička slika psorijaze kože

U većem procentu bolesti na poglavini, laktovima, kolenima i slabinskom predelu nalaze se jasno ograničeni ovalni veći ili manji crveni pečati, nekada spojeni u veće površine, a uvek prekriveni beličastim ljuspicama koje se teško odvajaju.

Pročitajte još:

U manjem procentu bolesti mogu se videti crveni pečati u velikim prevojima kože, gnojanice na dlanovima i tabanima, vrhovima prstiju, a retko i po celoj koži.

Nokatne ploče mogu biti sa tačkastim udubljenjima ili žućkaste, zadebljane i trošne.

Psorijaza zglobova može biti saili bez kožnih promena.

Postavljanje dijagnoze

Dijagnoza psorijaze se postavlja na osnovu anamneze, kliničkog pregleda sa lokalnim testovima, laboratorijskih, biohemijskih i mikrobioloških analiza, a ređe se uzima i isečak izmenjene kože za patohistološki pregled.

Lečenje psorijaze

Lečenje je kombinacija lokalne i opšte terapije u zavisnosti od oblika psorijaze i provocirajućeg faktora. Higijensko dijetetski režim života se podrazumeva.

Za lokalnu terapiju koriste se emolijensi, keratolitici, preparati katrana, derivati vitamina D, retinoid, selektivna fototerapija, UVA zračenje u kombinaciji sa psoralenom.

U opštoj terapiji primenjuju se antibiotici, retinoidi, metotreksat, imunosupresiv, anksioitiki biološka terapija.

***

Bonus video: Aerozagađenje i kako se zaštititi

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)