pušenje
Foto:Plastic and Reconstructive Surge / Today

Rezultati posebne studije

Poznato je da pušenje cigareta donosi samo loše i našim plućima i srcu i da utiče na svaku ćeliju u organizmu. Ali kako zapravo utiče na naš lik s godinama?

Jedna studija je pokazala baš to – kako nam se lik menja i stari u zavisnosti od toga da li smo godinama bili pušač li ne.

Pritom, studija je sprovedena na blizancima, a istraživači su iskoristili festival Twins Days u Ohaju, što je najveće godišnje okupljanje blizanaca na svetu, piše today.com.

Oni su u okviru istraživanja uporedili lica blizanaca od kojih je jedan pušio najmanje pet godina duže od drugog.

Identifikovali su nekoliko glavnih tačaka ubrzanog starenja na licima blizanaca pušača: gornji kapci pušača su pali, donji kapci su opušteni, više bora oko usta.

Blizanac desno na slici pušio je 14 godina duže od brata; Foto:Plastic and Reconstructive Surge / Today

Pušači su takođe imali opuštene obraze, tj. one neprijatne kesice sa strane brade, kaže studija objavljena u časopisu Plastic and Reconstructive Surgery.

Sestra levo je nepušač, a sestra desno je pušila 29 godina; Foto:Plastic and Reconstructive Surge / Today

Pušenje smanjuje kiseonik u koži, što takođe smanjuje cirkulaciju krvi, a zbog toga koža može da postane istrošena, naborana i da izgleda starije, objašnjava dr Bomen Gajoran, plastični hirurg iz Klivlenda u Ohaju, glavni autor studije.

Pročitajte još:

A šta je u srži istraživanja poput ovog?

Ako rizik od raka, bolesti srca i pluća ili opasnosti od pasivnog pušenja nisu dovoljni da nateraju ljude da prestanu da puše, možda će ih od cigareta odvratiti udar na sujetu, odnosno informacija o tome koliko će lošije izgledati ako budu počeli da puše ili ako nastave.

Zapravo, cilj ove studije je da ljudi vide kako život bez cigareta i te kako pravi razliku – u svim aspektima vašeg zdravlja, uključujući oštećenje kože lica.

Čak su i blizanci iz ove studije koji su pušili samo pet godina manje od svoje braće i sestara bili mlađi u licu, pokazuje studija.

„Mi govorimo ljudima da, čim prestanu da puše, koža, pluća, krvni sudovi počinju odmah da se regenerišu“, kaže dr Robin Ašinof, medicinski direktor dermatološke hirurgije sa Univerzitetskog medicinskog centra u Nju Džersiju.

BONUS VIDEO: Kako ostaviti cigarete?

Komentari

Svi komentari (0)